Ο Enes Kanter Freedom νιώθει ότι το μπασκετικό του τέλος πλησιάζει και εκφράζει την επιθυμία να βρεθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, για το ενδεχόμενο να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα, καθώς οι επικρίσεις του σε αυταρχικά καθεστώτα... κοστίζουν πολλά δολάρια στο NBA.
Γεωοικονομική θηλιά στους Κούρδους! Γιατί Ιράκ και Τουρκία προσπαθούν να ''στραγγαλίσουν'' ενεργειακά το κουρδικό μόρφωμα στο Β. Ιράκ
«Έχω 25 παιχνίδια στο συμβόλαιό μου και ολοκληρώνεται μετά από αυτή τη σεζόν», είπε ο βετεράνος της Εθνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης την περασμένη εβδομάδα. Αλλά πρόσφατα, είπε, πρώην συμπαίκτες και προπονητές άρχισαν να του λένε: «Σε αγαπάμε, οπότε πρέπει να σου πούμε την αλήθεια. Αυτή είναι η αποχαιρετιστήρια περιοδεία σας. Απόλαυσέ το. Διασκέδασέ το. Ελπίζω να κερδίσεις ένα πρωτάθλημα, γιατί δεν νομίζω ότι θα πάρεις άλλο συμβόλαιο μετά από φέτος, γιατί τα πράγματα για τα οποία μιλάς κοστίζουν [στο ΝΒΑ] εκατομμύρια δολάρια».
Δεν είχε την ευκαιρία να κάνει αυτό το τελικό πρωτάθλημα. Την επόμενη μέρα που μιλήσαμε, οι Boston Celtics αντάλλαξαν τον Freedom στους Houston Rockets, οι οποίοι τον έκοψαν αμέσως από το ρόστερ τους.
Ο λόγος που δεν παίζει πλέον μπάσκετ δεν έχει να κάνει με την απόδοσή του στο γήπεδο. Στο τελευταίο του παιχνίδι ως Σέλτικ, ο Freedom είχε επτά πόντους και 12 ριμπάουντ σε 12 λεπτά παιχνιδιού — συμπεριλαμβανομένου ενός όμορφου σουτ τριών πόντων. Αυτό που πιθανότατα του κόστισε την καριέρα του είναι η κριτική του για το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς και τη βάναυση καταστολή της ελευθερίας στο Θιβέτ, το Χονγκ Κονγκ και την περιοχή Xinjiang, αναφέρει η Washington Post.
Η Κίνα όμως, δεν είναι η μόνη χώρα την οποία ο μπασκετμπολίστας κατακρίνει. Ο Καντέρ έχει προχωρήσει σε ανοικτή κατάκριση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, και κατόπιν, δηλώνει πως θέλει να έρθει σε επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για το ενδεχόμενο να εργαστεί στην Ελλάδα.
Σε δήλωσή του στο Open ο Τούρκος μπασκετμπολίστας και σφοδρός επικριτής του προέδρου Ερντογάν είπε πως θα ήθελε να αγωνιστεί στην Ελλάδα, τώρα που έμεινε ελεύθερος από τους Χιούστον Ρόκετς, στους οποίους δεν πρόλαβε να αγωνιστεί μετά την ανταλλαγή με τους Σέλτικς.
«Τώρα που έχω το αμερικανικό διαβατήριο μου σκοπεύω να επισκεφτώ την Ελλάδα με την ελπίδα να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό, σχετικά με τις επαναπροωθήσεις των Τούρκων προσφύγων».
Σύμφωνα με το Open, ο μπασκετμπολίστας σημείωσε ότι κινεί διαδικασίες και μιλά με ανθρώπους στην Αμερική που γνωρίζουν τον πρωθυπουργό για να γίνει αυτή η συνάντηση. «Ανάλογα με το πώς θα πάει η κουβέντα μας αυτή θα του μιλήσω και για το ενδεχόμενο να αγωνιστώ επαγγελματικά στην Ελλάδα», αναφέρει στη γραπτή του δήλωση.
