Ο κεντροδεξιός νυν πρόεδρος Κουτσίνσκι ανακοίνωσε την Κυριακή την απόφασή του να απονείμει χάρη στον Φουχιμόρι, που είχε καταδικαστεί και εξέτιε από το 2009 ποινή κάθειρξης 25 ετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διαφθορά.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρώην πρόεδρος είχε παραδεχθεί πως έδωσε διαταγή για την δολοφονία 25 ανθρώπων στα χέρια ενός τάγματος θανάτου. Είχε εκτίσει μέχρι την Κυριακή 12 χρόνια κάθειρξη.
«Η χάρη για ανθρωπιστικούς λόγους απονεμήθηκε σε κάποιον που έχει καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα, έπειτα από μια δίκαιη δίκη, η ενοχή του οποίου δεν αμφισβητείται, ενώ δεν πληρούνται οι νομικές απαιτήσεις για απονομή χάριτος», δήλωσαν με κοινή ανακοίνωσή τους μια ομάδα εργασίας του ΟΗΕ για τις βίαιες εξαφανίσεις και οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ανιές Καλαμάρ και Παμπλο ντε Γκριφ.
Είναι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, εξουσιοδοτημένοι από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ για έρευνες εξωδικαστικών εκτελέσεων και την προαγωγή της δικαιοσύνης αντιστοίχως.
«Είμαστε σοκαρισμένοι από αυτή την απόφαση. Αποτελεί προσβολή για τα θύματα και τους μάρτυρες, η άοκνη δέσμευση των οποίων, τον οδήγησε στη δικαιοσύνη», υπογράμμισαν.
Παράλληλα ανέφεραν ότι η καταδίκη του Φουχιμόρι για εγκλήματα, όπως εξωδικαστικές εκτελέσεις, βίαιες εξαφανίσεις και απαγωγές, είχε χαιρετισθεί ως ένα μείζον επίτευγμα στην μάχη ενάντια στην ατιμωρησία, ενώ το διεθνές δίκαιο περιορίζει την απονομή χάριτος σε τέτοιες σοβαρές υποθέσεις.
Πρόσθεσαν πως η απονομή χάριτος ήταν πολιτικά υποκινούμενη και ότι υπονομεύει το έργο της περουβιανής δικαιοσύνης και τη διεθνή κοινότητα να επιτύχει δικαιοσύνη». «Είναι μια σοβαρή οπισθοδρόμηση για το κράτος δικαίου στο Περού», είπαν χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση του Κουτσίνσκι έχει επανειλημμένως διαψεύσει ότι η χάρη στον Φουχιμόρι ήταν μέρος πολιτικών διαπραγματεύσεων.
Ο 79χρονος πρόεδρος Κουτσίνσκι απέφυγε την τελευταία στιγμή την παύση του από την προεδρία την περασμένη εβδομάδα αφού εξασφάλισε την υποστήριξη μιας μερίδας μελών του πολιτικού κινήματος που είχε ιδρύσει ο Φουχιμόρι.
Ο Κουτσίνσκι είχε βρεθεί αντιμέτωπος με το σκάνδαλο που προκάλεσε η αποκάλυψη πως η Οντεμπρέχτ, η βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία, είχε καταβάλει σχεδόν πέντε εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες με τις οποίες συνδεόταν άμεσα ο ίδιος, τότε ακόμη υπουργός, από το 2004 μέχρι το 2013.