Πολιτική κρίση φαίνεται πως έφεραν οι εκλογές στην Ονδούρα, με τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές Σαλβαδόρ Νασράλα να κατηγορεί το απερχόμενο πρόεδρο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, πως αποπειράθηκε ν’ αλλοιώσει τ’ αποτελέσματα.
Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Νασράλα κατηγόρησε τον αρχηγό του κράτους και υποψήφιο του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος (Partido Nacional, PN) ότι επιδιώκει να «αλλοιώσει το αποτέλεσμα», την ώρα που η καταμέτρηση των ψήφων βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη δύο ημέρες μετά τη διαδικασία, επιτείνοντας τη σύγχυση.
«Πρακτικά το ένστικτο της αυτοσυντήρησης» ωθεί τον Ερνάντες στην προσπάθεια αυτή για την αποφυγή της διαφαινόμενης ήττας του, έκρινε ο 64χρονος Νασράλα. Ο πρόεδρος, ο οποίος διαθέτει «τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης», επιδιώκει να «αλλοιώσει τη λαϊκή βούληση», υποστήριξε.
Κατά τον Νασράλα, εξάλλου, ο Ερνάντες δεν αποκλείεται να προσπαθήσει να προκαλέσει «χάος» ώστε να κηρυχθεί «κατάσταση εξαίρεσης» και να κρατήσει «τον έλεγχο (της χώρας) με τη βοήθεια του στρατού». Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης τόνισε ότι θα ζητήσει τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας εάν ο Ερνάντες προσπαθήσει να του κλέψει τη νίκη.
Η εκλογική επιτροπή της Ονδούρας, το Ανώτατο Εκλογοδικείο (Tribunal Supremo Electoral, TSE), που δέχεται σωρεία επικρίσεων για την χωρίς προηγούμενο καθυστέρηση στην καταμέτρηση των ψήφων και την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ανέφερε την Τρίτη ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης συνεχίζει να προηγείται, αλλά η διαφορά έχει μειωθεί. Ο Νασράλα συγκέντρωνε το 44,22% των ψήφων και ο απερχόμενος πρόεδρος το 40,56%. Ωστόσο σύμφωνα με τον ιστότοπο του TSE, η καταμέτρηση είναι ακόμη στο 63,47% των ψηφοδελτίων.
Σε μια άλλη συνέντευξή του, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο υποψήφιος της Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης εναντίον της Δικτατορίας (Alianza de Oposición contra la Dictadura), δήλωσε ότι θα εξετάσει το εάν θα ανανεώσει την συμφωνία βάσει της οποίας έχει παραχωρηθεί μια στρατιωτική βάση στις ΗΠΑ αν κερδίσει τις εκλογές, αλλά ταυτόχρονα υποσχέθηκε να βαθύνει τη διμερή συνεργασία με την Ουάσινγκτον σε θέματα ασφάλειας.
Η βάση αυτή είχε δημιουργηθεί το 1980, όταν οι ΗΠΑ εμπλέκονταν σε επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση αριστερών αντάρτικων στην Κεντρική Αμερική.
Το 2008, ο πρώην πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια είχε εξαγγείλει ότι η αεροπορική βάση Σότο Κάνο, ή Παλμερόλα, θα έκλεινε και θα μετατρεπόταν σε πολιτικό αεροδρόμιο. Έναν χρόνο αργότερα, ανατράπηκε με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που ο σύμμαχός του, ο εκλιπών πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, είχε καταγγείλει πως ενορχηστρώθηκε στη βάση. Η Ουάσινγκτον είχε διαψεύσει ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στην ανατροπή του Σελάγια.
Στη συνέντευξή του στο Reuters, ο Νασράλα είπε πως ο Μανουέλ Σελάγια, συντονιστής της Συμμαχίας, θα μπορούσε να εκλεγεί ξανά πρόεδρος της χώρας στο μέλλον. Η σύζυγος του Σελάγια, η Σιομάρα Κάστρο, θα αναλάβει αντιπρόεδρος της χώρας αν επιβεβαιωθεί η νίκη του Νασράλα στις εκλογές.
Πάντως ο Σαλβαδόρ Νασράλα, ο οποίος αυτοπαρουσιάζεται ως κεντρώος, δεσμεύθηκε να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία με την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Αν οι ΗΠΑ μου δώσουν έναν κατάλογο με ονόματα ανθρώπων που ζητούν να εκδοθούν (...) δεν θα τον κοιτάξω καν. Απλά θα υπογράψω και θα δώσω εντολή» να παραδοθούν οι καταζητούμενοι, είπε, ακόμη κι αν πρόκειται για «πρώην προέδρους, βουλευτές, υπουργούς».