«Ξεφυτρώνουν συνέχεια. Ξυπνάμε ένα πρωί και βλέπουμε ότι έχουν καταλάβει ένα ακόμη κτίριο. Τους βλέπουμε που έρχονται και κοιτάζουν ποια κτίρια είναι εγκαταλελειμμένα, αλλά τι να κάνουμε;» λέει στην «Κ» επαγγελματίας στην πλατεία Βάθη. Σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων από την επιχείρησή της «λειτουργούν» τρεις καταλήψεις από «αλληλέγγυους» Ελληνες και ξένους που φιλοξενούν παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες. Πάνω από δεκαπέντε κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, στα Εξάρχεια και στην ευρύτερη περιοχή, βρίσκονται υπό κατάληψη, με την αστυνομία να μην παρεμβαίνει γιατί πρέπει πρώτα να γίνει καταγγελία από τους ιδιώτες στους οποίους ανήκει το κτίριο. Οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι έχουν επανειλημμένως ειδοποιήσει τον δήμο ή την αστυνομία και έχουν απευθυνθεί σε εισαγγελέα, αλλά λαμβάνουν πάντα την ίδια απάντηση: «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, δυστυχώς, δεν έχουμε αρμοδιότητα».
Η αδράνεια της αστυνομίας για τις καταλήψεις κτιρίων στο κέντρο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται πίσω από την κόντρα Καμίνη – Τόσκα, που κορυφώθηκε λίγο πριν από τις γιορτές. Τότε, όταν ομάδα ατόμων πυρπόλησε δύο τρόλεϊ στην οδό Πατησίων, ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα να παραιτηθεί, κάνοντας λόγο για έλλειμμα ασφάλειας στην Αθήνα και δυσεξήγητη ανοχή σε φαινόμενα βίας και ασυδοσίας. Στελέχη του Δήμου Αθηναίων κάνουν λόγο για πλήρη αδυναμία συνεννόησης και συνεργασίας που ξεκίνησε από το καλοκαίρι, όταν ο δήμος Αθηναίων κατέθεσε μήνυση για την κατάληψη του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων από «αλληλέγγυους».
Στην περιοχή της πλατείας Βάθη, ένα κτίριο όπου στεγαζόταν σχολείο μέχρι πριν από δύο χρόνια (2ο Γυμνάσιο της Αθήνας) και το απέναντι νεοκλασικό κτίριο επί της Αχαρνών, στη γωνία με την οδό Σουρμελή, εδώ και κάποιους μήνες έχουν καταληφθεί από «αλληλέγγυους» και φιλοξενούν παράνομους μετανάστες. Πρόκειται για σχολικά κτίρια στα οποία πολλά χρόνια πριν στεγαζόταν το Αρσάκειο και, σύμφωνα με πληροφορίες, ανήκουν στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Πριν από λίγες εβδομάδες ομάδα «αλληλέγγυων» κατέλαβε και ένα πενταώροφο κτίριο γραφείων επί της οδού Αχαρνών, όπου μέχρι πρότινος στεγάζονταν οι τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Γύρω από τις καταλήψεις έχει στηθεί μια μικρή αγορά, εξειδικευμένη να ανταποκρίνεται τις ανάγκες των «φιλοξενουμένων». Πρόχειρο φαγητό με ειδικό μενού, μαγαζιά για κινητά τηλέφωνα, πρακτορεία για αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό, αλλά και υπαίθρια μανάβικα με φρούτα και λαχανικά σε σακούλες σε εξαιρετικά καλές τιμές.
«Κάθε μέρα φθάνουν φορτηγά με φαγητά, αλλά και ρούχα και άλλα πράγματα», λένε οι περίοικοι. Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, συχνά οι μετανάστες τσακώνονται μεταξύ τους, αλλά «με τους περίοικους είναι ευγενικοί. Κανείς όμως δεν ξέρει τι γίνεται μέσα σε αυτά τα κτίρια και φυσικά δεν υπάρχουν καθόλου συνθήκες υγιεινής. Οταν περισσεύει φαγητό, το πετάνε στον δρόμο και πολλές φορές βουνά από ρούχα μένουν στο πεζοδρόμιο για ημέρες». Οι κάτοικοι λένε ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται για την περιοχή. «Οσο και να προσπαθούμε, δεν βρίσκουμε άκρη με τις υπηρεσίες».
Επειδή στα κτίρια μένουν οικογένειες με παιδιά, συνήθως υπάρχει ηρεμία. «Τις τελευταίες ημέρες μοιάζει να έχουν δημιουργηθεί αντίπαλες ομάδες που τσακώνονται τα βράδια και δημιουργούνται επεισόδια. Είναι διάφορες εθνικότητες και ίσως έχουν ξεσπάσει διαφορές και συγκρούσεις, αλλά, εκτός από τους “αλληλέγγυους”, κανείς άλλος δεν ξέρει τι γίνεται», αναφέρει η επιχειρηματίας.