Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί την 25η και την 26η Ιουλίου στην Ουάσινγκτον με τους ομολόγους του από πολλές χώρες προκειμένου να προωθηθεί η υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας σε διεθνές επίπεδο.
Θα πρόκειται για την πρώτη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του είδους αυτού, δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Τύπο, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για τη θρησκευτική ελευθερία, η οποία αφορά το 2017.
Ο κόσμος έχει σημειώσει «μεγάλες προόδους», αλλά «ακόμη» υπάρχει πολλή δουλειά που απομένει να γίνει, έκρινε ο Πομπέο.
Στη συνάντηση αυτή θα πάρουν μέρος υπουργοί Εξωτερικών «κυβερνήσεων με τις ίδιες ευαισθησίες», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει ποιους θα προσκαλέσει, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, θρησκευτικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
«Δεν θα πρόκειται απλά για έναν όμιλο συζήτησης, θα πρόκειται για την ανάληψη δράσης», διεμήνυσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Όπως κάθε χρόνο, η έκθεση που παρουσιάστηκε την Τρίτη, το πανόραμα κατά την άποψη της Ουάσινγκτον των εμποδίων για την ελευθερία του θρησκεύεσθαι και των θρησκευτικών πεποιθήσεων σε περίπου 200 χώρες, φιλοτεχνεί έναν πίνακα με μελανά χρώματα.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται φέτος ιδίως στην κατάσταση των μελών της μειονότητας Ροχίνγκια, της μουσουλμανικής εθνικής ομάδας της Μιανμάρ τα μέλη της οποίας εξαναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα μαζικά εξαιτίας της καταστολής του στρατού της πάλαι ποτέ Βιρμανίας.
Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν τον Νοέμβριο μια «εθνική εκκαθάριση».
«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τους βοηθήσουμε, καθώς συνεχίζουν να γίνονται στόχος εξαιτίας της πίστης τους», έκρινε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ αρμόδιος για τις θρησκευτικές ελευθερίες Σαμ Μπράουνμπακ. Ο ίδιος τόνισε πως «η εθνική εκκαθάριση μιας θρησκευτικής μειονότητας» βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
Ο ίδιος έθιξε τις περιπτώσεις δύο συμμάχων της Ουάσινγκτον: της Τουρκίας, όπου ο αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον είναι το τρέχον διάστημα φυλακισμένος και δικάζεται για τις υποτιθέμενες σχέσεις του με «τρομοκρατικές» οργανώσεις, παρότι η αμερικανική κυβέρνηση αξιώνει να αφεθεί ελεύθερος, και της Σαουδικής Αραβίας, όπου οι αρχές του βασιλείου «δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα των μη μουσουλμάνων να θρησκεύονται δημόσια» και επιβάλλουν βαρύτατες ποινές σε περιπτώσεις αποστασίας--απάρνησης του ισλάμ--ή βλασφημίας.
«Σήμερα θεωρώ ότι υπάρχουν ευκαιρίες το κράτος αυτό να αλλάξει και να πάει καλύτερα», πρόσθεσε πάντως.
Ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες περί «80.000 ως 120.000 πολιτικών κρατούμενων» στη Βόρεια Κορέα, εκ των οποίων «ορισμένοι έχουν φυλακιστεί για θρησκευτικούς λόγους», ο πρεσβευτής Μπράουνμπακ κατήγγειλε το «σύστημα των γκουλάγκ», αλλά δεν τοποθετήθηκε όσον αφορά το εάν το ζήτημα αυτό θα εμποδίσει την ενδεχόμενη εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ εάν υπάρξει συμφωνία για τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, πριν από την αναμενόμενη σύνοδο κορυφής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.