Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παντελής Καζάκος: Ο δολοφόνος που πυροβολούσε όποιον αλλοδαπό έβρισκε μπροστά του-Έγινε επεισόδιο και στον Κόκκινο Κύκλο

Μέσα σε τρεις ημέρες ο Παντελής Καζάκος διέπραξε ένα από τα πιο μαζικά ρατσιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα. Πυροβολούσε εν ψυχρώ όποιον μετανάστη τύχαινε να βρει μπροστά του στην Αθήνα. Από τις σφαίρες του έπεσαν δύο νεκροί και τραυματίστηκαν άλλοι επτά. Στη δίκη του έγινε γνωστή η σχέση του με τη Χρυσή Αυγή. 

«Έφυγα από το σπίτι μου με το πιστόλι, αποφασισμένος να σκοτώσω όποιον αλλοδαπό έβλεπα στο δρόμο, γιατί το κακό μ’ αυτούς έχει παραγίνει», ήταν τα πρώτα λόγια του ρατσιστή δολοφόνου Παντελή Καζάκου μετά τη σύλληψη του, τον Οκτώβριο του 1999….

Οι ρατσιστικές δολοφονίες

Στο Μεταξουργείο, στην Πλατεία Κουμουνδούρου, στη Λιοσίων, στη Φυλής, στα Εξάρχεια, ο τότε 23χρονος  Παντελής Καζάκος με ένα πιστόλι μπράουνινγκ στο χέρι, σκορπούσε το θάνατο σε μετανάστες  από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 4 το χάραμα.

Πρώτος νεκρός έπεσε ο Κούρδος Χοσέβι στις 19 Οκτωβρίου 1999, ενώ παράλληλα τραυματίστηκαν σοβαρά, δύο Κούρδοι φίλοι του οι Σαρίφ Μοχάμεντ και Ρασούλ Γιουσέφ. Δύο ημέρες μετά, δύο μετανάστες από τη Γκάνα και το Μπαγκλαντές, ο Μάρκους Κόφι-Τόμι και ο  Νταντόν Μοχάμεντ, τραυματίστηκαν σοβαρά από τις σφαίρες του.

Η δολοφονική του δράση ολοκληρώθηκε στις 22 Οκτωβρίου όταν σκότωσε τον Ουντεσιάνι Τζορτζ από τη Γεωργία και πυροβόλησε τρεις ακόμη, τον Αιγύπτιο Σαάντ Ελ Σαντί, τον Πακιστανίο Αχμέντ Νεσάρ και τον Αμπντούλ Τίμοθι.

Δύο από τους τραυματίες  έμειναν καθηλωμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι, ενώ οι υπόλοιποι ζουν με σοβαρά προβλήματα υγείας….

«Εγώ είμαι ορθόδοξος», κραύγαζε και πυροβολούσε

Μάρτυρας στην τελευταία επίθεση του Kαζάκου ήταν ο 22χρονος ναυτικός Aπ. Aποστόλου από τον Πειραιά: «Tριγύριζα στην Ομόνοια, τον συνάντησα στις 4 και μου είπε να τον ακολουθήσω για να δω πώς εκτελούνται οι μυστικές αποστολές. Kατηφορίσαμε προς την Πειραιώς. Συναντήσαμε έναν ξένο μελαψό.

Tον ακολουθήσαμε λίγο και μου λέει «κοίτα τώρα». Έβγαλε τότε το πιστόλι και του έριξε τρεις». Ο ναυτικός και μάρτυρας της τελευταίας δολοφονίας του Καζάκου συνελήφθη και αυτός, καθώς βρέθηκε στην κατοχή του μια δόση ηρωίνης.

Μίλησε στην προανάκριση και με την κατάθεσή του κατέδωσε το δολοφόνο μεταναστών.

«Εγώ τους πυροβόλησα γιατί δεν τους γουστάρω» 

Εθνικό καθήκον θεωρούσε τις δολοφονίες μεταναστών

Ο Καζάκος ομολόγησε ότι ήταν ο δράστης των στυγερών δολοφονικών επιθέσεων σε βάρος μεταναστών. «Δεν μετανιώνω», ήταν τα πρώτα λόγια του δολοφόνου. Θεωρούσε ότι με τις δολοφονίες μεταναστών επιτελούσε κάποιου είδους εθνικό καθήκον. Αυτές οι σκέψεις του αποτυπώνονται και στην ερώτηση που έκανε στον πατέρα του: «Πατέρα, ο κόσμος με θεωρεί ήρωα ή φονιά;» Πήρε την απάντηση, «Φονιά σε λένε, παιδί μου».

Η σχέση με τη Χρυσή Αυγή

Αυγή Κατά τη διάρκεια της δίκης έγινε γνωστή και η σχέση του με τη Χρυσή Αυγή.  Καθηγητής του Καζάκου από το 34ο Λύκειο είχε δηλώσει ότι από τότε που ήταν νεαρός, ο δολοφόνος είχε εκφράσει ευθέως τα ακροδεξιά πιστεύω του, τα οποία ταυτίζονταν με την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής. Οι συμμαθητές του υποστήριζαν ότι είναι μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Η σχέση του με τη Χρυσή Αυγή καταδείχθηκε ακόμα πιο φανερά μέσα από μια φωτογραφία που παρουσίασε στο δικαστήριο ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, στην οποία ο Καζάκος απεικονίζεται να κρατά πανό σε πορεία της Χρυσής Αυγής.

