Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Παναγιώτης Μπότασης - Πολιτικός στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

Γεννήθηκε το 1784 στις Σπέτσες και ήταν γιος του αρβανίτη καραβοκύρη Νικόλα Μπόταση, στον οποίο οφείλεται και το επώνυμο της οικογένειας και αδελφός του Γκίκα Μπόταση (1761-1831), με πολεμική και πολιτική δράση κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Μικρός ο πατέρας του συνήθιζε να τρώει ό,τι έβρισκε μπροστά του και οι συντοπίτες του στο Κρανίδι, όπου ανιχνεύεται η καταγωγή της οικογένειας του, του κόλλησαν το παρατσούκλι «Μπότασης» (από την αρβανίτικη λέξη «μπότα» που σημαίνει «χώμα»).

Ο Παναγιώτης Μπότασης μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία, στις 15 Ιανουαρίου 1820, από τον επίσκοπο Μεθώνης Γρηγόριο που παρεπιδημούσε στις Σπέτσες και πρωτοστάτησε στον ξεσηκωμό των Σπετσών στις 26 Μαρτίου 1821. Πήγε μάλιστα στη γειτονική Ύδρα με τον Γεώργιο Πάνου και τον Αναστάση Κολανδρούτσο για να πείσουν τους Υδραίους προκρίτους να συμμετάσχουν στην Επανάσταση.

Τον Σεπτέμβριο και στις αρχές Οκτωβρίου του 1821 πήρε μέρος σε ναυτικές επιχειρήσεις στο Ιόνιο. Στις 19 Δεκεμβρίου 1823 διορίστηκε μέλος του νέου Εκτελεστικού και αργότερα αντιπρόεδρος με πρόεδρο τον Γεώργιο Κουντουριώτη, που προκάλεσε τον εμφύλιο πόλεμο στην επαναστατημένη Ελλάδα.

Ο Παναγιώτης Μπότασης πέθανε ξαφνικά στις 29 Οκτωβρίου 1824, σε ηλικία 40 ετών. Τον αντικατέστησε στο αξίωμα του αντιπροέδρου του Εκτελεστικού, ο αδελφός του Γκίκας Μπότασης.

Tags
Back to top button