Η παραγωγή αλευριού από καφέ είναι ήδη πλέον γεγονός και σύντομα το αλεύρι από καφέ θα διατίθεται ευρέως στην αγορά.
Εμπνευστής της ιδέας είναι ο Dan Belliveau, πρώην μηχανικός των Starbucks, που ίδρυσε την εταιρεία Coffee Flour και συνέστησε αυτό το νέο είδος αλευριού.
Το αλεύρι από καφέ δεν φτιάχνεται από τους κόκκους καφέ. Αντίθετα χρησιμοποιούνται άλλα μέρη του φυτού όπως από ο καρπός του δέντρου που είναι φαγώσιμος, γεγονός που οι περισσότεροι αγνοούν. Προφανώς οπτικά μοιάζει με αλεσμένο καφέ, ενώ γευστικά μοιάζει με άγλυκο κακάο. Ο Belliveau δηλώνει ακόμα πως το αλεύρι απο καφέ έχει υψηλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, περιέχει καφεΐνη, περισσότερο σίδηρο από το σπάνακι, περισσότερο ποτάσιο από την μπανάνα και περισσότερη πρωτεΐνη από το κέιλ (kale), ενώ είναι κατάλληλο και για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Με άλλα λόγια το αλεύρι από καφέ είναι το νέο super food.
Πού μπορούμε, όμως, να το χρησιμοποιήσουμε;
Το αλεύρι από καφέ είναι ιδανικό για να φτιάξουμε τόσο γλυκές όσο και αλμυρές συνταγές, ενώ μπορούμε να το αναμείξουμε και με άλλα είδη αλευριού που συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε.
Γεωργοί καθώς και στελέχη εταιριών που ασχολούνται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, δήλωσαν πως η χρήση του κελύφους του καρπού του καφέ, αποτελεί ένα από τα κυριότερα συστατικά των φυσικών λιπασμάτων-κομπόστ που παρασκευάζουν οι ίδιοι οι γεωργοί που καλλιεργούν τα καφεόδεντρα, λιπάσματα που υπερτερούν κατά πολύ των εμπορικών λιπασμάτων. Το κέλυφος του καφέ, είναι πλούσιο σε άζωτο και άλλα οργανικά και ανόργανα στοιχεία, συστατικά απαραίτητα για τη διαρκή παραγωγικότητα του εδάφους. Βασιζόμενοι οι παραγωγοί καφεόδεντρου στη χρήση του περιβλήματος για τη δημιουργία κομπόστ, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν έως και 100% τη δημιουργία αποβλήτων, δηλώνει η Monika Firl, στέλεχος εταιρίας που ασχολείται με τη βιώσιμη γεωργία.
Το νέο αλεύρι από καφέ, φαίνεται σταδιακά να κερδίζει έδαφος, σαν νέο ανερχόμενο προϊόν. Ωστόσο, απαιτούνται μελέτες που θα ερευνήσουν τόσο τις επιπτώσεις της κατανάλωσής του στην υγεία, καθώς και την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου στον τομέα της γεωργίας.