
Ένας συνασπισμός δυτικών χωρών συζητά τη χρήση δομών του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη δυνάμεων στην Ουκρανία, αναφέρουν οι FT, επικαλούμενοι ανώνυμους αξιωματούχους που γνωρίζουν τα σχέδια, κάτι που έχει εξοργίσει την Μόσχα.
Οι Ρώσοι θεωρούν ότι Γάλλοι και Γερμανοί και Βρετανοί, θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις δομές διοίκησης και ελέγχου του ΝΑΤΟ, για να χρησιμοποιηθούν με στόχο την ανάπτυξη της αποκαλούμενης «δυνάμεως ασφαλείας» στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας πρότασης που συζητείται στις συνομιλίες υπό την ηγεσία της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι δυνάμεις θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τις κοινές δυνατότητες πληροφοριών και επιτήρησης της βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Αξιωματούχοι αυτών των χωρών ανέφεραν στους FT ότι η πρόταση ήταν μόνο μία από τις πολλές επιλογές που συζητήθηκαν και θα μπορούσε να αλλάξει πριν επιτευχθεί τελική συμφωνία.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε παρευρέθηκε στις συνομιλίες των ηγετών και έστειλε ανώτερους αξιωματούχους στις τεχνικές συναντήσεις της ομάδας.
Ντόμινο εξελίξεων! Θα την "ακούσει" και η Ελλάδα απο τους δασμούς του Τραμπ
“Την ίδια στιγμή, ορισμένα μέλη του συνασπισμού επιφυλάσσονται για αυτήν την πρωτοβουλία ( Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία κά ), καθώς οι σύμμαχοι βλέπουν τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ, ως έναν τρόπο να εμπλέξουν έμμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες και να κερδίσουν την υποστήριξή τους”, αναφέρει Ρώσος ειδικός.
«Αν πρόκειται να αναπτύξουμε δυνάμεις και πόρους από δεκάδες χώρες (στην Ουκρανία .), τότε το ΝΑΤΟ είναι η μόνη επιλογή (διοίκηση και έλεγχος .) που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε», πρόσθεσε ένας από τους δυτικούς αξιωματούχους.
Στα τέλη Μαρτίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη σύνοδο κορυφής του «συνασπισμού των πρόθυμων» στο Παρίσι, δήλωσε ότι ορισμένοι συμμετέχοντες σχεδίαζαν να στείλουν «αποτρεπτικές δυνάμεις» στην Ουκρανία.
Ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις αυτές, θα τοποθετηθούν σε στρατηγικές τοποθεσίες, που είχαν προηγουμένως συμφωνηθεί με τους Ουκρανούς.
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος, παραδέχτηκε ότι δεν συμφωνούν όλοι με την πρωτοβουλία, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο για την υλοποίησή της.
Μας απειλεί και από πάνω ο Αμερικανός υπ. Οικονομικών! «Σκεφτείτε πριν ανταποδώσετε, θα υπάρξει κλιμάκωση»
Όπως τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία δεν βλέπει καμία πιθανότητα για συμβιβασμό στο θέμα της ανάπτυξης ξένων ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι εάν εμφανιστεί ευρωπαϊκό απόσπασμα, οι δυτικές χώρες δεν θα θέλουν να συμφωνήσουν στους όρους μιας ειρηνικής διευθέτησης, καθώς αυτά τα στρατεύματα θα επιβάλουν «εξουσία επί τόπου».
Ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, με τη σειρά του δήλωσε ότι η ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων είναι δυνατή μόνο με τη συγκατάθεση των πλευρών της σύγκρουσης.
Η Ελλάδα έχει αλλάξει στάση και έχει συμπαράσταση από Ιταλία και άλλες χώρες
Δεν έχει καμία δουλειά η χώρα μας να εμπλακεί στην Ουκρανία, βάση σχεδίου των Τριών μεγάλων της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία), οι οποίοι θέλουν και αυτοί όπως και ο Τραμπ το υπέδαφος, τα σιτηρά, και άλλους πόρους της Ουκρανίας, για δικό τους όφελος.
Η κατάσταση αυτήν την δεδομένη στιγμή είναι λίαν επικίνδυνη , μετά και την άρνηση της Ρωσίας στην εκεχειρία, και οποιαδήποτε λάθος κίνηση θα ξεκινούσε παγκόσμιο πόλεμο.
Δεν θέλουμε ως χώρα σε καμία περίπτωση να μας στοχεύουν οι ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι , ούτε να εμπλακούμε σε μια πολεμική αναμέτρηση που μόνο καταστροφή και όλεθρο θα φέρει.
Ήδη η ελληνική πλευρά στηρίζει κάθε διπλωματική προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης την Ουκρανία, και σε λίγο πιθανότατα θα ανοίξει διαύλους και με την Μόσχα, οι σχέσεις με την οποία είναι “παγωμένες” από το 2022.