Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται δια στόματος του ίδιου του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, η αδυναμία των ΗΠΑ να τιμωρήσουν την Τουρκία για τις αντιαμερικανικές, αντιελληνικές και αντισυμμαχικές γενικότερα, πρακτικές της.
Βουλευτές του Κογκρέσου έθεσαν το θέμα των F-35 στον Αμερικανό ΥΠΕΞ ζητώντας του μάλιστα να μην παραδοθούν στην Άγκυρα.
Ο βουλευτής Αμπιο Σίρες εξέφρασε την ελπίδα να μην δοθούν F-35 στην Τουρκία. «Τους δίνουμε συνεχώς και παίρνουμε χαστούκια όταν τους ζητούμε κάτι» πρόσθεσε.
Και ο βουλευτής Μπραντ Σέρμαν εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση να αντιταχθεί στην πώληση F-35 στην Τουρκία. «Δεν είναι ένα όπλο για να χρησιμοποιηθεί εναντίον τρομοκρατών. Είναι όπλο για να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ελλάδας» υπογράμμισε
«Κακό παιδί του ΝΑΤΟ» αποκάλεσε την Τουρκία ο ρεπουμπλικανός βουλευτής του Τέξας Τεντ Πόε.
Σε όλα αυτά ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε πως εργάζεται να πείσει την Τουρκία «να επανενταχθεί στο ΝΑΤΟ».
«Είναι σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ. Χρειαζόμαστε η συμπεριφορά τους να αντικατοπτρίζει τους στόχους του ΝΑΤΟ και αυτό επιδιώκουμε με επιμελή τρόπο: να τους αναγκάσουμε να επανέλθουν στο ΝΑΤΟ - κατά κάποιο τρόπο - με τις ενέργειές τους να είναι σύμφωνες με αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε στο ΝΑΤΟ. Και να μην λαμβάνουν μέτρα που υπονομεύουν τις προσπάθειές του» επισήμανε.
Για τους S-400 είπε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για να κρατήσουν την Τουρκία στο σημείο που να μην τους αποκτήσουν. «Πιστεύω ότι δεν τους έχουν ακόμη και ελπίζουμε ότι ποτέ δεν θα τους αποκτήσουν» σημείωσε.
Βέβαια ο Αμερικανός ΥΠΕΞ γνωρίζει πως ήδη έχει πληρωθεί η προκαταβολή για τους S-400 και θα αποκτηθούν. Συνεπώς η απάντησή του είναι μια υπεκφυγή για να μην τον «ζαλίζουν» οι Αμερικανοί βουλευτές.
Εν ολίγοις παραπέμπει το θέμα στις «καλένδες» για μετά από 12-14 μήνες όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων πάνω στα υπό παραλαβή F-35.
Μέχρι τότε, εκ της 21ης Ιουνίου, το πρώτο F-35 θα περάσει υπό τουρκική ιδιοκτησία. Απλά η οριστική παραλαβή θα γίνει όταν περάσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με προορισμό την Τουρκία, μετά δηλαδή το πέρας της εκπαίδευσης των Τούρκων χειριστών.
Στη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παραπέμπει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο την εξέταση των θεμάτων που χωρίζουν τις δύο χώρες, με πρώτο τη Συρία.
Στη χθεσινή του κατάθεση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Μάικ Πομπέο δέχθηκε βροχή ερωτήσεων για την Τουρκία, σε σχέση με τους Κούρδους, τις θρησκευτικές ελευθερίες, τους S-400 και τα F-35, αλλά απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα διότι απλούστατα οι ΗΠΑ έχουν «παγιδευθεί» από την Τουρκία στην γεωπολιτική αναγκαιότητα.
Αντίστοιχα έκανε τον... Κινέζο σε ερώτηση του δημοκρατικού βουλευτή Νέας Ιερσέης, Αμπιο Σίρες, που τον κάλεσε να πει αν σκέφτεται να άρει το εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κύπρου, της οποίας ο λαός νιώθει να απειλείται όταν η Τουρκία στέλνει συνεχώς κόσμο και θέλουν να προστατευθούν:
«Δεν θέλω να απαντήσω εξειδικευμένα στο θέμα αυτό, αλλά μάλλον θα μιλήσω ευρύτερα για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Συναντήθηκα τη Δευτέρα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Υπάρχει πολλή δουλειά. Υπάρχουν απειλές και η Αμερική έχει τεράστιο συμφέρον. Πρέπει να υπολογίσουμε ακριβώς πως θα χειριστούμε κάθε μία από τις απειλές. Πρόκειται για περίπλοκη περιοχή».
Απαντώντας ταυτόχρονα και στον ρεπουμπλικανό Ντάνα Ρορμπάχερ και άλλα μέλη που μνημόνευσαν την Τουρκία, ο κ. Πομπέο είπε πως έχουμε ένα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ που αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολος. «Θα συναντηθώ στις αρχές της εβδομάδας με τον υπουργό Εξωτερικών τους για να προσπαθήσουμε να βρούμε μαζί ένα δρόμο για τη Συρία» ενημέρωσε.
Ο Ντάνα Ρορμπάχερ είχε ρωτήσει αν η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να υπερασπιστεί τους Κούρδους, που χρειάζονται τη βοήθεια της Αμερικής. «Ο Ερντογάν δεν είναι φίλος μας, αλλά μετατρέπεται σε εχθρό μας» είπε ο ρεπουμπλικανός βουλευτής.
Σε ερώτηση για το αν προτίθεται να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία, είπε πως δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν γνωρίζει το θέμα.
