
Η τρομοκρατία για τον κορωνοϊό έκανε τους πιλότους σε πακιστανικό επιβατικό αεροπλάνο να μην προσέχουν την ώρα της προσγείωσης, με αποτέλεσμα να προκληθεί τραγωδία με 97 νεκρούς.
Μια αρχική έρευνα για το αεροπορικό δυστύχημα κοντά στο Καράτσι τον περασμένο μήνα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 97 άτομα διαπίστωσε ότι οι πιλότοι δεν πραγματοποίησαν σωστά μια σειρά διαδικασιών και δεν ήταν συγκεντρωμένοι λόγω του... κορωνοϊού, δήλωσε ο υπουργός αεροπορίας του Πακιστάν.
Οι ερευνητές απέδωσαν τη συντριβή σε ανθρώπινο λάθος κατηγορώντας για αμέλεια τόσο του πιλότους όσο και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, παρά κάποιο τεχνικό σφάλμα, δήλωσε ο Γουλάμ Σαρβάρ Χαν την Τετάρτη στο κοινοβούλιο αναφέροντας ότι η συντριβή οφείλεται σε «αμέλεια» των πιλότων, οι οποίοι είχαν «υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό τους» και των ελεγκτών της εναέριας κυκλοφορίας .
Είπε ότι το Airbus A320 ήταν 100% κατάλληλο για να πετάξει τη στιγμή του δυστυχήματος, στο οποίο έχασαν τη ζωή του όλοι οι επιβαίνοντες εκτός από δύο άτομα.
«Υπήρξε αμέλεια και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Γουλάμ Σαρβάρ Χαν, που παρουσίασε μια πρώτη έκθεση για το δυστύχημα στο Κοινοβούλιο.
«Ο πιλότος αγνόησε τις οδηγίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι από την πλευρά τους δεν ανέφεραν τη ζημιά» που η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα προσγείωσης προκάλεσε στο αεροσκάφος, εξήγησε.
Σε όλη τη φάση της προσγείωσης, «ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης δεν ήταν συγκεντρωμένοι και καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης μιλούσαν για τον κορωνοϊό», είπε ο Χαν, βασιζόμενος στην απομαγνητοφώνηση των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους που έγινε στη Γαλλία.
«Ο ιός κυριαρχούσε στο μυαλό τους. Η οικογένειά τους επηρεάστηκε και συζητούσαν για τον κορωνοϊό».
Σύμφωνα με τον Χαν, το αεροσκάφος δεν είχε κανένα τεχνικό πρόβλημα.
«Το μοιραίο αεροσκάφος είχε 100% πτητική ικανότητα. Δεν είχε κανένα τεχνικό πρόβλημα. Ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης ήταν έμπειροι και ικανοί από ιατρικής άποψης για να πετούν το αεροσκάφος».
Η έκθεση της έρευνας έδειξε ότι ο κυβερνήτης δεν είχε αναφέρει κανένα τεχνικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της τελικής προσέγγισης στο αεροδρόμιο, πρόσθεσε ο Χαν, αν και το αεροσκάφος πετούσε στα 7.220 πόδια (2.200 μ) σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από τον διάδρομο προσαπογείωσης.
«Το αεροπλάνο έπρεπε να βρισκόταν σε ύψος 2.500 ποδιών», δήλωσε, ή αντίστοιχα 762 μ.
Ο Χαν πρόσθεσε ότι ο πύργος ελέγχου το επισήμανε αυτό στον κυβερνήτη και τον συμβούλευσε να μην επιχειρήσει να προσγειωθεί, προτρέποντάς τον να κάνει αντ’ αυτού έναν ακόμα κύκλο.
«Ωστόσο, ο πιλότος αγνόησε την οδηγία του ελεγκτή», είπε ο υπουργός.
«Όταν ήταν σε θέση προσγείωσης, έλαβαν προειδοποίηση από τους ελεγκτές, αλλά εκείνος είπε ‘Θα τα καταφέρω’». Στη συνέχεια, άρχισε και πάλι να μιλάει για τον κορωνοϊό, συνέχισε ο υπουργός, γεγονός που καταδεικνύει την «υπερβολική εμπιστοσύνη» των πιλότων.
Ο καταγραφέας δεδομένων πτήσης έδειξε ότι το σύστημα προσγείωσης είχε ανασυρθεί αφού είχε πρώτα κατέβει ενώ το αεροσκάφος ετοιμαζόταν να προσγειωθεί, δήλωσε ο Χαν.
«Όταν το αεροσκάφος ήταν στα 10 ναυτικά μίλια, το σύστημα προσγείωσης είχε κατέβει», δήλωσε. «Είναι ακατανόητο, ωστόσο, ότι στα 5 ναυτικά μίλια είχαν ανασύρει και πάλι το σύστημα προσγείωσης».
Ο Χαν πρόσθεσε «Οι τελευταίες κουβέντες του πιλότου ήταν «Ω Θεέ μου, ω Θεέ μου, ω Θεέ μου!».
Η πτήση PK8303 της Pakistan International Airlines εκτελούσε τακτικό δρομολόγιο εσωτερικού μεταξύ της Λαχόρης και του Καράτσι, όταν έπεσε κατά την προσγείωση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Τζίνα του Καράτσι στις 22 Μαΐου.
Το αεροπλάνο έπεσε σε κατοικημένη περιοχή μισό μίλι από το αεροδρόμιο, προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε κτίρια στο έδαφος.