Επιφυλακτικοί αλλά και διχασμένοι εμφανίζονται οι ειδικοί σχετικά με το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων εν όψει του Πάσχα.
Η διατήρηση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού σε υψηλά επίπεδα και η συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς αυξάνονται οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ προκαλούν προβληματισμό και ταυτόχρονο ενδοιασμούς για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Κάποιοι επιστήμονες διαφωνούν στο να επιτραπεί η απελευθέρωση των μετακινήσεων για το Πάσχα, ενώ ορισμένοι θεωρούν πως η μετακίνηση μακριά από τα αστικά κέντρα θα μειώσει το ιικό φορτίο στις συγκεκριμένες περιοχές.
Παράλληλα οι λοιμωξιολόγοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τα τα κορονοπάρτι που γίνονται σχεδόν κάθε βράδυ σε πεζόδρομους της Αθήνας αλλά και σε πλατείες όπως αυτή στην Κυψέλη, όπου το προηγούμενο δίκης το συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον 1.000 άτομα και διασκέδαζαν. Πανομοιότυπες εικόνες με συνωστισμό υπήρχαν και σε άλλες γειτονιές της Αττικής όπως το Περιστέρι, το Ψυρρή κ.λπ, αλλά η ΕΛ.ΑΣ. απέκλεισε για ένα ακόμη βράδυ την πλατεία Βαρνάβα.
Γώγος: «Όχι» στην απελευθέρωση των πασχαλινών μετακινήσεων
Υπό αυτές τις συνθήκες φαίνεται να απομακρύνεται το σενάριο για μετακινήσεις από νομό σε νομό κατά το Πάσχα.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το Σάββατο στην Κορινθία, συνομιλώντας με παιδιά, ανέφερε ότι στόχος είναι, να ανοίξουμε «για τα καλά» μετά το Πάσχα. Και αυτό διότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είμαι το άνοιγμα σχολείων και εστίασης αλλά και το ασφαλιστικό ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου.
Για το Πάσχα στο χωριό οι ειδικοί αναμένεται να συνεδριάσουν την ερχόμενη Παρασκευή και να εισηγηθούν στην κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Πάντως δεν αποκλείεται οι λοιμωξιολόγοι να αναμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και της επόμενης εβδομάδας, όποτε το ζήτημα με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις ίσως να ξεκαθαρίσει στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.
Εκτός από το Πάσχα στο χωριό, οι ειδικοί θα αποφανθούν για το πώς θα εορταστεί η Ανάσταση στους ιερούς ναούς, με το βασικό σενάριο να θέλει η αφή του Αγίου Φωτός να γίνεται έξω από τις εκκλησίες με μάσκες και αποστάσεις.
Ανησυχία για την εστίαση
Και όλα αυτά την ώρα που εικόνες από τα αυτοσχέδια κορωνοπάρτι σε πλατείες της χώρας κάνουν τον γύρο των Μέσων και προκαλούν ανησυχία σε κυβέρνηση και επιστήμονες για τις επιπτώσεις που θα έχουν στα επιδημιολογικά δεδομένα μιας και όπως φαίνεται δεν τηρούνται ούτε προσχηματικά τα μέτρα προστασίας.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό το κυβερνητικό επιτελείο, όπως έγραφε από την προηγούμενη εβδομάδα το protothema.gr είχε εξετάσει το ενδεχόμενο πρόωρης επαναλειτουργίας της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους ως ένα ακόμη βήμα αποσυμπίεσης. Οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης τοποθετούσαν μία τέτοια κίνηση ακόμα και πριν το Πάσχα και όχι στις 10 Μαΐου σύμφωνα με τον βασικό σχεδιασμό, με τις αποφάσεις να λαμβάνονταν σε έκτακτη συνεδρίαση των επιστημόνων αυτή την εβδομάδα, ίσως και την Τετάρτη.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο πάντως βρίσκει αντίθετους αρκετούς τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και τους περισσότερους επιστήμονες. Μιλώντας για τους δεύτερους, οι ίδιοι με δημόσιες τοποθετήσεις τους μιλούν με ανησυχητικό τόνο για τις πιθανές επιδημιολογικές επιπτώσεις μίας τέτοιας απόφασης καθώς δεν διασφαλίζεται πως θα εάν ανοίξει η εστίαση τα κορωνοπάρτι θα πάψουν. Από την άλλη, ο πολιτικός αντίλογος θέλει μία τέτοια απόφαση να λαμβάνεται από πολλούς ως επιβράβευση τέτοιων μειοψηφικών συμπεριφορών την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τηρεί τα μέτρα.
Η εβδομάδα που ακολουθεί είναι κρίσιμη τόσο σε επίπεδο αποφάσεων όσο και όσον αφορά τα «μαθηματικά» της πανδημίας.