Ο πατέρας του δράστη δεν αναγνώρισε τον άνθρωπο στη φωτογραφία και δήλωσε πως πρόκειται για άλλο άτομο. Η εφημερίδα της Χρυσής Αυγής στις 22 Οκτωβρίου 1999, ημέρα της δολοφονίας του αιγύπτιου μετανάστη, δημοσίευσε πρωτοσέλιδο με τίτλο «Ο θάνατος ενός Έθνους», στο οποίο σημείωνε τον υπερπληθυσμό των μεταναστών.

Ο Καζάκος καταδικάστηκε σε δις ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη.

Μετά από 14 χρόνια εγκλεισμού υπέβαλε αίτημα αποφυλάκισης στο αρμόδιο Συμβούλιο των Φυλακών.

Το παρελθόν του δολοφόνου

Ο 23χρονος δολοφόνος Παντελής Καζάκος εργαζόταν ως υπάλληλος ασφάλειας στην ΕΡΤ. Είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ Ι. Γεωργακόπουλου, δεν υπήρχε κάποιο προηγούμενο που να φανερώνει ότι αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

Σύμφωνα όμως με όσα είπε ο πατέρας του, ο 23χρονος, πριν υπηρετήσει στον Στρατό, έκανε χρήση ναρκωτικών και είχε περάσει από πρόγραμμα αποτοξίνωσης στη Θεραπευτική Κοινότητα «Στροφή».

Ο δράστης είπε ότι τον τελευταίο καιρό δεν έκανε χρήση.

Στη δίκη του παρουσιάστηκε αμετανόητος και δήλωσε ψυχοπαθής….

Δίκη

Οι δύο συνήγοροι του, ο Γ. Πρασσιανάκης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Χρ. Μαρκογιαννάκης, νυν τότε βουλευτής της ΝΔ, θα υιοθετήσουν τα υποτιθέμενα ψυχολογικά προβλήματα του πελάτη τους ως κύρια υπερασπιστική γραμμή. Ο ίδιος θα δηλώσει «αμετανόητος» και «ψυχασθενής». Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και ο πατέρας του δράστη, σε μια προσπάθεια να τον γλιτώσει απ’ τα ισόβια. Θα αναφέρει μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του:

«Ο Παντελής στο μυαλό του έβλεπε πολέμους. Ο γιος μου δεν είχε ποτέ φίλους. Έβλεπε εχθρούς σε άλλες θρησκείες. Φοβόταν ότι θα σφάξουν τους χριστιανούς οι μουσουλμάνοι. Καθόταν μόνος του και παραμιλούσε».

Απ’ την άλλη, ένα απ’ τα θύματα του Καζάκου, ο Νιγηριανός Αμπντούλ Τίμοθι, θα απορρίψει τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης και θα πει στο δικαστήριο: «Τρελός; Μα οι τρελοί δεν ξέρουν να επιλέγουν. Αν πράγματι ήταν τρελός, είναι περισσότερο από σίγουρο πως θα είχε πάρει στο λαιμό του και Έλληνες, όχι μόνο μαύρους. Είναι το λιγότερο αστείο να το λέει κανείς αυτό. Τυφλός ναι, τρελός σε καμία περίπτωση. Τυφλός από το μίσος και τον ρατσισμό του».

Η υπερασπιστική γραμμή θα καταρρεύσει. Ο Καζάκος θα καταδικαστεί πρωτόδικα σε δις ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη. Θα ασκήσει έφεση και το 2002, η ακροαματική διαδικασία θα επαναληφθεί. Σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, ο πατέρας του θα είναι πάλι εκεί για να τον υπερασπιστεί.

«O γιος μου άρχισε να παρουσιάζει ψυχολογικά προβλήματα από τον στρατό, ενώ περίπου ένα χρόνο πριν είχε μπλέξει με τα ναρκωτικά και ήταν έγκλειστος στη θεραπευτική κοινότητα «Στροφή». Όταν απελύθη από τον στρατό τον φώναξε ο διοικητής του και τον προέτρεψε να επισκεφθεί γιατρό. Ωστόσο, εκείνος δεν το δέχθηκε γιατί ήθελε να προσληφθεί στην EPT.

Μου έλεγε πράγματα ακατονόμαστα, ότι άκουγε φωνές και ότι είχε εντολές από την κυβέρνηση να κάνει αυτά τα εγκλήματα, να εξαφανίσει αλλόθρησκους γιατί ήταν εχθροί του τόπου».

Το δικαστήριο θα επικυρώσει την πρωτόδικη απόφαση και υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, δεν θα αναγνωρίσει στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού. Το 2013 θα υποβάλλει αίτημα αποφυλάκισης, το οποίο όμως θα απορριφθεί.

Η ιστορία του Παντελή Καζάκου ενέπνευσε το επεισόδιο Σκουπίδια στον Κόκκινο Κύκλο το 2000, με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Γιαννόπουλο, την Μπέσυ Μάλφα και τον Μηνά Χατζησάββα.

Tags
Back to top button