Η λεπταισθησία των τρόπων και η κομψότητα ως προς το φέρεσθαι δεν συγκαταλέγονται στα ατού του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Με μια δυναμική κίνηση τύπου «μέριασε βράχε να διαβώ» και ένα καταχέριασμα στο μπράτσο, ο Πλανητάρχης εκτόπισε τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Ντούσκο Μάρκοβιτς, προκειμένου να πάρει θέση στη «βιτρίνα» των ηγετών του ΝΑΤΟ για την καθιερωμένη ομαδική φωτογράφηση. Εξέπεμπε έπαρση για έναν μικρό θρίαμβο του Ντόναλντ Τραμπ επί των σκοτεινών δυνάμεων που απεργάζονται την, έστω και συμβολική, υποβάθμισή του.
Όπως ήταν φυσικό, η κραυγαλέα χοντροκοπιά του Τραμπ διαδόθηκε υπό μορφήν σύντομου βίντεο ή GIF (κινούμενης εικόνας) σε όλη την υφήλιο. Σχεδόν εξίσου μεγάλη δημοφιλίας όμως έτυχαν και οι εικόνες του ζεύγους Τραμπ, το οποίο, διαψεύδοντας τους κακεντρεχείς, εμφανίστηκε χεράκι-χεράκι κατερχόμενο από το προεδρικό αεροσκάφος μετά από την προσγείωση στη Σικελία. Αυτή τη φορά η Μελάνια δεν αρνήθηκε το χέρι που της έτεινε ο άντρας της όπως έκανε στο Τελ-α-Βιβ και τη Ρώμη, αντιθέτως έστερξε να κρατήσει σφιχτά το στιβαρό χέρι του Ντόναλντ, ο οποίος στήριξε την καλλονή σύζυγό του καθώς κατέβαινε δίπλα του με προσοχή τα σκαλοπάτια.
Φορώντας ένα στενό μαύρο φόρεμα και 12ποντες γόβες, η Μελάνια δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει κάποιο παραπάτημα που θα τσαλάκωνε την άψογη εικόνα της. Μικρή αλλά κρίσιμη λεπτομέρεια: Η σόλα των πανάκριβων υποδημάτων της ήταν διακοσμημένη με ένα τιγρέ μοτίβο. Η Μελάνια, άλλωστε, ακόμη και με την κόμμωση που θυμίζει κάπως αισθητικά πρότυπα της δεκαετίας του '80 («Δυναστεία», «Άγγελοι του Τσάρλι» κ.λπ), κινείται με τη χάρη αιλουρειδούς.
Μελάνια εναντίον Μπριζίτ
Το μαύρο έξωμο πλην σεμνό φόρεμα της Μελάνια ήταν το τρίτο ή τέταρτο διαφορετικό ένδυμα που φόρεσε μέσα σε μία ημέρα, η οποία ξεκίνησε με διάφορες εθιμοτυπικές εκδηλώσεις ώστε να σκοτώσουν δημιουργικά την ώρα τους οι πρώτες κυρίες στις Βρυξέλλες. Αντιθέτως προς τον Ντόναλντ, ο οποίος μάλλον ήταν υπερβολικά απασχολημένος με τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και άρα έμεινε με το ίδιο κοστούμι-υποκάμισο-γραβάτα από το πρωί ως το βράδι, η Μελάνια επέδειξε την ικανότητά της να φρεσκάρεται με αλλεπάλληλες, αστραπιαίες αλλαγές στιλ. Προφανώς η προϋπηρεσία της ως φωτομοντέλο την έχει εκπαιδεύσει σε τέτοιου είδους ακαριαίες μεταμορφώσεις, μια δεξιότητα που η Μελάνια αξιοποίησε πλήρως στην στυλιστική της «μονομαχία» με την Μπριζίτ Τρονιέ, την σύζυγο του νεοεκλεγέντος προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Με κόμμωση αλα γκαρσόν, έχοντας επιλέξει ένα μίνι φόρεμα με την υπογραφή (φαρδιά-πλατιά, μάλιστα, στη ζώνη) του οίκου Louis Vuitton και ασορτί τσάντα με το μονόγραμμά της, η 64χρονη Μπριζίτ φάνηκε πως είχε προαποφασίσει ότι η Μελάνια είναι εκτός συναγωνισμού. Και, όντως, στις κοινές τους φωτογραφίες από την επίσκεψη στο μουσείο του Βέλγου σουρεαλιστή ζωγράφου Ρενέ Μαγκρίτ, στις Βρυξέλλες, η υπεροχή της Μελάνια ήταν συντριπτική. Κονιορτοποίησε ως προς τις εντυπώσεις κάθε άλλη γυναίκα που είχε την ατυχία να σταθεί δίπλα της, έχοντας διαλέξει ένα ντε-πιες δερμάτινο σύνολο σε μια απόχρωση μεταξύ κρεμ και ανοιχτού ροζ. Μόνο μια γυναίκα με την αύρα, το στήσιμο, την αυτοπεποίθηση (και, εννοείται, τα φυσικά προσόντα) της Μελάνια θα μπορούσε να στηρίξει το συγκεκριμένο ένδυμα, καθώς η επιλογή του προϋπέθετε αρετή και τόλμη. Στις φωτογραφίες η Μπριζίτ Τρονιέ φαίνεται να αναγνωρίζει την ήττα της, κοιτάζοντας εντυπωσιασμένη τις λεπτομέρειες των ενδυμάτων της Μελάνια που θύμιζε κούκλα βιτρίνας. Για την ιστορία, το δερμάτινο σύνολο ήταν ραμμένο από τον βελγικό οίκο μόδας Maison Ullens, ενώ οι γόβες ήταν Manolo Blahnik.
