Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Όταν οι εργοστασιάρχες γύριζαν τα ρολόγια πίσω για να δουλεύουν οι εργάτες περισσότερο (βίντεο)

Στα τέλη του 19ου αιώνα, η εργασία στην Ελλάδα θύμιζε αποικίες σκλάβων στον αμερικανικό νότο. Οι εργαζόμενοι δούλευαν χωρίς καθορισμένο ωράριο, εφτά μέρες την εβδομάδα.

Δεν υπήρχε διάλειμμα, ασφάλιση, ιατρική περίθαλψη, επιδόματα. Υπήρχαν και ορισμένοι «προνομιούχοι» που είχαν καθορισμένο χρόνο εργασίας. Τα γκαρσόνια δούλευαν 15 ώρες, οι ναυπηγοί 12 έως 14 ώρες, τα τυπογραφεία και τα κλωστοϋφαντουργεία 10 με 12 ώρες και οι πιο «ευνοημένοι» ήταν εμποροϋπάλληλοι που σταματούσαν στις 10 ώρες. Ο μέσος όρος εργασίας ήταν οι 12 με 14 ώρες δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι δέχονταν τους όρους αδιαμαρτύρητα καθώς αυτοί ίσχυαν για όλους και η εναλλακτική ήταν η ανεργία και η πείνα. Όταν στο Σικάγο οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν το οχτάωρο με σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος, 8 ώρες ανάπαυση», στην Ελλάδα ακούστηκε σαν ανέκδοτο.

Πολλοί εργοδότες γέλασαν με το αστείο, ίσως και οι εργαζόμενοι που βίωναν την πραγματικότητα. Για πολλούς μάλιστα, η ανάπαυση ήταν ένα μικρό διάλειμμα πλάι στα μηχανήματα των εργοστασίων για να τα προσέχουν.

Οι συνθήκες εργασίας θύμιζαν συνθήκες δουλείας

Οι εργαζόμενοι σχολούσαν όταν αποφάσιζε το αφεντικό τους. Μάλιστα υπήρξαν και ακραίες περιπτώσεις εργοστασίων, όπου το ρολόι έδειχνε πάντα την ώρα του αφεντικού. Οι εργοστασιάρχες για να ξεγελάσουν τους υπαλλήλους τους και να δουλέψουν περισσότερο, γύριζαν πίσω τα ρολόγια! Kάτω από αυτές τις συνθήκες, η κυριακάτικη αργία ήταν αδιανόητη και κατακτήθηκε με πολλοίς αγώνες και τρομερές θυσίες.

Δείτε στο βίντεο την πορεία της εργασίας στην Ελλάδα και την κατάκτηση όσων σήμερα, θεωρούνται δεδομένα…

www.mixanitouxronou.gr

Tags
Back to top button