Συνεχίστηκαν και το Μάρτιο οι αγορές χρυσού, με τις Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών, κυρίως αυτές της Τουρκίας, Ινδίας και Κίνας, να αποτελούν την κύρια κινητήρια δύναμη τόσο για τις αγορές όσο και για τις πωλήσεις.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως προέβησαν σε καθαρές αγορές 16 τόνων χρυσού τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και άλλων δημόσιων πηγών. Όπως αναφέρει το Συμβούλιο Χρυσού, η ζήτηση παρέμεινε υγιής με τις οι μηνιαίες ακαθάριστες αγορές να ανέρχονται, σε ετήσια βάση, στους 40 τόνους, αντισταθμιζόμενες εν μέρει από ακαθάριστες πωλήσεις 25 τόνων.
«Χρυσός» το ελαιόλαδο: Η έλλειψη πυροδοτεί τιμές ρεκόρ και φόβους για επισιτιστική ανασφάλεια
Οι σημαντικότεροι αγοραστές προέρχονταν όλοι από τις αναδυόμενες αγορές. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πρόσθεσε τον περισσότερο χρυσό κατά τη διάρκεια του μήνα (14 τόνους), ακολουθούμενη από την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας (5 τόνους) και τη Λαϊκή (Κεντρική) Τράπεζα της Κίνας (5 τόνους).
Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης παραμένει η μόνη τράπεζα από της ανεπτυγμένες αγορές, που προσθέτει χρυσό στα αποθέματά της
Από τις ευρωπαϊκές χώρες, Πολωνία και Τσεχία ήταν οι μόνες που προέβησαν τον Μάρτιο σε καθαρές αγορές χρυσού 1 τόνου, έκαστη.
Επιπλέον, το Κρατικό Ταμείο Πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν είναι το μόνο κρατικό επενδυτικό ταμείο που ανέφερε αύξηση των αποθεμάτων του σε χρυσό, κατά 3 τόνους, σε ετήσια βάση, την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου.
Αντίθετα, σε καθαρές πωλήσεις χρυσού προέβησαν τον Μάρτιο οι Φιλιππίνες, Ιορδανία, Ταϊλάνδη και Ουζμπεκιστάν.