Σχεδόν δύο εκατομμύρια μουσουλμάνοι βρίσκονται στην Σαουδική Αραβία για να γιορτάσουν το προσκύνημα του Χατζ στη Μέκκα. Επιπλέον, περίπου 600.000 Σαουδάραβες αναμένονται επίσης στη Μέκκα. Υπάρχουν φόβοι για μετάδοση μολυσματικών ασθενειών.
Τι είναι το Χατζ;
Κάθε πιστός μουσουλμάνος, άνδρας ή γυναίκα, πρέπει να εκπληρώνει πέντε θρησκευτικά καθήκοντα. Εκτός από τις καθημερινές προσευχές, τη νηστεία στον μήνα του Ραμαζανιού, το θρήσκευμα και το δώρο των ελεημοσύνης, το Χατζ είναι ένα από τα θρησκευτικά καθήκοντα που πρέπει να κάνει ένας μουσουλμάνος τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του.
Όσοι μπορούν να το αντέξουν οικονομικά και να μην έχουν υγειονομικούς περιορισμούς που καθιστούν αδύνατη την πολυήμερη διαδρομή, πρέπει να κάνουν το προσκύνημα.
Σουνίτες και Σιίτες
Για Σουνίτες και Σιίτες το προσκύνημα στη Μέκκα είναι εξίσου σημαντικό. Το Ιράν, η μεγαλύτερη σιϊτική χώρα και εχθρός των Σαουδαράβων, κατηγορεί τακτικά το Βασίλειο ότι κάνει διακρίσεις κατά των σιϊτών στην κατανομή των ποσοστώσεων.
Οι μουσουλμάνοι που ανήκουν στην κοινότητα Αχμαντίγια θα ήθελαν επίσης να κάνουν προσκύνημα στη Μέκκα αλλά δεν τους επιτρέπεται. Ο Ισλαμικός Παγκόσμιος Σύνδεσμος, που χρηματοδοτείται από τη βασιλική οικογένεια, απέκλεισε την θρησκευτική κοινότητα Αχμαντίγια από την ισλαμική κοινότητα το 1974. Έκτοτε, η Σαουδική Αραβία δεν χορηγεί πλέον θεωρήσεις Χατζ στους οπαδούς της Αχμαντίγια. Απαγορεύεται σε αυτούς, καθώς και σε όλους τους μη μουσουλμάνους, να εισέλθουν στην ιερή περιοχή στη Μέκκα. Οι Αλεβίτες, οι Αλαουίτες και οι Δρούσοι δεν κάνουν επίσης, προσκύνημα στη Μέκκα.
Προφυλάξεις ασφαλείας
Για το Χατζ, οι δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Άραβίας είναι σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής. Ένας λόγος που εξηγεί αυτή την πολεμική στάση χρονολογείται από το 1979, όταν ισλαμιστές τρομοκράτες δολοφόνησαν σχεδόν χίλια άτομα σε μια επίθεση στο Μεγάλο Τζαμί της Μέκκας.
Επιπλέον, η περιοχή στην οποία κινούνται περισσότερα από δύο εκατομμύρια προσκυνητές έχει έκταση ενός αεροδρομίου. Ένα νευραλγικό σημείο είναι η κοιλάδα της Μίνα στις πύλες της Μέκκας. Εκεί, μετά από έναν μαζικό πανικό πριν από τρία χρόνια, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 700 προσκυνητές. Ένα ακόμα χειρότερο δυστύχημα συνέβη το 1990. Μετά από πανικό σε μια σήραγγα από τη Μέκκα στη Μίνα πέθαναν περίπου 1.400 άνθρωποι.
Οι αρχές φοβούνται επίσης την εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών. Φέτος, η Σαουδική Αραβία θα επιτρέψει μόνο σε προσκυνητές που έχουν εμβολιάστει κατά της μηνιγγίτιδας, του κίτρινου πυρετού και της πολιομυελίτιδας.
Κάθε χρόνο, το Χατζ προσφέρει στη σαουδική βασιλική δυναστεία την ευκαιρία να εμφανίζεται ως ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου και να ενισχύει την εικόνα της σε όλο τον κόσμο. Κατι που χρειάζεται το Ριάντ καθώς εκτός από την πρόσφατη διαμάχη με τον Καναδά βρισκεται σε μεγάλη αντιπαράθεση με το Καταρ και κυριως με το Ιράν.