
Σε μια κρίσιμη εβδομάδα για πολλά γεωπολιτικά ζητήματα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέλαβε κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια διπλωματία και κατάφερε να είναι παντού: από την Ευρώπη μέχρι τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Όπως αναφέρει το TRT Global, από τις συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας - ΗΠΑ μέχρι τη διάλυση του PKK, η Τουρκία «απέδειξε όχι μόνο την περιφερειακή της επιρροή αλλά και τον ενισχυμένο της ρόλο στην παγκόσμια σκηνή».
Το δημοσίευμα παραθέτει ένα προς ένα τα διπλωματικά πεδία στα οποία ο Τούρκος πρόεδρος φώναξε «παρών».
Ειρηνευτικές συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας-ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη
Η πιο πολυσυζητημένη εξέλιξη της εβδομάδας είναι η ανακοίνωση ότι εκπρόσωποι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη για να διερευνήσουν τρόπους τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρει το TRT Global, η κατάρρευση του PKK αποδίδεται ευρέως στην επιτυχημένη στρατηγική της Τουρκίας που συνδυάζει τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό, την εκτεταμένη επιτήρηση μέσω των εγχώριας παραγωγής drones και τις συνεχείς οικονομικές και κοινωνικές επενδύσεις στις νοτιοανατολικές επαρχίες.
Ζελένσκι από Άγκυρα: «Το Κίεβο θα αποφασίσει τα βήματά του μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν» (βίντεο)
Η είδηση για το PKK προκάλεσε συγκρατημένες αντιδράσεις στις δυτικές κυβερνήσεις, αλλά χαιρετίστηκε στο εσωτερικό της Τουρκίας, ως μια σημαντική νίκη για την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Η Συρία ξανά στο τραπέζι
Σε μια άλλη σημαντική εξέλιξη, την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα άρουν όλες τις κυρώσεις κατά της Συρίας, μετά τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο Ερντογάν, αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα.'
Η κίνηση αυτή, εάν τεθεί σε ισχύ, μπορεί να εκκινήσει τις προσπάθειες ανασυγκρότησης και την περιφερειακή επανένταξη, με την Τουρκία να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη σταθεροποίηση και την ανοικοδόμηση του νότιου γείτονα της.
Αυτό ακολουθεί τις αναφορές ότι η Τουρκία φιλοξένησε παρασκηνιακές συζητήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των συνομιλητών της Συρίας, με στόχο τη μείωση των εντάσεων και την άμβλυνση των ανθρωπιστικών κρίσεων στην περιοχή.
Ιράν-Ευρώπη και Χαμάς-Πακιστάν
Συνάντηση με Ευρωπαίους διπλωμάτες θα έχει την Παρασκευή, στην Κωνσταντινούπολη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί.
"Επικίνδυνη" ενεργειακή συμφωνία Τουρκίας-Αιγύπτου - Στόχος του Ερντογάν η διάσπαση της συμμαχίας Ελλάδας-Αιγύπτου
Το Reuters είχε αναφέρει από την Τρίτη ότι η Τεχεράνη θα διεξάγει συνομιλίες με εκπροσώπους ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία, με αντικείμενο την πυρηνική συμφωνία του 2015.
«Το γεγονός και μόνο ότι η Τουρκία επιλέχθηκε ως οικοδεσπότης λέει πολλά για την ουδετερότητα και αξιοπιστία της σε πολύπλοκες διαπραγματεύσεις», αναφέρει το TRT.
Σε μια συμβολική κίνηση, τόσο η Χαμάς όσο και η κυβέρνηση του Πακιστάν με δηλώσεις τους ευχαρίστησαν τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για τον ρόλο του στη διευκόλυνση των ανθρωπιστικών διαδρόμων και των συζητήσεων για την κατάπαυση του πυρός εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία.
Επιστρέφει η σταθερότητα στη Λιβύη
Ο Ερντογάν βρίσκεται και στη Βόρεια Αφρική. Σύμφωνα με το TRT, ο αναγνωρισμένος από τον ΟΗΕ πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντιμπιμπάχ, με την υποστήριξη της Άγκυρας, εδραίωσε την πολιτική του εξουσία αφού ξεπέρασε τις εσωτερικές διαφωνίες.
«Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την επιρροή της Τουρκίας στη διαμόρφωση του μετασυγκρουσιακού πολιτικού τοπίου στη Λιβύη - μια χώρα όπου η Άγκυρα έχει επενδύσει σημαντικά τόσο στη διπλωματία όσο και στην άμυνα», αναφέρει το δημοσίευμα.