Ο Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών δηλώνει «πεπεισμένος» για τη «δημοκρατική ανθεκτικότητα» της Νότιας Κορέας, στη διάρκεια μιας πρώτης τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του μετά την απόπειρα του προέδρου Γιουν Σοκ Γελ να επιβάλει στρατιωτικό νόμο, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο εκπρόσωπός του.
Ο Μπλίνκεν «μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών (σ.σ.: τον Τσο Τάε Γιουλ) (...) Χαιρέτισε την άρση του στρατιωτικού νόμου, εξέφρασε την πεποίθησή του για τη δημοκρατική ανθεκτικότητα (της Νότιας Κορέας) και επανέλαβε την απαρέγκλιτη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμμαχία μας», έγραψε στο X ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.
Ο πρόεδρος Γιουν δεν διέταξε συλλήψεις μελών της Βουλής, διαβεβαιώνουν οι υπηρεσίες του
Η προεδρία της Νότιας Κορέας διέψευσε πως ο αρχηγός του κράτους Γιουν Σοκ-γελ διέταξε τη σύλληψη πολιτικών ηγετών και βουλευτών αφού κήρυξε στρατιωτικό νόμο, με ανακοίνωσή της που αναμεταδόθηκε από το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Παράλληλα, νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο πρόεδρος Γιουν αναμένεται να συναντηθεί με τον αρχηγό του κόμματός του το απόγευμα (τοπική ώρα).
Νωρίτερα, ο Χαν Ντονγκ-χουν, ο επικεφαλής του Κόμματος της Λαϊκής Εξουσίας, έκρινε πως η παραμονή του προέδρου στο αξίωμα θα ήγειρε «μεγάλο κίνδυνο» για τη δημοκρατία και τους πολίτες στη χώρα, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν στο μεταξύ ο κ. Γιουν δεν παραιτηθεί, η ίδια η παράταξή του θα ταχθεί αύριο Σάββατο υπέρ της παύσης του όταν συζητηθεί και διεξαχθεί ψηφοφορία επί της πρότασης της αντιπολίτευσης γι’ αυτό στο κοινοβούλιο.