Στην εκπομπή «Ζωντανοί διάλογοι», που έκανε αφιέρωμα για τον Παπανδρέου προβλήθηκαν άγνωστα ντοκουμέντα από τη ζωή και τη δράση του, εντός και εκτός Ελλάδος.
«Ο γιατρός δεν πρέπει να μιλά ποτέ. Σήμερα όμως αποφασίζω να μιλήσω για το πώς τον είδα προσωπικά ως πολιτικό και ως άνθρωπο στα οκτώ τελευταία χρόνια της ζωής του, χρόνια πικρίας και αυτοκριτικής... Μιλώ τώρα για να τον κρίνει η ιστορία με αντικειμενικότητα» είχε πει ο καθηγητής. Στην εκπομπή ο Κρεμαστινός μίλησε για τα μυστικά της «Ωνασειάδας», τον ρόλο των Μυστικών Υπηρεσιών, των γιατρών και των δημοσιογράφων. Ακόμη, αναφέρθηκε στα λάθη που υπήρξαν στη διάγνωση και τη θεραπεία του Ανδρέα Παπανδρέου.
Οι αποκαλύψεις για την υγεία του Ανδρέα
«Σεβόμενος το ιατρικό απόρρητο απέφυγα να μιλήσω όλα αυτά τα χρόνια για το ιατρικό πρόβλημα του Ανδρέα Παπανδρέου, που αναμφισβήτητα επηρέασε την πολιτική ζωή της χώρας. Όμως, επειδή έχουν γραφεί πάμπολλα και, εν πολλοίς, ανεύθυνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 22 χρόνων, πιστεύω ότι έχω καθήκον να συμβάλλω στην ορθή καταγραφή της Ιστορίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέλη Αυγούστου του 1988, κλήθηκα από την ομάδα των ιατρών που παρακολουθούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου να τον εξετάσω καρδιολογικά. Το ιατρικό του πρόβλημα εθεωρείτο από τους θεράποντες γιατρούς του κατά βάση παθολογικό πρόβλημα και για τον λόγο αυτό υποβάλλετο μυστικά σε διάφορες εργαστηριακές εξετάσεις. Όταν μου εζητήθη να τον επισκεφθώ στο σπίτι του, αντιπρότεινα ότι θα πρέπει ο ίδιος να έλθει στο Καρδιολογικό Τμήμα του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, στο οποίο ήμουν Διευθυντής και τούτο γιατί πίστευα ότι χρειαζόταν η απαραίτητη εργαστηριακή υποδομή προκειμένου να τεθεί η σωστή διάγνωση».
Παρά τις αντίθετες συστάσεις του περιβάλλοντός του, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να έρθει και να εξεταστεί νύχτα στο νοσοκομείο. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης είχα εξομολογηθεί στους συνεργάτες μου ότι δεν είχα δει πλέον παραμελημένο καρδιολογικό άρρωστο σε όλη μου τη σταδιοδρομία».
Η συμβουλή στον Παπανδρέου όταν έφτανε η ώρα να αποχωρήσει...
Το παρακάτω περιστατικό είναι γνωστό κι ενδεικτικό της σχέσης τους: στις αρχές Ιανουαρίου του 1996, ο Παπανδρέου καλεί μέσω συνεργατών του τον Κρεμαστινό στην εντατική του Ωνασείου. «Δημήτρη, με αμφισβητούν;», του λέει. «Ναι, πρόεδρε», του απαντά εκείνος με ευθύτητα. «Νομίζεις ότι πρέπει να φωνάξω τον Αντώνη (Λιβάνη);», λέει ξανά ο Παπανδρέου. «Ναι, πρόεδρε», απαντά και πάλι ο Κρεμαστινός. Εκείνη τη στιγμή δρομολογήθηκε πια η αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πρωθυπουργία κι άνοιξε ο δρόμος για τον Κώστα Σημίτη.
Ολόκληρη η αποκαλυπτική συνέντευξη του Κρεμαστινού
Από το αρχείο του Δημήτρη Κρεμαστινού