Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Πέθανε ο Ιλαχάν Ταϊνεμπάουμ: Η ιστορία του «κατασκόπου» που δίχασε το Ισραήλ

«Αφήστε το Ιράν να γαβγίζει»-Το Ισραήλ επεκτείνει την χερσαία επίθεσή του στα δυτικά και ανατολικά του Λιβάνου

Ο Ιλαχάν Ταϊνεμπάουμ έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών - Η είδηση «πέρασε στα ψιλά» για τα διεθνή μέσα, αλλά η ιστορία του Ταϊνεμπάουμ δεν αποκλείεται στο μέλλον να γίνει ταινία...

Ο Ιλαχάν Ταϊνεμπάουμ έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Η είδηση «πέρασε στα ψιλά» για τα διεθνή μέσα, αλλά η ιστορία του Ταϊνεμπάουμ δεν αποκλείεται στο μέλλον να γίνει ταινία...

Ο Ταϊνεμπάουμ γεννήθηκε στην Πολωνία και μαζί με τους γονείς και την αδελφή του έφτασε το 1949 στο Ισραήλ, οικογένεια Εβραίων που είχε υποστεί την απόλυτη αγριότητα του ναζισμού. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο προάστιο της Χολόν, στα νότια του Τελ Βίβ. Όταν ο Ιλαχάν τελείωσε το σχολείο στα 18 του εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ στο τμήμα οικονομικών σπουδών. Την ίδια περίοδο κατετάγη στον ισραηλινό στρατό για να εκπληρώσει την υποχρεωτική θητεία του. Ολοκλήρωσε την θητεία του και παρέμεινε ενεργός στην εφεδρεία φτάνοντας μέχρι και τον βαθμό του Συνταγματάρχη. 

Ο Ταϊνεμπάουμ εγγράφηκε και στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου στο Τελ Αβίβ λαμβάνοντας και δεύτερο τίτλο σπουδών πριν ξεκινήσει την καριέρα του ως επιχειρηματίας. Τίποτε δεν προμήνυε πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα βρισκόταν στο επίκεντρο μίας τεράστιας κρίσης ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ, μίας κρίσης στο τέλος της οποία η κοινή γνώμη και η κοινωνία στο Ισραήλ θα διχαστεί βαθιά και η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου θα καταγράψει μία πρώτη σημαντική νίκη.

Η απαγωγή στο Ντουμπάι, τα ναρκωτικά και η οδυνηρή ανταλλαγή με τη Χεζμπολάχ 

Το 2000 ο Ταϊνεμπάουμ θα μεταβεί για επαγγελματικούς λόγους στο Ντουμπάι προκειμένου όπως είχε καταθέσει αργότερα ο ίδιος να συναντηθεί με άραβες πελάτες του. Στο Ντουμπάι μία σέχτα συνεργατών της Χεζμπολάχ θα τον απαγάγει. Ο Ταϊνεμπάουμ θα μεταφερθεί στον Λίβανο και η Χεζμπολάχ για πρώτη φορά θα ανακοινώσει πως έχει στα χέρια της «κατάσκοπο του Ισραήλ». Λίγους μήνες αργότερα δυνάμεις της φιλοϊρανικής οργάνωσης εισβάλουν στα εδάφη του Ισραήλ σκοτώνουν ισραηλινούς στρατιώτες και παίρνουν ομήρους ακόμη τρεις. Ο Ταϊνεμπάουμ θα βρεθεί στο μέσο ενός «πολέμου», αλλά και σε αναπάντητα ερωτηματικά πλέον από την πατρίδα του…

Τέσσερα χρόνια αργότερα το 2004 η κοινή γνώμη στο Ισραήλ θα διχαστεί και μάλιστα βαθιά. Η Κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν παρά τις πιέσεις θα συμφωνήσει με τη Χεζμπολάχ σε ανταλλαγή περισσότερων από 400 μελών της σιιτικής οργάνωσης που βρίσκονταν σε φυλακές της χώρας με τον Ταϊνεμπάουμ αλλά και τις σορούς των τριών ισραηλινών στρατιωτών που τελικώς είχαν χάσει τη ζωή τους κατά την διάρκεια της «κράτησής» τους από το «μακρύ χέρι» της Τεχεράνης. Τα μέλη της Χεζμπολάχ θα φτάσουν αεροπορικώς στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού όπου θα γίνουν δεκτά από τον επικεφαλής της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, σαν εθνικοί ήρωες και τρόπαια της πρώτης ουσιαστικής νίκης της οργάνωσης απέναντι στο Ισραήλ. Ο Νασράλα θα κάνει τότε λόγο για την πρώτη από τις πολλές ήττες του Ισραήλ που θα ακολουθήσουν. 

