Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του ευρωπαϊκού συμβουλίου ασφάλειας μεταφορών η πρόοδος για την οδική ασφάλεια τα τελευταία 4 χρόνια, παρουσιάζει στασιμότητα.
Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη πρέπει να παρουσιάσουν βελτίωση σε διάστημα μηνών, και όχι ετών…οδική ασφάλεια τα τελευταία 4 χρόνια, παρουσιάζει στασιμότητα. Ο εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων από τροχαία ατυχήματα αγγίζει τους 500, αριθμός ίδιος με αυτόν της σύγκρουσης δύο επιβατικών αεροπλάνων όπου χάνουν την ζωή τους όλοι οι επιβάτες.
Αν και οι θάνατοι από τροχαία έχουν μειωθεί κατά 20% από το 2010, το ποσοστό αυτό απέχει πολύ από το να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης τους στο μισό μέχρι το 2020. Απόρροια αυτής της εξέλιξης το γεγονός ότι 12 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του ετήσιου δείκτη οδικής ασφάλειας, το ευρωπαϊκό συμβούλιο ασφάλειας μεταφορών δεν θα παραδώσει βραβείο για την πρόοδο στον τομέα της οδικής ασφάλειας σε καμία χώρα.
Τα πάει καλά η Ελλάδα
Τον προηγούμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νέα νομοθεσία σχετικά με την οδική
Η Ελλάδα και η Εσθονία είναι ο μοναδικές χώρες που φαίνεται να φτάνουν αυτό τον στόχο...ασφάλεια, η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει πάνω από 2.000 θανάτους ετησίως, όμως πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να αποδεχτούν της προτάσεις αυτές το συντομότερο δυνατό.
Η Ελλάδα ωστόσο, αν και συνηθισμένη στα αρνητικά ρεκόρ, έχει καταφέρει από το 2010 να περιορίσει κατά 41% τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα και μαζί με την Εσθονία (39%) είναι οι μόνες χώρες που σημείωσαν τέτοια μείωση. Η πρόοδος αυτή αποδίδεται στις αλλαγές που επήλθαν στη συμπεριφορά και τον τρόπο μετακίνησης των Ελλήνων λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και στις εκστρατείες ενημέρωσης, τα προγράμματα εκπαίδευσης και στη σημαντική επέκταση του δικτύου των αυτοκινητοδρόμων που περιόρισε την χρήση επαρχιακών οδών.