Η καταστροφή είναι ολική τόνισε και πρόσθεσε ότι από το προσεχές μέλλον οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στα ελληνικά προϊόντα -θα κυκλοφορούν κυρίως εισαγόμενα- ενώ σε περίπτωση που βρίσκουν ορισμένα «θα τα αποκτούν μόνο εάν είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν γι’ αυτά ακριβά».
«Σαλάτες, όπως μπρόκολα, κουνουπίδια και λάχανα, αλλά και πορτοκάλια, λεμόνια και μανταρίνια, αποτελούν ή θα αποτελούν σύντομα είδη πολυτελείας» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ο παραγωγός που τα διαθέτει, επειδή τα καλλιεργεί σε θερμοκήπια, δαπανά τριπλάσια ενέργεια για να τα παράξει και άρα τα πουλά σε πολύ μεγαλύτερο κόστος».
Ο κ. Μακρίδης είπε ακόμη ότι την περίοδο των γιορτών καταγράφηκε πτώση κατανάλωσης στις λαϊκές αγορές σε ποσοστό άνω του 50%, παρά τις προσιτές τιμές και την ποικιλία προϊόντων.
«Ήταν μία πρωτόγνωρη κατάσταση αυτή που βίωσαν οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές. Παρά τις προσδοκίες, που δημιουργήθηκαν με την παροχή του βοηθήματος στους συνταξιούχους από την κυβέρνηση, η εικόνα δεν διέφερε από εκείνες της καθημερινής» επισήμανε. Χαρακτήρισε δε «εντυπωσιακή» την πτώση στην κατανάλωση φρούτων.
Διευκρίνισε βέβαια ότι ο κόσμος επέλεξε και πάλι τις λαϊκές αγορές, ωστόσο «φάνηκε πιο κουμπωμένος από ποτέ, ως προς τις αγορές του, ακόμη και όταν οι τιμές των προϊόντων δεν ήταν απλά ελκυστικές, αλλά χαρακτηριστικά χαμηλές. Μπορούμε να μιλάμε για τη χειρότερη χρονική περίοδο (Σεπτέμβριος 2016-Δεκέμβριος 2016), στον κλάδο των λαϊκών αγορών».
Επισημαίνεται ότι η Ομοσπονδία Συλλόγων των προαναφερόμενων περιοχών αριθμεί 5.000 μέλη.