
Την εναρκτήρια ομιλία ως τιμώμενος προσκεκλημένος εκφώνησε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στο 28ο Harvard College China Forum, στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες κινέζοι φοιτητές και καθηγητές από όλη την Αμερική.
Ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στους φοιτητές που διοργάνωσαν το Forum στην πιο δύσκολη στιγμή των ελληνοκινεζικών σχέσεων των τελευταίων δεκαετιών, όπως είπε, τονίζοντας ότι η δύναμη με το μεγαλύτερο θάρρος και τους πιο ανοιχτούς ορίζοντες σε κάθε κοινωνία είναι πάντα οι νέοι άνθρωποι και ιδίως οι φοιτητές.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του τόνισε ότι η προάσπιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη είναι πιο σημαντική από ποτέ για να μπορούμε να ξεπεράσουμε την δύσκολη αυτή περίοδο. Αναλύοντας τη διεθνή κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, επισήμανε ότι η Δύση και η Κίνα πρέπει να συνεργαστούν σε κρίσιμα ζητήματα που είναι υπαρξιακά για την ανθρωπότητα αναφέροντας μεταξύ άλλων την κλιματική κρίση, τις πανδημίες, την τεχνητή νοημοσύνη, το ζήτημα της μη διάδοσης των πυρηνικών, την ειρήνη στην Ουκρανία, την Παλαιστίνη και την Αφρική.
Τσίπρας: Επανέρχεται με πρόλογο σε βιβλίο - Κριτική στον Μητσοτάκη που «μας ρίχνει στα βράχια»
Ταυτόχρονα τόνισε ότι είναι αναγκαίο να μιλήσουν ανοιχτά για τους τομείς που διαφωνούν, όπως τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αρχής της καλής γειτονίας.
Όσον αφορά το πεδίο της παγκόσμιας οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι ηγεσίες κάθε χώρας δεν πρέπει να επικεντρώνονται μόνο στην προάσπιση των βραχυπρόθεσμων συμφερόντων των λαών τους σε ένα διεθνές περιβάλλον χωρίς κανόνες που θα οδηγεί στον εμπορικό πόλεμο, στην αντιπαράθεση των συμφερόντων δισεκατομμυριούχων από κάθε χώρα και στον φαύλο κύκλο της αμοιβαίας καταστροφής, αλλά στο πώς θα κατοχυρώσουν αυτά τα συμφέροντα με νέες συμφωνίες και νέες πολυμερείς διευθετήσεις.
Αναφερόμενος στην ισορροπία ΗΠΑ-Κίνα-ΕΕ, σημείωσε πως αν μια παγκόσμια δύναμη δεν συμφωνεί, τότε οι υπόλοιπες πρέπει να συνεχίσουν μαζί σε ένα μονοπάτι συνεργασίας, μέχρι να το αναγνωρίσει.
Τέλος μίλησε κατά της λογικής του αυταρχικού καπιταλισμού που βασίζεται στο γνωστό απόφθεγμα του Deng Xiao Ping – «Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα – αρκεί να πιάνει ποντίκια». “Κάθε χώρα έχει την δική της πορεία στην πρόοδο αλλά πρέπει να «αναζητήσουμε την αλήθεια στα γεγονότα” όπως λέει άλλο κινεζικό ρητό από το Βιβλίο του Han. Kαι τα γεγονότα δείχνουν ότι η οικονομική και πολιτική πρόοδος είναι αλληλένδετες” επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
«Ο Τσίπρας καλεί τις ΗΠΑ να μην δώσουν τα F35 στην Τουρκία»
Σημειωτέον ότι οι τοποθετήσεις του πρώην πρωθυπουργού στα πλαίσια των ακαδημαϊκών του διαλέξεων έχουν προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του τουρκικού Τύπου, με φόντο την πλατφόρμα του κ. Τσίπρα για την ελληνική εξωτερική πολιτική.
, αναφέροντας ότι σε συναντήσεις του με ομάδες σκέψης στις ΗΠΑ επέκρινε την αντίθεση της Τουρκίας στο σχεδιαζόμενο έργο υποθαλάσσιας γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Νότιας Κύπρου και ότι άσκησε πίεση στην Ουάσιγκτον να προστατεύσει τα δικαιώματα της χώρας του βάσει του διεθνούς δικαίου.
Παράλληλα, ο Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης ότι αντιτίθεται στην ενδεχόμενη πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα από τις ΗΠΑ, αναφέρουν τα τουρκικά δημοσιεύματα για τον πρώην πρωθυπουργό.