Ως «σημαντικά ενθαρρυντικές» θεωρούν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις στελεχών της κοινοπραξίας που αναδείχθηκε ως προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση του 67% των μετοχών του ΟΛΘ, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, αναμένοντας να γίνουν πράξη οι επενδύσεις. Σημειώνουν, δε, τα πολλαπλά οφέλη που θα έχουν για την παραγωγή χρήματος και εργασίας στην περιοχή, η ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας, αλλά και η επιτάχυνση υλοποίησης των επενδύσεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Υπενθυμίζεται ότι ο φάκελος του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, με προτιμητέο επενδυτή την κοινοπραξία της Deutsche Invest Equity Partners GmbH, με τη θυγατρική της CMA CGM, Terminal Link SAS και τη Belterra Investments LTD του ομίλου Σαββίδη, βρίσκεται ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και στη συνέχεια θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και το ελληνικό κοινοβούλιο.
Ιδιαίτερα «ικανοποιημένος» με τις εξελίξεις εμφανίζεται ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ). «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και θεωρούμε πολύ σημαντικές τις δηλώσεις του συντονιστή της κοινοπραξίας που διεκδικεί το 67% της ΟΛΘ Α.Ε., Σωτήρη Θεοφάνη», δήλωσε ο Κυριάκος Λουφάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντικό, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κοινοπραξία δεν έχει συμφέροντα σε ανταγωνιστικά λιμάνια, όπως πρόσφατα ανέφερε και ο συντονιστής της κοινοπραξίας, ο κ. Λουφάκης σημείωσε ότι «το γεγονός αυτό αυξάνει τη σημασία του λιμανιού μας για τον επενδυτή, ενώ δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες η δέσμευση που αναλήφθηκε για υλοποίηση των προβλεπόμενων στη σύμβαση έργων άμεσα, και πριν τη συμβατική του υποχρέωση».
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθούν από την πλευρά της πολιτείας οι απαραίτητες υποδομές, δηλαδή οι οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις, «έτσι ώστε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που έχει το λιμάνι και φαίνεται ότι αναγνωρίζει και η κοινοπραξία, να μπορέσουμε να τα εκμεταλλευτούμε».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Λουφάκης έθεσε ακόμη μια φορά τον ΣΕΒΕ στη διάθεση της πολιτείας και του ΟΛΘ, προκειμένου να αναδείξει τη σημασία του λιμανιού τόσο στο εσωτερικό όσο και στους συνεργάτες του στο εξωτερικό.
«Θετικά» αποτιμά το ΒΕΘ τις εξελίξεις στον ΟΛΘ και ζητά να γίνουν άμεσα οι επενδύσεις. «Μόνο θετικά μπορεί να αποτιμήσει κανείς, σε πρώτη φάση, την εξέλιξη αναφορικά με την ΟΛΘ, καθώς η αξιοποίησή του, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστικό, ήταν επιτακτικό ζητούμενο», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κοινοπραξία που αναδείχθηκε προτιμώμενος επενδυτής, «θα πρέπει να αναδείξει μέσα από τις επενδύσεις της τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αποκαθιστώντας το ως το κυριότερο λιμάνι της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Κατά τον ίδιο, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μπορεί να αποτελέσει ισχυρό χαρτί για την ευρύτερη περιοχή και να αποφέρει σημαντικά έσοδα για την οικονομία της πόλης, ενώ όπως σημείωσε «το βαρύ πυροβολικό θα πρέπει να είναι η υλοποίηση επενδύσεων, προκειμένου να μπορεί να υποδέχεται πλοία μεγαλύτερου βυθίσματος και να καταστεί βασικός προορισμός, ώστε να ενισχύσει και τον τουρισμό της περιοχής. Είναι ένας στόχος δεκαετιών που ποτέ δεν επετεύχθη παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και τα φιλόδοξα σχέδια».
Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπενθύμισε τα αποτελέσματα μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, σύμφωνα με τα οποία όπως είπε χαρακτηριστικά «από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ υπολογίζεται ότι θα προκύψει αύξηση του ΑΕΠ έως και κατά 1,6 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία».
Ολοκλήρωση της διαδικασίας προς όφελος της πόλης και της οικονομίας, ζητά το ΕΒΕΘ. Την επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ, προς όφελος της πόλης και της οικονομίας της, υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Δημήτρης Μπακατσέλος.
Τόνισε, δε, ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν οι όροι που έχουν τεθεί για την πραγματοποίηση των επενδύσεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σημείωσε ότι «εξίσου σημαντικό είναι η ελληνική πολιτεία να τρέξει στους χρόνους που πρέπει, τις οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις με το λιμάνι».
Θετικά αποτιμά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, την εξέλιξη για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, ενώ «επικροτεί», όπως είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις πρώτες τοποθετήσεις στελεχών της κοινοπραξίας που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής.
«Μένει να δούμε να γίνεται η ιδιωτικοποίηση πραγματικότητα και να προχωρήσουν οι ανακοινώσεις των στελεχών της κοινοπραξίας για την υλοποίηση των επενδύσεων που απαιτούνται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης», υπογράμμισε ο ίδιος, λέγοντας χαρακτηριστικά «όχι να πάρουμε τα λεφτά και μετά από δύο χρόνια να γίνει η επένδυση».
Σίγουρος για την επόμενη ημέρα στον ΟΛΘ, εμφανίζεται ο πρόεδρος των Ναυτικών Πρακτόρων. «Έσβησε κάθε αμφιβολία και είμαι σίγουρος για την πίστη τους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης», είναι οι φράσεις που επέλεξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, Βασίλης Καμπάκης, επικεφαλής και της Ομοσπονδίας Ναυτικών Πρακτόρων Ελλάδος, προκειμένου να σχολιάσει τις εξελίξεις αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΘ και τις εξαγγελίες στελεχών της κοινοπραξίας που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής.
Υπογράμμισε ότι εφόσον στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης γίνουν οι επενδύσεις που απαιτούνται και ολοκληρωθούν οι οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις, τότε θα τονωθεί σημαντικά όλος ο παραγωγικός ιστός στη Β. Ελλάδα-μεταξύ άλλων-δραστηριότητες με Βαλκάνια, φορτία, εξαγωγές, τοπική αγορά και εργασία.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η υλοποίηση επενδύσεων στο λιμάνι της πόλης «θα οδηγήσει σε τέτοια αύξηση δουλειάς και όγκου εργασιών, που η κοινοπραξία θα προχωρήσει σε ακόμη περισσότερες».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