Συνολικά 6.130 δείγματα ελήφθησαν από 4.770 τεστ σε 4.150 αθλητές - Μεταξύ των χωρών που έγιναν οι περισσότεροι έλεγχοι είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Κίνα, η Αυστραλία και η Μεγάλη Βρετανία
Σχεδόν το 39% των αθλητών εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού και εντοπίστηκαν πέντε θετικά κρούσματα σε αυτό το στάδιο, δήλωσε σήμερα (19/9) η Διεθνής Υπηρεσία ελέγχων (International Testing Agency/ITA) που είναι αρμόδια για το πρόγραμμα αντιντόπινγκ κατά τη διάρκεια των Αγώνων.
Συνολικά 6.130 δείγματα (ούρα, αίμα) ελήφθησαν από 4.770 τεστ σε 4.150 αθλητές, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ITA, το οποίο διευκρινίζει ότι πρόκειται για «το μεγαλύτερο ποσοστό» αθλητών που έχουν ελεγχθεί ποτέ.
Οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των εγκαινίων του Ολυμπιακού χωριού στα μέσα Ιουλίου και της τελετής λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στις 11 Αυγούστου.
Μεταξύ των χωρών που έγιναν οι περισσότεροι έλεγχοι είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Κίνα, η Αυστραλία και η Μεγάλη Βρετανία.
Είχε επίσης πραγματοποιήσει ένα πρόγραμμα δοκιμών αρκετές εβδομάδες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που σημαίνει ότι σχεδόν το 90% των περίπου 10.000 συμμετεχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού εξετάστηκαν τουλάχιστον μία φορά, ανέφερε. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καταγράφηκαν περίπου σαράντα παραβιάσεις των κανόνων αντιντόπινγκ, πρόσθεσε.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021 εντοπίστηκαν έξι περιπτώσεις ντόπινγκ.
Η ΙΤΑ δημιουργήθηκε το 2018 και χρηματοδοτείται εν μέρει από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), σχεδιάζει, οργανώνει και διαχειρίζεται τα αποτελέσματα των ελέγχων κατά του ντόπινγκ κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Έχει ήδη εργαστεί στο Τόκιο το 2021 και στη συνέχεια στο Πεκίνο το 2022