Την ανάγκη δημιουργίας ενός περιβάλλοντος εμπιστοσύνης μεταξύ των των κρατών-μελών, και της καλύτερης συνεργασίας με τους οργανισμούς της ΕΕ, τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, καθώς και τις υπηρεσίες πληροφοριών, επεσήμανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ήταν κεντρικός κεντρικός ομιλητής στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE).
Η συνεδρίαση έγινε και για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Λειτουργική Διαχείριση Πληροφοριακών Συστημάτων Μεγάλης Κλίμακας στους τομείς των ελευθεριών, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης (eu-LISA) με τον Έλληνα Επίτροπο να τονίζει πως είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις για την ασφάλεια και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών μας.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και να ζητήσουμε από τα κράτη μέλη να δείξουν εμπιστοσύνη στην πράξη: χωρίς εμπιστοσύνη δεν θα επιτύχουμε ποτέ μια πραγματική και αποτελεσματική Ένωση Ασφαλείας. Αυτό αποδεικνύουν, πέρα από κάθε αμφιβολία, οι επιθέσεις στη Βαρκελώνη και στο Τούρκου, στο Λονδίνο, στη Στοκχόλμη και στο Βερολίνο. Σε ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις, η πιο έγκαιρη και αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών θα μπορούσε να έχει σώσει ζωές» είπε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, προσθέτοντας πως ήδη έχουν διατεθεί προς τις αρμόδιες για την ασφάλεια, τα σύνορα και τη μετανάστευση αρχές, μια σειρά από μέσα και συστήματα ανταλλαγής πληροφοριών, τα Συστήματα Πληροφοριών Σένγκεν και Θεωρήσεων, το σύστημα Eurodac, τα συστήματα της Europol, το Pr?m και άλλα ενώ, όπως είπε, προωθείται με ταχείς ρυθμούς και η εφαρμογή του ευρωπαϊκού PNR.
«Έχω επανειλημμένα απευθύνει έκκληση προς τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες των συστημάτων αυτών. Καταβάλλουμε εντατικές προσπάθειες για τη στήριξη των Κρατών Μελών ? χρηματοδότηση, τεχνογνωσία, βέλτιστες πρακτικές» είπε ο κ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας πως το τελευταίο έτος, εξαιτίας και των τρομοκρατικών επιθέσεων, διαπιστώνεται σταθερή αύξηση στη χρήση αυτών των συστημάτων, και συγκεκριμένα, του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν.
«Πρέπει όμως να γίνουν περισσότερα. Και όταν λέω περισσότερα, δεν εννοώ περισσότερα, με την ποσοτική έννοια: δεν επιθυμούμε πολλαπλασιασμό των συστημάτων πληροφοριών. Αντίθετα, χρειαζόμαστε μια πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των συστημάτων που διαθέτουμε και αντιμετώπιση των κενών που έχουμε διαπιστώσει στην αρχιτεκτονική των πληροφοριακών συστημάτων στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