Υπενθυμίζεται ότι ο Καντέρ παραμένει εξόριστος από τη χώρα του στις ΗΠΑ, καθώς είχε κατηγορηθεί από το καθεστώς Ερντογάν ως οπαδός και συνεργάτης των γκιουλενιστών. Παλαιότερα, ο ίδιος είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην ομάδα του Παναθηναϊκού.
Σύμφωνα πάντως, με τους Αμερικανούς, το ποτήρι μπορεί να ξεχείλισε με την τηλεοπτική διαφήμιση με τον εκπρόσωπο Michael Waltz, στην οποία απευθύνεται στους εταιρικούς χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, τους οποίους αποκαλούν «Genocide Games». «Υπερασπιστείτε την ελευθερία. Αποχρηματοδοτήστε τους δικτάτορες», δήλωσε ο Freedom. Το NBC αρνήθηκε να μεταδώσει τη διαφήμιση εκτός και αν αφαιρούσε τα εταιρικά λογότυπα, αλλά ο Freedom είπε ότι έτσι μόνο θα πετύχει ο σκοπός. «Ήθελα να μεταδώσω αυτή τη διαφήμιση στην τηλεόραση για να ευαισθητοποιήσω για τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα… [και] την υποκρισία των αμερικανικών εταιρειών που σιωπούν και επιτρέπουν τη βάναυση συμπεριφορά του ΚΚΚ».
Θυμήθηκε ότι την πρώτη φορά διαμαρτυρήθηκε κατά της Κίνας, φορώντας ένα ζευγάρι παπούτσια ζωγραφισμένα από έναν Κινέζο αντιφρονούντα που έγραφε «Ελεύθερο Θιβέτ». Μετά από προθέρμανση, είπε, δύο στελέχη του ΝΒΑ τον προειδοποίησαν να βγάλει τα παπούτσια του, διαφορετικά μπορεί να τιμωρηθεί. Αλλά ο Freedom είχε εξετάσει τους κανόνες του ΝΒΑ, οι οποίοι δεν εμπόδιζαν τους παίκτες να τοποθετούν μηνύματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα παπούτσια τους. Και σπούδαζε για το τεστ υπηκοότητας των ΗΠΑ, οπότε ήξερε για την ελευθερία του λόγου. «Δεν μπορείτε να μου στερήσετε την Πρώτη Τροποποίηση», είπε. «Πήγαινε πες το στο αφεντικό σου. Δεν με νοιάζει τι θα συμβεί». Στο ημίχρονο, ο μάνατζέρ του τού έστειλε μήνυμα ότι η Κίνα είχε απαγορεύσει τη μετάδοση όλων των αγώνων των Σέλτικς στη χώρα. «Τους πήρε 24 λεπτά για να απαγορεύσουν τα πάντα», λέει. «Αυτό δείχνει ξεκάθαρα τη δικτατορία εκεί».
Ο Freedom λέει ότι μίλησε ενάντια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας για μια δεκαετία, και κανείς στο NBA δεν παραπονέθηκε, αλλά «Μιλάω για την Κίνα μια μέρα. το τηλέφωνό μου χτυπούσε κάθε μία ώρα». «Υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που παρακολουθούν NBA πέρυσι στην Κίνα από ό,τι ο αμερικανικός πληθυσμός, πάνω από 400 εκατομμύρια», λέει. «Κάθε χρόνο, τα έσοδα [που το NBA παίρνει από την Κίνα] είναι 5 δισεκατομμύρια δολάρια».
Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν την είσοδο της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τη δεκαετία του 1990, μέσω της ένταξής της το 2001, η ελπίδα ήταν ότι οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ θα επηρέαζαν την Κίνα να είναι λιγότερο κατασταλτική. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ έγιναν λομπίστες για το ολοκληρωτικό καθεστώς. Δεν είναι η κινεζική κυβέρνηση που προσπαθεί να φιμώσει την Ελευθερία. Είναι το ΝΒΑ, ανησυχώντας για τα έσοδα και τους εταιρικούς του χορηγούς, που πίεσαν τον Freedom να σταματήσει να επικρίνει την Κίνα και στη συνέχεια τον έδιωξαν σαφώς από το γήπεδο όταν αρνήθηκε. Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα καθόταν αναπαυτικά και παρακολουθούσε ενώ οι πληρωμένοι υποτελείς του έκαναν τη βρώμικη δουλειά του.
