Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Οργή Μόσχας για Λιβύη: Οι Τούρκοι κατέσχεσαν συστήματα Pantsir-S & Kvadrat

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης υπέστη μια ακόμη ήττα στην Τρίπολη η οποία δείχνει το βαθμό εμπλοκής της Τουρκίας στην χώρα εις βάρος των ελληνικών, ρωσικών και αιγυπτιακών συμφερόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν από λίγες ώρες, ως μέρος μιας μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επίθεσης, οι δυνάμεις του Σαράτζ μαζί με τους Σύριους αντάρτες και τον τουρκικό στρατό κατάφεραν , στην επικράτεια του οποίου σύμφωνα με διάφορες πηγές, υπήρχαν τουλάχιστον δύο «Pantsir- S  και αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Kvadrat", για να μην αναφέρουμε την μεγάλη ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού.

Αυτή δεν είναι η πρώτη ήττα του στρατού του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη το τελευταίο διάστημα και, δεδομένης της απώλειας αυτού του αεροδρομίου, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι στο εγγύς μέλλον , αν δεν αλλάξει κάτι.

Όσον αφορά τα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας Pantsir-S που έχουν κατασχεθεί από τους μαχητές, μέχρι στιγμής αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν λάβει καμία επιβεβαίωση, ωστόσο, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης εκκένωσε την περιοχή επειγόντως και απλώς παράτησε ολόκληρο τον στρατιωτικό εξοπλισμό. Επιπλέον, προηγούμενες δορυφορικές εικόνες έδειξαν την παρουσία στο αεροδρόμιο της Τρίπολης διαφόρων πυραυλικών συγκροτημάτων Kvadrat , τα οποία κατέσχεσαν οι Τούρκοι.

Η υπηρεσία Τύπου της διοίκησης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού δεν έχει ακόμη σχολιάσει την ήττα της στην Τρίπολη, ωστόσο, δεδομένου ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους Σύριους μαχητές που εμφανίστηκαν στο πεδίο της μάχης,είναι προφανές ότι

Οι Τούρκοι όμως αρέσκονται να πανηγυρίζουν και να επιδεικνύον τα ρωσικής κατασκευής συστήματα, προκαλώντας την Μόσχα μπροστά στα «μούτρα της» κατά τα κοινώς λεγόμενα.

Το μεγάλο παιχνίδι στη Λιβύη ξεσήκωσε επίσης και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες καταφεύγουν πλέον σε έναν ενεργό ρόλο. Τούρκοι και Αμερικανοί θα διαμοιράσουν την Λιβύη σύμφωνα με τα συμφέροντα τους, ενώ οι Ρώσοι προς το παρόν αποστέλλουν μόνο στρατιωτικό υλικό, ενώ ετοιμάζονται να στείλουν και Σύριους μαχητές.

Το Πεντάγωνο κατηγόρησε τη Μόσχα για την παρουσία «μισθοφόρων που συνδέονται με το Κρεμλίνο», οι οποίοι φέρεται να βοηθούν τον Χαλίφα Χαφτάρ, αλλά δεν είπε λέξη για τους Σύριους εμπειροπόλεμους Τζιχαντιστές που έχουν κατακλύσει την Λιβύη με την βοήθεια της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το άλλο που έχει προκαλέσει μεγάλη απορία είναι η μη χρήση έως τώρα των ρωσικής κατασκευής μαχητικών MIG-29- SU-24 που έχει στη διάθεση του ο LNA. 

Το μόνο παρήγορο είναι ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών, ο Χαφτάρ μετέβη στην Αίγυπτο ζητώντας την αποστολή αιγυπτιακού στρατιωτικού τμήματος, μαζί με αεροσκάφη, άρματα μάχης κά. Ίσως να είναι η μόνη διέξοδος ενάντια στην ισχυρότατη παρουσία Τούρκων και Σύριων στη Λιβύη.  

Η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη βρίσκεται στο χείλος της χειρότερης αιματοχυσίας μετά την εκδίωξη του Μουαμάρ Καντάφι κατά τη διάρκεια της επέμβασης του ΝΑΤΟ το 2011.  Ο πόλεμος που ακολούθησε τροφοδοτείται από περιφερειακές και ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι οποίες υποστήριξαν τις αντιμαχόμενες πλευρές για τα δικά τους συμφέροντα. 

Αν μετά από όλα αυτά η Μόσχα δεν επέμβει δυναμικά στο λιβυκό έδαφος, τότε αυτό θα σημαίνει ότι και η ίδια έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, το οποίο αφορά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και την πτώση της ρωσικής οικονομίας και λόγω πανδημίας.

Περιττό να πούμε ότι σε αυτό σενάριο πάνε περίπατο τα ελληνικά σχέδια, ενώ η Τουρκία θα έχει περικυκλώσει τη χώρα μας από το Νότο με δύο τουλάχιστον στρατιωτικές βάσεις, μία στην Αλ Ουατίγια και μία στην Τρίπολη.    

 

Tags
Back to top button