Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Πάτρα: Παραδόθηκε το αποκατεστημένο Ρωμαϊκό Στάδιο της πόλης

Το Ρωμαϊκό Στάδιο της Πάτρας παραδόθηκε, αποκατεστημένο πλέον, στην πόλη. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας κατά το διάστημα 2020-2023, με προϋπολογισμό 335.000,00 €.

«Ένας νέος αρχαιολογικός χώρος στην Πάτρα είναι πλέον, από σήμερα, προσβάσιμος σε όλους, έτοιμος να ενταχθεί στην αναπτυξιακή διαδικασία της πόλης, της ευρύτερης περιοχής, ως η βάση μιας μεγάλης αρχαιολογικής ενότητας που θα αναδείξει και άλλα άδηλα, σήμερα, τμήματα του Σταδίου, αλλά και του παρακείμενου ρωμαϊκού ωδείου, προκειμένου να αποτελέσουν ενιαίο χώρο προσέλκυσης πολιτών, αλλά και πόλος έλξης πολιτιστικού τουρισμού» δήλωσε η Υπουργός ΠολιτισμούΛίνα Μενδώνη και πρόσθεσε: «Το ρωμαϊκό στάδιο είναι μνημείο, ίσως το μεγαλύτερο εκείνης της περιόδου στον ελλαδικό χώρο. Κατασκευάστηκε το τελευταίο τέταρτο του 1ου αι. μ.Χ. στην καρδιά της ρωμαϊκής πόλης, που λόγω της γεωπολιτικής της θέσης ιδρύθηκε ως colonia Augusta, αυτοκρατορική αποικία, καθώς ο αυτοκράτορας διέγνωσε τα τεράστια στρατηγικά της πλεονεκτήματα».

Η κακοκαιρία Elias «σαρώνει» την Πάτρα: Πλημμύρισε η Ακτή Δυμαίων – Φωτιά από κεραυνό στο Καστρίτσι

Η κατασκευή του σταδίου αποδίδεται σε προσφορά του αυτοκράτορα Δομιτιανού και σχετίζεται με τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της Πάτρας ως ρωμαϊκής αποικίας, το 86 μ.Χ. Στο στάδιο λάμβαναν χώρα καλλιτεχνικοί και αθλητικοί αγώνες, τα Καισάρεια, αλλά και αγώνες μονομάχων.

Το μνημείο ήταν καταχωμένο, καθώς είχαν κτιστεί επ’ αυτού νεότερα οικοδομήματα, τα οποία, από τη δεκαετία του 1970, το Υπουργείο Πολιτισμού σταδιακά απαλλοτριώνει. Ηδη, κάποια από αυτά ανήκουν στο ΥΠΠΟ και επίκεινται οι σχετικές κατεδαφίσεις. «Προκειμένου, είπε η Λίνα Μενδώνη, να αναδειχθεί το μεγαλύτερο δυνατό μέρος του συγκεκριμένου μνημείου και να αποδοθεί στην πόλη, απαιτούνται και άλλες απαλλοτριώσεις οι οποίες και δρομολογούνται».

Η Υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε ακόμα στο μεγάλο έργο «της αποκατάστασης του θεάτρου «Απόλλων», του οποίου οι μελέτες είναι σε εξέλιξη. «Το στάδιο, το ωδείο, το θέατρο «Απόλλων», σημείωσε η Υπουργός, «είναι οι σημαντικές πολιτιστικές υποδομές που, μαζί με την προσπάθεια ανάδειξης της μεγάλης άυλης κληρονομιάς της Πάτρας, του καρναβαλιού, θα συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή, στην παιδεία και στην ψυχαγωγία των πολιτών, ενώ παράλληλα λειτουργούν ως μοχλοί ανάπτυξης δημιουργώντας νέες προοπτικές αποδίδοντας στην πόλη την επιπλέον υπεραξία τους».

Εκτός από την υλοποίηση της αρχικής μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης των μνημειακών καταλοίπων του ρωμαϊκού σταδίου, έγιναν ακόμα μια σειρά παρεμβάσεων που κρίθηκαν απαραίτητες για την αποκατάσταση και την ολοκλήρωση της ανάδειξης του σταδίου και του περιβάλλοντος χώρου του, όπως εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης, γεωτεχνικές εργασίες και διαχείρισης ομβρίων υδάτων, βελτίωσης και διευκόλυνσης της προσβασιμότητας σε όλους και ιδίως για τα εμποδιζόμενα άτομα.

Tags
Back to top button