Συγκρατημένη εγκαρδιότητα, χωρίς διαχύσεις ή αμφιλεγόμενες χειρονομίες θα έλεγε κανείς ότι ήταν τα κύρια στοιχεία στην επαφή των δύο Πρώτων Κυριών, ΗΠΑ και Γαλλίας. Το αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι, από διαβολική σύμπτωση η ηλικία και των δύο απέχει περίπου κατά 24 χρόνια από εκείνη των συζύγων τους. Βέβαια, η Μπριζίτ Τρονιέ είναι κατά 24 έτη πρεσβυτέρα του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η Μελάνια αντιστοίχως νεότερη του Ντόναλντ Τραμπ.
Στις Βρυξέλλες Μελάνια και Μπριζίτ συναντήθηκαν για πρώτη φορά και, όπως αναμενόταν, ξεχώρισαν με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες πρώτες κυρίες των ηγετών του ΝΑΤΟ που παρέστησαν. Στις αναμνηστικές φωτογραφίες με άπασες παρούσες, εκτός της Μελάνια Τραμπ και της Μπριζίτ Τρονιέ, απεικονίζονται οι Εμινέ Γκουλμπαράν Ερντογάν, η βασίλισσα του Βελγίου Ματίλντ, η Νορβηγίδα σύζυγος του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Ίνγκριντ Σούλερουντ, η Βουλγάρα Ντεσίσλαβα Ράντεβα, η Βελγίδα Αμελί Ντερμποντρεγκιέν, ο Πρώτος Κύριος του Λουξεμβούργου Γκοτιέ Ντεστενέ, η Σλοβένα Μόικα Στρόπνικ και Ισλανδή Τόρα Μάργκρετ Μπαλντβισντοτίρ.
Ο Τραμπ «βάζει χέρι» στους Ευρωπαίους
Ως προς την ουσία της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε μια κάποια αναστάτωση με τις θέσεις και τις δηλώσεις του, σχετικές και μη με τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Βορειοατλαντική Συμμαχία. Αφ' ενός επέπληξε τους εταίρους ότι, πολλοί εξ αυτών, είναι ασυνεπείς στην εκπλήρωση των οικονομικών τους υποχρεώσεων, κάτι που, όπως τόνισε, αποβαίνει εις βάρος των Αμερικανών πολιτών, οι οποίοι επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος του λειτουργικού κόστους του ΝΑΤΟ. Ο Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας αμηχανία στους υπόλοιπους ηγέτες έκανε ανοιχτά λόγο για «unfair». Συγκεκριμένα κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, απαιτώντας παράλληλα να αυξήσουν την οικονομική συνεισφορά τους στο κοινό πολεμικό ταμείο, λέγοντας πως «εικοσιτρία από τα εικοσιοκτώ κράτη-μέλη εξακολουθούν να μην πληρώνουν αυτά που τους αναλογούν και αυτά που πρέπει για να απολαμβάνουν για την άμυνά τους. Αυτό δεν είναι δίκαιο για τους πολίτες και τους φορολογούμενους των ΗΠΑ». Αφ' ετέρου, ο Τραμπ όμως απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε νύξη στο άρθρο 5 του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η υποχρεωτική συμμετοχή κάθε χώρας-μέλους στην στρατιωτική βοήθεια των υπολοίπων, ιδιαίτερα σε περίπτωση εξωτερικής επίθεσης.
Παρόλ' αυτά, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τους εταίρους να εντείνουν από κοινού τις προσπάθειές τους για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας, προτείνοντας «το ΝΑΤΟ του μέλλοντος να εστιάσει κυρίως στην αναχαίτιση των τρομοκρατών και τον έλεγχο των προσφύγων».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν απέφυγε τις εντάσεις με τουλάχιστον δύο από τις ισχυρότερες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, τη Γερμανία και τη Βρετανία -οι οποίες, κατά σύμπτωσιν, εκπροσωπούνται από γυναίκες ηγερίες. Για την μεν Γερμανία ο Τραμπ είπε, σε κατ' ιδίαν συνομιλία του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι «δεν μπορούν οι Γερμανοί να στηρίζουν το πλεόνασμα των συναλλαγών τους στο εμπόριο με τις ΗΠΑ. Αυτό είναι κάτι πολύ, πολύ κακό και πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορούν οι Γερμανοί να πωλούν πχ τόσα εκατομμύρια αυτοκίνητα, είναι τρομερό. Σε βιομηχανίες όπως η BMW που κατασκευάζει στο Μεξικό τα προϊόντα που πουλάει στην Αμερική, θα πρέπει να επιβάλλουμε φόρο 35%».
Ψυχρότητα, τέλος, υπήρξε ανάμεσα στον Τραμπ και την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, για το πώς ο Πλανητάρχης αντιμετωπίζει το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Η Μέι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών και ιδιαίτερα για την δημοσίευση φωτογραφιών από το μακελειό του Μάντσεστερ. Επέστησε την προσοχή του Τραμπ στην διαφύλαξη του εμπιστευτικού τέτοιων πληροφοριών και ζήτησε τη συνεργασία, όχι την κριτική του.