Σύμφωνα με πληροφορίες από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, σήμερα αναχώρησαν από την Αθήνα 49 ασυνόδευτα παιδιά, από τα οποία 43 ήταν αγόρια και έξι κορίτσια, ηλικίας από πέντε έως 16 ετών. Τα παιδιά, τριάντα πέντε από το Αφγανιστάν, δέκα από τη Συρία, δύο από την Ερυθραία και δύο από το Ιράκ, διέμεναν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης της Χίου, της Σάμου και της Λέσβου. Τα παιδιά θα μεταφερθούν στο Αννόβερο της Γερμανίας. Μαζί τους ταξίδεψαν επτά συνοδοί του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Λίγο πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο τα παιδιά παρέλαβαν αναμνηστικά δώρα από το Μουσείο Μπενάκη, παζλ και τετράδια.
Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα ασυνόδευτων παιδιών που μετεγκαθίσταται σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τα δώδεκα παιδιά που πήγαν στο Λουξεμβούργο.
Μαζί με τον πρωθυπουργό παρόντες ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Ερνστ Ράιχελ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για ένα “διπλό μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης” που στέλνεται μέσω της μετεγκατάστασης. “Σήμερα είναι μια μέρα ελπίδας για τα παιδιά που έφυγαν από την Ελλάδα για να μετεγκατασταθούν στη Γερμανία. Είναι όμως και μια μέρα αλληλεγγύης από ένα κράτος μέλος, τη Γερμανία προς την Ελλάδα, και αλληλεγγύης που δείχνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χρηματοδοτεί αυτή την πρωτοβουλία, αυτό το πρόγραμμα για μετεγκατάσταση 1.600 ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη”, επισήμανε και συνέχισε ότι “έχει γίνει κατανοητό στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα σηκώνει ένα δυσανάλογο μεταναστευτικό βάρος, από όσο μπορεί να σηκώσει”. Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι “κερδίσαμε κύρος με τον τρόπο που αντιδράσαμε πριν από ένα μήνα προστατεύοντας τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και τώρα υπάρχει μια δυναμική στήριξης της Ελλάδας”.
Ο Γερμανός πρέσβης παρατήρησε ότι η σημερινή μετεγκατάσταση, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από ελληνική πρωτοβουλία, αποτελεί μόνο την αρχή. “Θέλουμε να μεταφέρουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα και άλλα παιδιά στη Γερμανία, ο συνολικός αριθμός θα κυμανθεί μεταξύ 350 και 500 παιδιών”, εξήγησε και έκανε λόγο για “μια σημαντική ανθρωπιστική χειρονομία, η οποία στην εποχή της κρίσης του κορονοϊού αποκτά μεγάλη σημασία”. Ο κ. Ράιχελ τόνισε εξάλλου ότι “η κατάσταση που επικρατεί στο θέμα του ασύλου στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και στην Ελλάδα συνολικά απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών στην ΕΕ”. Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας, όπως και το Λουξεμβούργο, “θεωρεί απαραίτητο να προχωρήσει η διαδικασία ακόμα και αν είναι περίπλοκο σε αυτή τη συγκυρία. Τα απαραίτητα μέτρα καραντίνας και οι έλεγχοι υγείας θα διασφαλιστούν. Θέλουμε να δείξουμε ότι είναι εφικτό και έτσι να παροτρύνουμε και άλλους ευρωπαϊκούς εταίρους να μας μιμηθούν”.