Με τις κάλπες στις ΗΠΑ να ανοίγουν σε λίγες ώρες, η Τουρκία παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, καθώς κάθε πιθανό αποτέλεσμα αναμένεται να διαμορφώσει τη βάση της επόμενης περιόδου στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις
Ωστόσο μια δημοσκόσπηση έρχεται να αποκαλύψει πως οι Τούρκοι θέλουν τον Τραμπ έναντι της Κάμαλα Χάρις. Συγκεκριμένα πρόσφατη δημοσκόπηση από την εταιρεία Metropol δείχνει τη μεγάλη υποστήριξη των ψηφοφόρων του Ερντογάν στον Τραμπ.
Στο ερώτημα «ποιος θέλετε να είναι ο νικητής των αμερικανικών εκλογών;» απάντησαν ως εξής:
- Τραμπ: 30,1
- Χάρις: 23
- Δεν παρακολουθώ τις εξελίξεις: 23,3
- Δεν έχω άποψη: 23,6
Σε περίπτωση επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, πολλοί στην Άγκυρα ελπίζουν ότι οι προσωπικές σχέσεις που έχει αναπτύξει ο Τούρκος πρόεδρος μαζί του θα ενισχύσουν τη συνεργασία. Ο Τραμπ έχει ιστορικό τακτικής επικοινωνίας με τον Ερντογάν, ενώ και οι δύο ηγέτες δείχνουν να προτιμούν τις άμεσες επαφές, συχνά παρακάμπτοντας τους θεσμούς και τους διπλωματικούς διαύλους. Το περιβάλλον του Ερντογάν θεωρεί ότι οι δύο ηγέτες έχουν παρόμοιες νοοτροπίες και μπορούν να συνεργαστούν για να προωθήσουν κοινούς στόχους.
Ωστόσο, η Τουρκία γνωρίζει ότι θα πρέπει να είναι προσεκτική με τον Τραμπ. Παρά την «οικειότητα» Ερντογάν-Τραμπ, η Άγκυρα δεν εξασφάλισε κανένα απτό όφελος από αυτή τη σχέση. Αντίθετα, βρέθηκε αντιμέτωπη με κυρώσεις και οικονομική καταστροφή που προκάλεσε ο Τραμπ στη χώρα και από την οποία δεν ανέκαμψε ποτέ πλήρως.
Και τα τουρκικά ΜΜΕ προτιμούν τον Τραμπ
«Με τον Μπάιντεν εξόπλισαν την Ελλάδα και την Κύπρο. Περικύκλωσαν την Τουρκία. Ο Τραμπ θα παγώσει αυτές τις πολιτικές ''.
Σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού "A Haber" φιλοξενήθηκαν ο εμπειρογνώμονας για την πολιτική ασφαλείας Uğur Özgöker, ο στρατιωτικός αναλυτής Kemal Olçar και ο ακαδημαϊκός Cüneyt Küsmez.
Ο Κεμάλ Ολτσάρ, στρατιωτικός αναλυτής δήλωσε χαρακτηριστικά: "Κοιτάξτε στην περιοχή μας. Παντού βρίσκονται οι Αμερικανοί. Στην Ελλάδα οι Αμερικανοί έχουν μεγάλη παρουσία. Σωστά; Όπως και στα Βαλκάνια και στο Κόσοβο έχουν πολλές δυνάμεις όπως και στη 'Μακεδονία' (Σκόπια).
Και στην Κύπρο οι ΗΠΑ έχουν στενή συνεργασία και τους δίνουν όπλα με τη συνεργασία και του Ιλινόις. Παρέχουν οπλικά συστήματα. Κι εκεί βρίσκονται οι Αμερικανοί. Η μόνη περιοχή που γύρω από εμάς δεν βρίσκονται οι Αμερικανοί είναι το Ιράν! Ουσιαστικά στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία υπάρχουν οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Διαθέτουν ραντάρ, άρματα μάχης, όλμους, αυτοκινούμενα οβιδοβόλα και οτιδήποτε. Τι θα συμβεί αν έρθει ο Τραμπ; Αυτό που κάνει ο Τραμπ συνήθως είναι να παγώνει τις πολιτικές και τις εξελίξεις».
Προεδρία Χάρις: Νέος «πονοκέφαλος» για την Άγκυρα λόγω στήριξης σε Ελλάδα-Κύπρο;
Από την άλλη πλευρά, μια ενδεχόμενη προεδρία της Κάμαλα Χάρις δημιουργεί μία ασαφή προοπτική για την Τουρκία, καθώς η ίδια δεν έχει ξεστομίσει ποτέ ούτε μια λέξη για την Άγκυρα. Δεν γνωρίζει τις απόψεις της για την Τουρκία. Βέβαια, ο σημερινός σύμβουλός της για την εθνική ασφάλεια, Φίλιπ Γκόρντον, είναι έμπειρος και γνωρίζει καλά την τουρκική πολιτική σκηνή. Αυτό ίσως σηματοδοτεί μια προσέγγιση πιο συνεκτική και λιγότερο ευμετάβλητη από εκείνη της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά, αν η νέα αμερικανική ηγεσία αποφασίσει να διατηρήσει τις αμυντικές της συμφωνίες στην Αλεξανδρούπολη και να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία με την Κύπρο, «τίποτα καλό δεν περιμένει την Τουρκία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», έλεγαν χαρακτηριστικά Τούρκοι αναλυτές.
Η νέα κυβέρνηση στην Αμερική, είτε υπό Τραμπ, είτε υπό Χάρις δεν αναμένεται να αλλάξει την πολιτική της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, θεωρούν στην Τουρκία.