Πως γίνεται μια λίμνη στην Ινδία ξαφνικά να γίνει ροζ;
Είναι το ερώτημα που απασχολεί πολλούς στο κρατίδιο Μαχαράστρα, αφότου η λίμνη Λόναρ άλλαξε εντελώς απροειδοποίητα χρώμα…
To ενδεχόμενο να έριξε κάποιος χρωστική ουσία, όπως είχε κάνει τον Μάρτιο η αστυνομία στην Αγγλία όταν έριξε μαύρη μπογιά σε μια γαλάζια λίμνη για να μην πηγαίνει ο κόσμος εκεί εν μέσω καραντίνας αποκλείστηκε και οι ειδικοί θεωρούν ότι η αλλαγή του χρώματος οφείλεται είτε στην αύξηση της αλατότητας του νερού, την παρουσία φυκιών ή σε συνδυασμό των δύο, όπως συμβαίνει σε κάποιες περιοχές της Μεγάλης Αλμυρής Λίμνης στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και παλαιότερα, αλλά ποτέ σε τέτοια ένταση, λέει ο ντόπιος γεωλόγος Γκατζανάν Χαράτ. «Η λίμνη φέτος δείχνει ιδιαίτερα ροζ επειδή αυξήθηκε η αλατότητα του νερού. Η ποσότητα των υδάτων της μειώθηκε, η λίμνη έγινε πιο ρηχή κι έτσι αυξήθηκε η αλατότητα προκαλώντας εσωτερικές αλλαγές», είπε. Σημείωσε δε ότι γίνονται έρευνες μήπως και η παρουσία κόκκινων φυκιών προκάλεσε την αλλαγή του χρώματος στη λίμνη Λόναρ.
Η λίμνη αυτή βρίσκεται σε απόσταση 500 χλμ. ανατολικά του Μουμπάι και δημιουργήθηκε σε κρατήρα που άνοιξε μετεωρίτης πριν από περίπου 50.000 χρόνια. Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό και αντικείμενο μελέτης επιστημόνων απ’ όλον τον κόσμο, όπως μεταδίδει το CNN.