Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από το ψήφισμα του ΟΗΕ που καθιέρωσε την όγδοη ημέρα του Μαρτίου ως την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και της Διεθνούς Ειρήνης και η Google αφιερώνει το Doodle σε αυτή ακριβώς την ημέρα
H Google επέλεξε γυναίκες πρωτοπόρους που άνοιξαν το δρόμο για το πού βρισκόμαστε σήμερα.
Ξεκινάει με ένα μικρό κορίτσι του οποίου η γιαγιά της λέει την καλύτερη ιστορία λίγο πριν τον ύπνο. Την ιστορία της αγαπημένης ηρωίδα της. Το κοριτσάκι επισκέπτεται τότε 13 αξιόλογες γυναίκες στη φαντασία της, ξεκινώντας ένα ταξίδι που εκτείνεται σε αιώνες και κυκλώνει τον κόσμο.
Στο doodle της Google και στην ανακοίνωση για τη δημοσιοποίησή του πρωταγωνιστούν:
Ida Wells
Αμερικανίδα δημοσιογράφος, ακτιβίστρια των πολιτικών δικαιωμάτων
Lotfia El Nadi
Η πρώτη γυναίκα πιλότος της Αιγύπτου
Frida Kahlo
Μεξικανή ζωγράφος και ακτιβίστρια
Lina Bo Bardi
Ιταλίδα αρχιτέκτονας
Olga Skorokhodova
Σοβιετική επιστήμονας και ερευνητής στον τομέα της επικοινωνίας των κωφών και των τυφλών
Miriam Makeba
Τραγουδίστρια της Νότιας Αφρικής και ακτιβίστριατων πολιτικών δικαιωμάτων
Sally Ride
Αμερικανίδα αστροναύτης και η πρώτη γυναίκα στο διάστημα
Halet Cambel
Τοουρκάλα αρχαιολόγος και η πρώτη μουσουλμάνα γυναίκα στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ada Lovelace
Άγγλίδα μαθηματικός, συγγραφέας, και η πρώτη προγραμματίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο
Rukmini Devi
Ινδή χορεύτρια και χορογράφος πιστώνεται με την αναβίωση του Ινδικού κλασικού χορού
Cecilia Grierson
Η πρώτη γυναίκα στην Αργεντινή που πήρε πτυχίο ιατρικής
Lee Tai-young
Δικηγόρος και ακτιβίστρια που ήταν η πρώτη γυναίκα δικηγόρος και δικαστής της Κορέας
Suzanne Lenglen
Γαλλίδα πρωταθλήτρια του τένις που διέδωσε τον αθλητισμό
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου
Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) η Unicef επισημαίνει ότι τα κορίτσια αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερα εμπόδια για να πάνε στο σχολείο, βιώνουν τη βία και την κακοποίηση από κοντινά τους πρόσωπα, ζουν με τις συνέπειες επιβλαβών πρακτικών όπως ο ακρωτηριασμός των γεννητικών τους οργάνων ή των γάμων σε παιδική ηλικία και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.
Συγκεκριμένα, τα κορίτσια στην εφηβεία, που αντιπροσωπεύουν σήμερα σχεδόν τις δύο στις τρεις νέες μολύνσεις HIV στην ηλικιακή ομάδα τους, πρέπει να προσεγγιστούν με επιλογές για πρόληψη και θεραπεία. Ένα στα τέσσερα κορίτσια εξακολουθεί να παντρεύεται σε παιδική ηλικία και η πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων συνεχίζεται να εξαπλώνεται σε ορισμένες χώρες. Διακρίσεις επικρατούν λόγω φύλου και κοινωνικές νόρμες σε πολλά μέρη του κόσμου, υποβιβάζοντας τα κορίτσια σε μια χαμηλότερη κοινωνική θέση, ακόμη και μέσα στις ίδιες τις οικογένειές τους. Τα αφήνουν ευάλωτα στην εκμετάλλευση και τη βία, γεγονός που αποτελεί εμπόδιο στην προώθηση ειρηνικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών, αναφέρει η έκθεση της Unicef.
Σήμερα, 32 εκατομμύρια κορίτσια είναι εκτός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 29 εκατομμύρια εκτός του χαμηλότερου επιπέδου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ενώ πάνω από τα δύο τρίτα των χωρών έχουν επιτύχει την ισότητα των φύλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, λιγότερες από τις μισές έχουν επιτύχει ισότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ των φύλων εντοπίζονται στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, όπου μόνο 79 κορίτσια εγγράφονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για κάθε 100 αγόρια.
Δείτε το Doodle της Google για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2017