Μία υψηλόβαθμη αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου αποκάλυψε πως η Κίνα αυξάνει την υποστήριξής της στον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία με αντάλλαγμα παραχωρήσεις στην Αρκτική. Σε αυτήν την παγωμένη περιοχή του πλανήτη μας η Μόσχα και το Πεκίνο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κυριαρχήσουν έναντι της Δύσης.
Μετά την Ουκρανία και την Συρία Ακολουθεί η Αρκτική;
Πιο συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια συζήτησης στο αμερικανικό κέντρο στρατηγικών και διεθνών μελετών στις 5 Νοεμβρίου φέτος, η αναπληρώτρια βοηθός του Αμερικανού υπουργού αμύνης (υπεύθυνη για ζητήματα που αφορούν την Αρκτική), τόνισε την αναδυόμενη συνεργασία Ρωσίας και Κίνας σε αυτήν την στρατηγική περιοχή.
Η ίδια περιέγραψε τις πρόσφατες ενέργειες (μεταξύ Ρωσίας και Κίνας) ως ένδειξη πως η γεωπολιτική προσοχή θα στραφεί στην Αρκτική, μία περιοχή στην οποία εδώ και πολλά χρόνια κυριαρχεί η Ρωσία.
Εμείς να σας υπενθυμίσουμε πως τα τελευταία δύο χρόνια οι Ρώσοι και οι Κινέζοι έχουν πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων κοινών περιπολιών με πολεμικά πλοία, βομβαρδιστικά αεροσκάφη και σκάφη της ακτοφυλακής.
Τον φετινό Ιούλιο τα δύο έθνη εκτέλεσαν μία μαζική αεροπορική επιχείρηση στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από την Αλάσκα. Σε αυτήν την επιχείρηση συμμετείχαν συνολικά 4 ρωσικά και κινεζικά βομβαρδιστικά. Για πρώτη φορά στην ιστορία, κινεζικά και ρωσικά αεροσκάφη απογειώθηκαν μαζί από μία αεροπορική βάση στην βορειοανατολική Ρωσία, σηματοδοτώντας έτσι μία νέα φάση στις σχέσεις Μόσχας-Πεκίνου.
Η Αμερικανίδα αξιωματούχος τόνισε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σταδιακά αλλάζει την στρατιωτική στρατηγική του ρωσικού στρατού στην Αρκτική, επιτρέποντας την όλο και αυξανόμενη παρουσία κινεζικών στρατιωτικών στοιχείων στην περιοχή.
Μέχρι πρότινος η Μόσχα δεν επέτρεπε στον κινεζικό στρατό να επεκταθεί σημαντικά στην Αρκτική, παρά το γεγονός πως το Πεκίνο πάντοτε ενδιαφέρονταν να επεκτείνει την επιρροή του εκεί.
Η Αμερικανίδα εξήγησε πως η αλλαγή στην στάση της Ρωσίας μπορεί να οφείλεται στην σημαντική βοήθεια που παρέχει η Κίνα στην χώρα κατά την διάρκεια της εν εξελίξει σύρραξης στην Ουκρανία. Ουσιαστικά υπονόησε πως οι Ρώσοι παραχωρούν πρόσβαση στην Αρκτική στην Κίνα με αντάλλαγμα την πάγια υποστήριξη του Πεκίνου στο ζήτημα της Ουκρανίας.
Όλα αυτά δείχνουν πως μία μελλοντική σύγκρουση υπερδυνάμεων στην Αρκτική είναι αναπόφευκτη. Η περιοχή έχει παγκόσμια στρατηγική σημασία, τόσο για τους κρυμμένους ενεργειακούς πόρους όσο και για τις ναυτικές οδούς μεταφορών της.