Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Οργή στο Κίεβο προκάλεσε η ταινία του Κουστουρίτσα για τις διώξεις Ορθοδόξων στην Ουκρανία - Παρών στην πρεμέρια ο Πατριάρχης Σερβίας (Βίντεο)

Έντονη ήταν η αντίδραση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ουκρανίας, σχετικά με το ντοκιμαντέρ του διάσημου σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα και του Τζόβαν Μάρκοβιτς για τον διωγμό της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Συγκεκριμένα η Κρατική Υπηρεσία Κινηματογράφου της Ουκρανίας εξέφρασε την ανησυχία της για την προβολή του ντοκιμαντέρ «People of Christ – Our Time», η οποία έκανε πρεμιέρα την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024.

Επίσης, το Υπουργείο Πολιτισμού τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης και δικαιολόγησης φιλορωσικών αφηγήσεων, κάτι που είναι επιζήμιο για την Ουκρανία και την εθνική της ασφάλεια.

Ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει τέτοιες απόπειρες παραπληροφόρησης που υπονομεύουν την ενότητα και διαστρεβλώνουν την αλήθεια για τα γεγονότα στην Ουκρανία εν μέσω συνεχιζόμενης επιθετικότητας.

Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, παρουσία του Πατριάρχη Σερβίας κ. Πορφυρίου, του Μητροπολίτη Μπάτσκας κ. Ειρηναίου καθώς και πλήθους δημοσιογράφων από την Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Ρουμανία, την Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Αυστρία, την Βουλγαρία, την Αγγλία και την Ρωσία.

Εμίρ Κουστουρίτσα: Η ταινία πρέπει να προβληθεί σε όλα τα σχολεία της Σερβίας

Στην πρεμιέρα της ταινίας συμμετείχε και ο Σέρβος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα ο οποιος δήλωσε ότι η Δύση «πούλησε τον πόλεμο στους Ουκρανούς» και έθεσε το κοινό το ερώτημα: «Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τα τεράστια χρήματα που δόθηκαν;».

Συγκεκριμένα ανέφερε πως "αυτή η κάστα συμφερόντων που κυβερνά τον κόσμο δεν θα τα παρατήσει τόσο εύκολα. Η ταινία που παρακολουθήσαμε εγείρει το ερώτημα: «Ποιο τίμημα θα πληρώσουμε όλοι και τι μας πουλάνε ξανά, με αντάλλαγμα τη ζωή και την ψυχή μας;».

Νομίζω ότι αυτή η ταινία πρέπει να προβληθεί πριν από την έναρξη των μαθημάτων σε όλα τα σχολεία της Σερβίας. Γιατί πρόκειται για Θεό και άνθρωπο.

Η ψυχή της Ουκρανίας σήμερα είναι πληγωμένη, η ουκρανική κυβέρνηση διώκει τον ίδιο τον Χριστό. Είμαι σίγουρος ότι η ταινία «Άνθρωποι του Χριστού. Η ώρα μας» θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό διδακτικό υλικό σε όλα τα σχολεία της Σερβίας και των Βαλκανίων, ώστε τα παιδιά και οι νέοι να καταλαβαίνουν τι πραγματικά συμβαίνει σήμερα! Και αυτός είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής και αυτό που έχει διαμορφωθεί ως το αμερικανικό όνειρο: η αναζήτηση υλικών και κενών πραγμάτων, που οδηγεί στο γεγονός ότι η ιδέα της αιώνιας ανθρώπινης ψυχής και της ανατροφής της εξασθενεί, δεν είναι πια πίστευε και, επομένως, δεν πίστευε πλέον στον Θεό.

Να αναφερθεί ότι το Υπουργείο της Ουκρανίας αναφέρει ότι το εν λόγω ντοκιμαντέρ προωθεί μια διαστρεβλωμένη ερμηνεία γεγονότων που σχετίζονται με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, Γιόβαν Μάρκοβιτς, ανέφερε ότι βρέθηκε αρκετές φορές στο Κίεβο και μία φορά φέρεται να συνελήφθη.

Παράλληλα, ο  Μίρκο Ραντένοβιτς δήλωσε ότι οι Σέρβοι «καταλαβαίνουν καλύτερα όλα όσα συνέβησαν στην Ουκρανία». Και πρόσθεσε ότι θέλει όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να δουν την ταινία, ώστε να καταλάβουν τι «πραγματικά συμβαίνει με την Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κίεβο και σε όλη την Ουκρανία και τι βασανιστήρια υφίστανται οι κληρικοί της». Ο ίδιος λέει ότι η ιδέα της ταινίας γεννήθηκε όταν επικοινωνούσε με «φίλους» από το Κίεβο, οι οποίοι βρίσκονταν στο Βελιγράδι.

Από τα πρώτα κιόλας καρέ του ντοκιμαντέρ, το κοινό σηκώθηκε από τις θέσεις του και χειροκροτούσε.

"Για μένα ήταν τιμή και ευλογία να είμαι παρών σε αυτό το ντοκιμαντέρ. Αυτή η ταινία είναι τόσο εύγλωττη, συγκινητική και αληθινή, γεμάτη τέτοια συναισθήματα, που μπορούν να τη δημιουργήσουν μόνο άνθρωποι από τον ορθόδοξο κόσμο, ειδικά από τον κόσμο που προέρχεται από την Αγία Ρωσία, από το Κίεβο, που είναι η μητέρα των ρωσικών πόλεων" - τόνισε αμέσως μετά την προβολή ο Μητροπολίτης Μπάτσας κ. Ειρηναίος.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι "είμαι σίγουρος ότι όλοι όσοι συγκεντρωθήκαμε και παρακολουθήσαμε αυτήν την ταινία νιώσαμε το ίδιο συναίσθημα, και αυτή η ευλογημένη βραδιά δεν θα ξεχαστεί ποτέ στη ζωή μας."

"Υπήρξαν πολλοί διώκτες των Χριστιανών όπως ο Νέρωνας και ο Δοκλητιανός, αλλά κανείς δεν τόλμησε ποτέ να καταργήσει μια Εκκλησία. Αυτός όμως ο άθλιος που απεικονίζει το αρχηγό του Ουκρανικού κράτους το έκανε! Ο σύγχρονος κόσμος, όπως μας δείχνει αυτή η ταινία, είναι πραγματικά ένας κόσμος Χριστού και Αντιχρίστου" - πρόσθεσε ο κ. Ειρηναίος.

Ιερείςαπό το Κίεβο μίλησαν για τον διωγμό των ορθόδοξων χριστιανών στην Ουκρανία. Ο π. Κάλιντσουκ υποστήριξε ότι « το καθεστώς του Κιέβου, υπό την επιρροή της Δύσης, κατάσχει εκκλησίες και φυλακίζει ιερείς». Σύμφωνα με τον Ουκρανό ιερέα αυτό που προβάλλεται στην οθόνη «είναι μόνο ένα μέρος της τρομοκρατίας» κατά του « πιστού λαού της Ουκρανίας».

Tags
Back to top button