Η στιγμή της άφιξης των μελών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Την αντίθετη διαδρομή χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με σοβαρότατες κατηγορίες ακολούθησε ο Ταϊνεμπάουμ. Ρεπορτάζ της περιόδου τον ενέπλεκαν με δίκτυο ναρκωτικών με το οποίο συνεργάστηκε ο επιχειρηματίας και συνταγματάρχης προκειμένου να απαλλαγεί από τα μεγάλα χρέη των εταιρειών του. Σύμφωνα με έρευνα που άνοιξε εναντίον του ο Ταϊνεμπάουμ είχε χρέη που ξεπερνούσαν τις 200.000 δολάρια και είχε εμπλακεί με δίκτυο εμπορίου ναρκωτικών, το οποίο θα βοηθούσε με τις εισαγωγές του να φέρει τις ουσίες στο Ισραήλ. Με την επιστροφή του ο Ταϊνεμπάουμ θα περάσει από ανάκριση που θα διαρκέσουν περισσότερους από 20 μήνες και τελικά θα αφεθεί ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. 

Ο Ιλαχάν Ταϊνεμπάουμ θα είναι το πρόσωπο της επικαιρότητας επί μήνες μετά την επιστροφή του με τα ισραηλινά μέσα να φιλοξενούν στα δελτία τους καθημερινά λεπτομέρειες για την υπόθεσή του. Δεν ήταν λίγα τα ρεπορτάζ ειδικά το 2004 που παρουσίαζαν τον Ταϊνεμπάουμ ως ένα από τα όπλα των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ που έπεσε στα χέρια των εχθρών της χώρας. Κανένα στοιχείο που να συνδέει τον Ιλαχάν Ταϊνεμπάουμ με τη Μοσάντ δεν βρέθηκε ποτέ αλλά αυτό είναι μία από τις βασικές αρχές της ισραηλινής «ΜΙ6» διαχρονικά. 

Σύσσωμη η αντιπολίτευση την περίοδο εκείνη είχε ζητήσει την αποκάλυψη των απόρρητων εγγράφων της υπόθεσης Ταϊνεμπάουμ αίτημα το οποίο δεν έγινε ποτέ δεκτό. Οι πιέσεις από την αντιπολίτευση βασίστηκαν επίσης στον τρόπο με τον οποίο ο Αριέλ Σαρόν τελικώς υπαναχώρησε για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας στα «ακραία» αιτήματα της Χεζμπολάχ. Αξίζει να υπογραμμιστεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Ισραηλινού στρατού στα χρόνια που ακολούθησαν περισσότεροι από το 50% όσων μελών της Χεζμπολάχ απελευθερώθηκαν εκείνη την περίοδο ανέβηκαν με ταχύτητα στην ιεραρχία της και διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην «γιγάντωση» της φιλοιρανιικής οργάνωσης τα επόμενα χρόνια. 

Ο Hassan Ankoni για παράδειγμα υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος του στενότερου κύκλου του Χασάν Νασράλα και ένας από τους σημαντικότερους διοικητές των νοτίων δυνάμεων της Χεζμπολάχ μέχρι και το 2010. Οι δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην Βηρυτό το 2004 ενδεικτικές: «δεν θα σταματήσουμε μέχρι να εξαφανίσουμε το Ισραήλ. Με την βοήθεια του Θεού θα επικρατήσουμε» είχε τονίσει πριν πέσει στην αγκαλιά της μητέρας του. 

Ο Ταϊνεμπάουμ έφυγε εχθές από τη ζωή δέκα ημέρες μετά τον Χασάν Νασράλα...
 

 

Tags
Back to top button