Επίσημο αίτημα για την ακύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της 26ης Νοεμβρίου στην Ονδούρα, υπέβαλαν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο 64χρονος Σαλβαδόρ Νασράλα, διάσημος τηλεοπτικός παρουσιαστής, όδευε προς τη νίκη μετά τις εκλογές της 26ης Νοεμβρίου πριν η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων διακοπεί για περίπου 36 ώρες. Όταν η διαδικασία ξανάρχισε, ο απερχόμενος πρόεδρος Χουάν Ορλάντο Ερνάντες πέρασε μπροστά και, με την καταμέτρηση να έχει σταματήσει στο 99,98% των ψηφοδελτίων, πιστώνεται το 42,98%, έναντι ενός 41,39% του υποψήφιου της αντιπολίτευσης.
Την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου της χώρας Νταβίντ Ματαμόρος δήλωσε ότι θα ανακαταμετρηθούν οι ψήφοι σε 4.753 κάλπες, οι οποίες έφτασαν μετά την διακοπή της καταμέτρησης.
«Ζητάμε την ακύρωση του αποτελέσματος εξαιτίας της σκανδαλώδους νοθείας που έχουμε εντοπίσει», δήλωσε ο Νασράλα.
Νωρίτερα ο Οκτάβιο Πινέδα, γραμματέας του Φιλελεύθερου Κόμματος που εμφανίζεται στην τρίτη θέση, υπέβαλε αντίστοιχο έγγραφο, επισημαίνοντας ότι οι εκλογές θα πρέπει να ακυρωθούν εξαιτίας της παραβίασης των συνταγματικών κανόνων.
«Υπήρξαν παραβιάσεις καθώς επετράπη στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία, όταν το Σύνταγμα το απαγορεύει», εξήγησε.
Ο υποψήφιος του Φιλελευθέρου Κόμματος στις προεδρικές εκλογές Λουίς Σελάγια έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι νικητής τους είναι ο Νασράλα, όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η υποψηφιότητα του Ερνάντες για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία κατέστη δυνατή μετά την απόφαση το 2015 του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ονδούρας για το όριο των θητείων που μπορεί κανείς να διεκδικεί. Η απόφαση αυτή είχε διχάσει την κοινή γνώμη της χώρας.
Στο μεταξύ με συνθήματα όπως «η δικτατορία θα πέσει» χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης «αγανακτισμένοι από την αρπαγή» των προεδρικών εκλογών διαδήλωσαν χθες στους δρόμους της Τεγκουσικάλπα.
«Κάνουμε πορεία κατά της αρπαγής των εκλογών», δήλωσε ένας φοιτητής που ήταν μεταξύ των περίπου 5.000 διαδηλωτών που έκαψαν αφίσες του απερχόμενου προέδρου της χώρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες.
Οι υπόνοιες πως η νίκη του Ερνάντες προέκυψε χάρη σε νοθεία έχουν βγάλει τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στους δρόμους. Στις διαδηλώσεις και τις ταραχές που ακολούθησαν οι ως τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 12 νεκρούς και τουλάχιστον 1.300 συλλήψεις, κυρίως για παραβίαση της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Οι αρχές έχουν κηρύξει από την προηγούμενη Παρασκευή κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δέκα ημέρες, αλλά αυτό δεν κατέστειλε τις κινητοποιήσεις αμφισβήτησης ούτε σταμάτησε τα βία επεισόδια.
Οι διεθνείς παρατηρητές μοιάζουν να συμμερίζονται κάποιες από τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης, ενώ η εκλογική επιτροπή διαβεβαιώνει πως δεν θα ανακηρύξει τον νικητή μέχρι να εξεταστούν όλες οι προσφυγές.