Η κακή τους επιρροή εκτείνεται πέρα από το γήπεδο μπάσκετ. Οι αμερικανικές εταιρείες ενεργούν τώρα ουσιαστικά ως ξένοι πράκτορες του κινεζικού καθεστώτος, ασκώντας πίεση στο Κογκρέσο για λογαριασμό του. Ο Freedom επεσήμανε ότι αμερικανικές εταιρείες όπως η Apple, η Coca-Cola και η Nike άσκησαν πιέσεις κατά του νόμου για την πρόληψη της καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων, ο οποίος απαγορεύει τα εισαγόμενα αγαθά που κατασκευάζονται με εργασία σκλάβων. «Αντί για το Κομμουνιστικό Κόμμα, είναι αυτοί που κάνουν την προπαγάνδα τους», είπε.
Μετά είναι η υποκρισία. Εταιρείες όπως η Coca-Cola μίλησαν κατά του εκλογικού νόμου της Γεωργίας, αλλά τώρα χορηγούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε μια χώρα που εμπλέκεται σε γενοκτονία. «Κηρύττουν κοινωνική δικαιοσύνη στο σπίτι, αλλά την αγνοούν όταν θα μπορούσε να επηρεάσει τα έσοδά τους» από την Κίνα, λέει ο Freedom.
Όταν έγινε πολίτης των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, άλλαξε το επίθετό του από Kanter σε Freedom. Τώρα, για την άσκηση των νέων ελευθεριών του, μπορεί να χάσει την καριέρα του στο μπάσκετ. «Είμαι 29», είπε. «Είμαι υγιής. Μπορώ να παίξω άλλα έξι χρόνια. Οπότε, ελπίζω να μην ισχύει αυτό». Αλλά προσθέτει, «Αν αυτός είναι ο λόγος που δεν θα μπορέσω να παίξω ξανά μπάσκετ, τότε ξέρετε τι; Μπορώ να κοιτάξω πίσω τουλάχιστον και να πω ότι έκανα το σωστό».
Πολλοί άλλοι αθλητές συμμερίζονται τις πεποιθήσεις του Enes Kanter Freedom, αλλά όχι το θάρρος του, γι' αυτό το Πεκίνο τον έκανε παράδειγμα. Το κινεζικό καθεστώς μπορεί να έχει τη δύναμη να φιμώσει τους επικριτές του στο εσωτερικό. Αλλά το να βοηθά το ΝΒΑ μια ολοκληρωτική δικτατορία να φτάσει σε αυτή τη χώρα και να τιμωρήσει έναν από τους κορυφαίους επικριτές του είναι ντροπή.
Ο Καντέρ, λοιπόν, βλέποντας την καριέρα του στο NBA να παίρνει την άγουσα για...τα αποδυτήρια, σκέφτεται πως η Ελλάδα συγκεντρώνει πολλούς λόγους για να γίνει ο επόμενος προορισμός του. Ήδη από περυσι ο αδελφός του είχε αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ θα είναι και πιο κοντά στην χώρα καταγωγής του από όπου έχει φύγει πολλά χρόνια και δεν του έχει επιτραπεί να δει την οικογένειά του.
Αν ο Καντέρ έρθει στην Ελλάδα, πιθανόν για τον Παναθηναϊκό, θα έχει μεγαλύτερη ελευθερία να κριτικάρει τον Ερντογάν και το καθεστώς του βρίσκοντας εύηκοα ώτα και στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά παραλλήλως προσθέτοντας ένα ακόμη λόγο στον "σουλτάνο" να βάλει κατά της πατρίδος μας.