Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν το Σάββατο στην Ονδούρα σε μια πορεία διαμαρτυρίας κατά της ανακοίνωσης της επανεκλογής του απερχόμενου προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάτνες και υπέρ της ανακήρυξης της νίκης του υποψηφίου της αντιπολίτευσης.
Κατά τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Πέδρο Σούλα, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ονδούρας, στο βόρειο τμήμα της χώρας, οι διαδηλωτές ζήτησαν να αναγνωριστεί ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Σαλβαδόρ Νασράλα, ως ο αληθινός νικητής των προεδρικών εκλογών, ο δεύτερος γύρος των οποίων διεξήχθη στις 26 Νοεμβρίου, και να αναλάβει την εξουσία στις 27 Ιανουαρίου.
Περισσότεροι από 80.000 υποστηρικτές της Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης εναντίον της Δικτατορίας, ενός συνασπισμού της αριστεράς, συμμετείχαν στην πορεία αυτή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Ο λαός δεν θα δεχθεί να του επιβάλουν τη διατήρηση του δικτάτορα», είπε ο Νασράλα, ένας δημοφιλής τηλεοπτικός παρουσιαστής, 64 ετών, ο οποίος απευθύνθηκε στο πλήθος από μία εξέδρα που είχε στηθεί μπροστά από τον καθεδρικό ναό του Σαν Πέδρο Σούλα.
«Δεν θα σταματήσουμε»
«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να διώξουμε τους διεφθαρμένους της εξουσίας», υποσχέθηκε ο Νασράλα.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν μεταξύ άλλων «Η εκλογική νοθεία δεν θα περάσει», «Περισσότερες στοχευμένες δολοφονίες» ή «Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους».
Το Ανώτατο Εκλογοδικείο (Tribunal Supremo Electoral, TSE), που κατηγορείται ότι παίρνει εντολές από την κυβέρνηση, ανακήρυξε νικητή των εκλογών τον Ερνάντες, έναν 49χρονο δικηγόρο, που διεκδίκησε την επανεκλογή του για το δεξιό Εθνικό Κόμμα (PN).
Το TSE χρειάστηκε περισσότερες από τρεις εβδομάδες προκειμένου να ανακηρύξει επίσημα τον νικητή, εν μέσω μιας εκστρατείας διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης και βίαιων μερικές φορές ταραχών.
Σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 800 συνελήφθησαν κατά την καταστολή των διαδηλώσεων από την αστυνομία και από τον στρατό.
Την Παρασκευή το TSE απέρριψε, επικαλούμενο έλλειψη αποδείξεων, την προσφυγή για ακύρωση των εκλογών λόγω νοθείας που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση κατά της επανεκλογής του Ερνάντες.
Τα πρώτα μερικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το TSE την ημέρα του δεύτερου γύρου, με καταμετρημένο το 57% των ψήφων, έδιναν προβάδισμα πέντε μονάδων στον Νασράλα.
Το σύστημα καταμέτρησης υπέστη στη συνέχεια πολλές βλάβες και διακοπές. Το TSE ανακήρυξε τελικά νικητή τον Ερνάντες με ποσοστό 42,95% έναντι 41,42% του Νασράλα.
«Οδεύουμε προς γενική απεργία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μανουέλ Σελάγια, πρώην πρόεδρος της χώρας και συντονιστής της συμμαχίας της αντιπολίτευσης.
Ανακοίνωσε, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, «αποκλεισμό όλων των βασικών δημοσίων οδών, δρόμων, λιμανιών, αεροδρομίων ώστε να γίνει σεβαστή η λαϊκή βούληση».
«Πολιτική ανυπακοή»
Η Συμμαχία της Αντιπολίτευσης εναντίον της Δικτατορίας κάλεσε σε «πολιτική ανυπακοή» και σε «μποϊκοτάζ» της ορκωμοσίας του Ερνάντες.
Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές ο Σελάγια εξέφρασε τη διαφωνία του με τη θέση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), ο Γενικός Γραμματέας του οποίου Λουίς Αλμάγκρο πρότεινε την επανάληψη των προεδρικών εκλογών στην Ονδούρα αφού η αποστολή παρατηρητών του οργανισμού εκτίμησε ότι δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί ποιος από τους δύο υποψηφίους κέρδισε στις 26 Νοεμβρίου.
«Δεν πιστεύω τον ΟΑΚ, αλλά αν έλθει να παραδώσει την εξουσία στον Νασράλα, θα είναι καλοδεχούμενος», δήλωσε ο Σελάγια. «Δεν πιστεύω τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αν αναγνωρίσουν ως πρόεδρο τον Σαλβαδόρ Νασράλα, θα είναι καλοδεχούμενες.»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία από τις 20 χώρες που αναγνώρισαν την επανεκλογή του Ερνάντες.
Ο Σελάγια απέρριψε, τέλος, οποιαδήποτε συμμετοχή της αντιπολίτευσης στον διάλογο τον οποίο ξεκίνησε ο Ερνάντες με κοινωνικούς εταίρους, αλλά δεν απέκλεισε μια διαμεσολάβηση.