Το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας ήγειρε και ο βουλευτής Μπράντ Σέρμαν, ευχόμενος το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παραμείνει τουλάχιστον ουδέτερο, όταν το Κογκρέσο θα αποφασίσει «για την μνήμη των εκατομμυρίων Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων, Χαλδέων και Σύρων θυμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του 20ού αιώνα».
«Αγαπώ τον τουρκικό λαό, αλλά δεν δείχνω καμιά εύνοια με το καθεστώς Ερντογάν. Νομίζω δεν είναι θέμα αν, αλλά πότε θα αλλάξουμε τη στρατηγική μας» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών ο δημοκρατικός βουλευτής της Πενσυλβάνιας Σκοτ Πέρι.
Ο βουλευτής Κρις Σμιθ εξέφρασε την ελπίδα «η Τουρκία του Ερντογάν» να συμπεριληφθεί στον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις χώρες «ιδιαίτερης ανησυχίας» αναφορικά με την κατάσταση θρησκευτικών ελευθεριών, εξ αιτίας «όσων έχει κάνει επί πολλά χρόνια σε βάρος των Ορθοδόξων και πολλών άλλων».
Οι ΗΠΑ είναι αλήθεια, ότι ουδέποτε έχουν δεχθεί τόσες μαζεμένες προσβολές στην σύντομη και μικρή Ιστορία τους, όσες από την Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν.
Επί λογικής βάσεως, θα απαντούσαν με άκρως εκδικητικό τρόπο, όπως έχουν πράξει και στο παρελθόν με άλλους αντιπάλους τους.
Όμως εδώ η λογική καταστρατηγείται λόγω της ανάγκης. Οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη την Τουρκία και για αυτό τον λόγο δεν αντιδρούν, τουλάχιστον προς το παρόν.
Έχουμε αναλύσει πολλές φορές το γιατί οι ΗΠΑ δεν θα τραβήξουν στα άκρα το «σχοινί» και να μην παραδώσουν στην Τουρκία τα F-35.
Ακόμα καμία επίσημη αμερικανική πηγή δεν απείλησε ποτέ ότι δεν θα δοθούν τα F-35 αν δεν ακυρωθεί η αγορά των S-400.
Δεύτερον τα F-35 παραδίνονται κατά κανόνα ΕΝΤΟΣ του αμερικανικού εδάφους στις χώρες χρήστες όπου και περνάει ένα χρονικό διάστημα 8-10 μηνών προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των χειριστών επάνω στα αεροσκάφη που θα παραλάβει η χώρα.
Τρίτον, οι Αμερικανοί έχουν ανακοινώσει ότι θα παραδώσουν τα F-35 στις 21 Ιουνίου στην Τουρκία (αυτό δεν σημαίνει ότι θα πετάξουν άμεσα στην Τουρκία αλλά ότι θα περάσουν σε τουρκική ιδιοκτησία)
Αυτό δεν διαψεύδεται επίσημα από πουθενά
Τέταρτον, εάν δεν δώσουν τα F-35 τότε είναι σα να δίνουν επιπλέον ώθηση στην επανεκλογή του Ρ.Τ.Ερντογάν και στην συσπείρωση του τουρκικού λαού γυρω από το πρόσωπό του.
Πέμπτον, η Άγκυρα στις επίσης «διακριτικές» οχλήσεις διαφόρων πλευρών (βουλευτών, γερουσιαστών) που θέτουν θέμα παραλαβής των αεροσκαφών λόγω των S-400 απάντησε «παρασκηνιακά» ότι «μια τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και με άμεση απαίτηση επιστροφής των χρημάτων που έχουν καταβληθεί από την Τουρκία για το πρόγραμμα και αναζήτηση από άλλες πηγές παρόμοιας προηγμένης τεχνολογίας (φωτογραφίζοντας το Su-57 το οποίο αναζητά εταίρο για να αντικαταστήσει την Ινδία που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο πρόγραμμα και θα πάει σε πιο έτοιμες λύσεις για να ανεβάσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ταλαιπωρημένης ινδικής Αεροπορίας)»
H Τουρκία θα εκβάλλονταν δια παντός από το ΝΑΤΟ και θα οδηγούνταν στο φιλορωσοκινεζικό μπλοκ του Συμφώνου της Σαγγάης.
Δηλαδή τα Στενά θα πέρναγαν υπό τον έλεγχο της Μόσχας για τους επόμενους... πέντε αιώνες και οι Ρώσοι θα κατάφερναν επί Β.Πούτιν ότι δεν κατάφεραν ακόμα και επί ηγεμονίας Ιβάν του Τρομερού, Ιβάν του Μεγάλου, Μεγάλου Πέτρου και Μεγάλης Αικατερίνης:
Να κατέβουν στα «θερμά» νερά της Μεσογείου ανενόχλητοι και να κυριαρχήσουν τουλάχιστον στο ανατολικό κομμάτι της.
Έτσι λοιπόν γεωπολιτική αιώνων θα κατέρρεε μέσα σε λίγα χρόνια εξαιτίας ενός... Ερντογάν. Μόνο που ο Ερντογάν δεν θα ζήσει αιωνίως και αυτό το ξέρουν στις ΗΠΑ.
Είναι διαθέσιμοι να φάνε «σφαλιάρες», προσβολές και οτιδήποτε άλλο προκειμένου να έχουν την Τουρκία αρκετά κοντά. Βέβαια μέχρι να πετάξουν τα αεροσκάφη στην Τουρκία έχουμε περίπου ένα χρόνο ακόμα.
Μέχρι τότε μένει να δούμε πως οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν να... συνυπάρχουν με τον Ρ.Τ.Ερντογάν που όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει ο απόλυτος κυρίαρχος στην Τουρκία.