Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η Ρωσική Εκκλησία μοιράζεται την ευθύνη για «εγκλήματα» στην Ουκρανία

Ο πνευματικός επικεφαλής των Ορθοδόξων Χριστιανών του κόσμου δήλωσε την Τετάρτη ότι η ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας μοιράζεται την ευθύνη για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει στη μεταπολεμική «πνευματική αναγέννηση» της Ρωσίας.

Τα σχόλια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι μια επίπληξη για τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο, του οποίου η πλήρης ευλογία για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία έχει διασπάσει την παγκόσμια Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σύμφωνα με το , ο Βαρθολομαίος, ο οποίος το 2019 εξόργισε τη Μόσχα με την αναγνώριση της νεοσύστατης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, είπε ότι οι ρωσικές αρχές χρησιμοποιούν την Εκκλησία ως «όργανο για τους στρατηγικούς τους στόχους».

«Η εκκλησία και η κρατική ηγεσία στη Ρωσία συνεργάστηκαν στο έγκλημα της επίθεσης και μοιράστηκαν την ευθύνη για τα εγκλήματα που προέκυψαν, όπως η συγκλονιστική απαγωγή των παιδιών της Ουκρανίας», είπε σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κοινοβούλιο της Λιθουανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανία. Η Ρωσία λέει ότι τα παιδιά μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία για τη δική τους ασφάλεια. Αρνείται ότι διαπράττει παραβιάσεις δικαιωμάτων στην Ουκρανία.

«Ο δια-θρησκευτικός μας διάλογος πρέπει να επικεντρωθεί σε τρόπους αντίστασης και εξουδετέρωσης της ικανότητας της ηγεσίας του Πατριαρχείου Μόσχας να υπονομεύει την ενότητα και να νομιμοποιεί θεολογικά την εγκληματική συμπεριφορά», είπε ο Βαρθολομαίος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και θεωρείται «πρώτος μεταξύ ίσων» στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία έχει περίπου 260 εκατομμύρια οπαδούς παγκοσμίως, περίπου 100 εκατομμύρια από αυτούς στη Ρωσία.

«Η μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινούπολης είναι έτοιμη να βοηθήσει τα παιδιά της στην Ουκρανία και τη Ρωσία για άλλη μια φορά, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν», είπε. 

«Είναι κοινό χριστιανικό μας καθήκον να χρησιμοποιήσουμε δυνάμεις διαλόγου για να επαναφέρουμε τους Ρώσους αδελφούς και αδελφές μας στην κοινότητά μας των κοινών αξιών», είπε, τονίζοντας την ανάγκη για «πνευματική αναγέννηση» τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν, υποστηριζόμενος σθεναρά από τον Πατριάρχη Κύριλλο, θεωρεί την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία ως αμυντική ώθηση ενάντια σε αυτό που θεωρούν ως μια επιθετική και παρακμιακή Δύση που τείνει να καταστρέψει τη Ρωσία και τον πολιτισμό της.

Η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία διεξάγει έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο με στόχο την κατάληψη γης και τη συντριβή της ανεξαρτησίας της.

Tags
Back to top button