Για «νοθεία και εξαναγκασμό βουλευτών να ψηφίσουν φανερά» κάνει λόγο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μετά από τη χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για διεύρυνση του σε βάρος του κατηγορητηρίου.
«Η νοθεία στη ψηφοφορία με άκυρα και παράνομα ψηφοδέλτια, η παραβίαση της κάλπης και ο εξαναγκασμός βουλευτών να ψηφίσουν φανερά, δεν πρόκειται να ξεπλύνουν τα μεγάλα σκάνδαλα της Novartis και της φοροδιαφυγής της λίστας Λαγκάρντ» αναφέρει παράλληλα ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή ονομαστική μυστική ψηφοφορία έλαβαν μέρος 177 βουλευτές, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν 175 έγκυρα ψηφοδέλτια και 2 άκυρα.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας απαντώντας στην Όλγα Γεροβασίλη που ζήτησε την ακύρωση της διαδικασίας, ανέφερε πως διαφυλάχθηκε το κυρίαρχο στοιχείο της ψηφοφορίας που ήταν η μυστικότητα.
Παραδέχθηκε ότι υπήρξε ένα ζήτημα και τόνισε πως εκείνη την ώρα κι ενώ έγινε αντιληπτό πως ο κ. Καλογιάννης δεν έβαλε το ψηφοδέλτιο σε φάκελο, έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις για την τύχη του διπλωμένου ψηφοδελτίου.
«Δεν υπήρξε λαθροχειρία, προστατεύθηκε το ψηφοδέλτιο», είπε, απορρίπτοντας το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά στα αδικήματα για τα οποία έδωσε εντολή η Ολομέλεια να διερευνηθούν, είναι εφτά:
1. Εκβίαση (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ)
2. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού ΠΚ):
3. Δωροληψία Υπαλλήλου (αρ. 235 ΠΚ
4. Εγκληματική Οργάνωση περίπτωση Συμμορίας Αρ. 187 παρ. 3 (παλαιό αρ. 187 παρ. 5
5. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος (άρθρο 186 παρ. 1 ΠΚ
6. Ηθική Αυτουργία σε Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ
7. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος και Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 και ΠΚ 259 αυτοτελώς)
Η ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση (αρ. 46 παρ. 1 ΠΚ σε συνδυασμό με αρ. 224 ΠΚ) δεν αφορά την παρούσα πρόταση και απλά μνημονεύεται ως ήδη διερευνώμενο από την ήδη συσταθείσα Επιτροπή.