Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όχι, η κλιματική αλλαγή δεν μετατρέπει τον Αμαζόνιο σε σαβάνα!

Δυστυχώς για τους τρομολάγνους του περιβάλοντος, η κλιματική αλλαγή ΔΕΝ μετατρέπει τον Αμαζόνιο σε σαβάνα...


Μεταξύ των κορυφαίων αποτελεσμάτων αναζήτησης των Ειδήσεων στην Google σήμερα για την «αλλαγή του κλίματος» είναι ένα άρθρο του βρετανικού Γκάρντιαν που ισχυρίζεται ότι η κλιματική αλλαγή "στεγνώνει" το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και το ωθεί σε «σημείο ανατροπής», μετά το οποίο θα γίνει ανεπανόρθωτα σαβάνα.

Στην πραγματικότητα, αντικειμενικά δεδομένα δείχνουν ότι οι βροχοπτώσεις αυξάνονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, καθιστώντας το τροπικό δάσος λιγότερο πιθανό να γίνει σαβάνα.

Το άρθρο του Guardian, με τίτλο «Ο Αμαζόνιος πλησιάζει το σημείο μετάβασης από το τροπικό δάσος στη σαβάνα», υποστηρίζει: Τα τροπικά δάση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις μεταβολές των βροχοπτώσεων και των επιπέδων υγρασίας, ενώ οι πυρκαγιές και οι παρατεταμένες ξηρασίες μπορούν να οδηγήσουν σε περιοχές που χάνουν δέντρα και μετατοπίζονται σε ένα μείγμα δασών και λιβαδιών που μοιάζει με σαβάνα. Στον Αμαζόνιο, τέτοιες αλλαγές ήταν γνωστό ότι ήταν πιθανές, αλλά πιστεύεται ότι απέχουν πολλές δεκαετίες.

Νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό το σημείο ανατροπής θα μπορούσε να είναι πολύ πιο κοντά από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως. Το 40% του υπάρχοντος τροπικού δάσους του Αμαζονίου βρίσκεται τώρα σε σημείο όπου θα μπορούσε να υπάρχει ως σαβάνα και όχι ως τροπικό δάσος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications. Η μελέτη του Nature Communications υποστηρίζει ότι τροπικές περιοχές με επαρκείς βροχοπτώσεις γίνονται και παραμένουν τροπικά δάση. Τροπικές περιοχές με σημαντικά λιγότερες βροχοπτώσεις γίνονται και παραμένουν σαβάνες.

Μεταξύ αυτών των δύο επιπέδων βροχοπτώσεων, οι τροπικές περιοχές θα διατηρήσουν οποιονδήποτε τύπο οικοσυστήματος - τροπικό δάσος ή σαβάνα - που προϋπάρχει.

Η μελέτη στο Nature Communications εφαρμόζει αμφισβητήσιμες προβλέψεις για τη μείωση των βροχοπτώσεων του Αμαζονίου για να ισχυριστεί ότι ο Αμαζόνιος μπορεί να αρχίσει να γίνεται σαβάνα μέσα σε δεκαετίες.

Ευτυχώς, οι επιστήμονες έχουν πρόσβαση σε πραγματικά δεδομένα βροχόπτωσης που είναι πιο έγκυρα από τα κερδοσκοπικά μοντέλα που εξαρτώνται από αμφίβολες υποθέσεις. Τα δεδομένα του πραγματικού κόσμου δείχνουν ότι οι βροχοπτώσεις του Αμαζονίου αυξάνονται παρά μειώνονται καθώς η Γη συνεχίζει τη μέτρια αύξηση της θερμοκρασίας της.

Το 2018, οι επιστήμονες δημοσίευσαν μια μελέτη στα Environmental Research Letters που εξετάστηκε από ομοτίμους, περιγράφοντας τις τάσεις βροχοπτώσεων στον Αμαζόνιο. Εξετάζοντας συγκεκριμένα τις βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της υγρής περιόδου του Αμαζονίου, οι ερευνητές ανέφεραν ότι «οι τροπικές βροχοπτώσεις του Αμαζονίου αυξήθηκαν σημαντικά κατά 180 έως 600 mm (σε διαφορετικά σύνολα δεδομένων) κατά τη διάρκεια της υγρής περιόδου κατά τη διάρκεια της δορυφορικής περιόδου από το 1979 έως το 2015»

Είναι σημαντικό ότι οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι θερμοκρασίες θέρμανσης ήταν ο καταλύτης για περισσότερες βροχοπτώσεις. "Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υπερθέρμανση του τροπικού Ατλαντικού συνέβαλε περισσότερο από το ήμισυ αυτής της αλλαγής  τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ...."

Για να είμαστε σίγουροι, υπάρχουν πολλές πιέσεις στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, συμπεριλαμβανομένης της εσκεμμένης αποψίλωσης των δασών για να επιτρέψουν περισσότερες εκμεταλλεύσεις και γεωργικές καλλιέργειες. Ωστόσο, τα σαφή, αντικειμενικά δεδομένα δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή ενισχύει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου ενάντια σε τέτοιες πιέσεις.

Tags
Back to top button