Παρόλο που υπάρχουν κάποιοι σκηνοθέτες όπως η Sofia Coppola (και τα Converse της Μαρίας Αντουανέτας) και ο Baz Luhrmann (και τα ποπ τραγούδια στο Moulin Rouge!), που χρησιμοποιούν τους αναχρονισμούς για να δώσουν το ανάλογο στίγμα, υπάρχουν και άλλοι που απλώς τους ξεφεύγουν και γίνονται τελικώς ρεζίλι. Ας δούμε μερικούς από τους πιο προφανείς αναχρονισμούς σε ταινίες που έκαναν μεγάλη επιτυχία.
The Godfather
Παρόλο που η ταινία αναφέρεται και αναπαριστά τη δεκαετία του '50, κατά το τέλος της ιστορίας, όταν ο Michael (Al Pacino) φθάνει σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Las Vegas για να συναντήσει τον Fredo (John Cazale), δύο άνδρες ντυμένοι με τη μόδα του '70 βγαίνουν από το λόμπι. Η ταινία έχει κι άλλα τέτοια λάθη αλλά το συγκεκριμένο στοίχισε πιο πολύ από όλα στον Francis Ford Coppola.
Titanic
Ανάμεσα στα έργα τέχνης που έχει η Rose, ο Jack θαυμάζει μια ελαιογραφία από τις πιο διάσημες συλλογές του Monet, τα Νούφαρα, τα οποία ο ζωγράφος ξεκίνησε να δουλεύει το 1914, δυο χρόνια μετά το ναυάγιο του Τιτανικού. Για μια ταινία η οποία ισχυρίζεται ότι είναι ιστορικά ακριβής, αυτό το λάθος ήταν ασυγχώρητο.
Braveheart
Η Σκωτία μας φέρνει στο νου την εικόνα ανδρών με τα περίφημα κιλτ αλλά η αλήθεια είναι ότι οι Σκωτσέζοι ξεκίνησαν να τα φορούν τον 16ο αιώνα, 200 χρόνια μετά τα γεγονότα που οδήγησαν στην τρομερή εκτέλεση του William Wallace. Παρόλα αυτά ο αναχρονισμός αυτός του πήγαινε του Braveheart μια χαρά.
The Green Mile
Οι ηλεκτρικές καρέκλες δεν χρησιμοποιούνταν ακόμη στις φυλακές της Λουιζιάνα όπου και διαδραματίζεται η ταινία παρά μόνο μετά το 1941. Παρόλα αυτά η ιστορία έχει "στηθεί" το 1935. Μάλλον ο Frank Darabont θα είχε την εντύπωση ότι η ηλεκτρική καρέκλα ήταν πιο εντυπωσιακή από τους απαγχονισμούς της εποχής εκείνης.
The Untouchables
Το γνωστό φύλλο σφενδάμου που βλέπουμε εδώ και αποτελεί αναφορά στην καναδική σημαία μας είναι πολύ γνωστό σήμερα. Ωστόσο το φύλλο σφενδάμου εμφανίστηκε στην καναδική σημαία μετά το 1965 κι εφόσον η ταινία διαδραματίζεται τη δεκαετία του '30 ο αναχρονισμός είναι προφανής.
Raiders of the Lost Ark
Σε κάθε ταινία Indiana Jones, χρησιμοποιείται ένα κλασικό εφέ για να παρουσιάσει τα αεροπορικά ταξίδια του περιηγητή. Σε πολλούς από αυτούς τους χάρτες υπάρχουν πλήθος αναχρονισμοί όπως λάθος σύνορα και ορθογραφικά λάθη σε χώρες. Για παράδειγμα η ταινία διαδραματίζεται το 1938 και ο χάρτης θα έπρεπε να αναφέρει Τρανσιορδανία κι όχι Ιορδανία όπως ονομάστηκε από το 1946 και μετά.
Robin Hood: Prince of Thieves
Όλοι θυμόμαστε την αντίδραση του Robin Hood (Kevin Costner) όταν κοιτά μέσα από το μονοκυάλι του Azeem (Morgan Freeman) για πρώτη φορά. Δυστυχώς όμως τα μονοκυάλια εφευρέθηκαν μεταξύ 16ου και 17ου αιώνα ενώ η ταινία διαδραματίζεται τον 12ο αιώνα.
Amélie
Όταν εμφανίζεται η Amélie Poulain ως παιδί τη δεκαετία του '80 αλλάζει κανάλια με ένα υπέρυθρο τηλεχειριστήριο αλλά αυτού του είδους τα χειριστήρια εμφανίστηκαν στην αγορά τη δεκαετία του '90.
Back to the Future
Όταν ο Marty McFly πηγαίνει πίσω στο χρόνο στο 1955, ένας μουσικός του δίνει ένα αστραφτερό αντικείμενο το οποίο έρχεται από το μέλλον αλλά η συγκεκριμένη κιθάρα Gibson κυκλοφόρησε μετά από τρία χρόνια.
Forrest Gump
Αφού ο Forrest κερδίζει πολλά χρήματα με την εταιρεία Bubba Gump Shrimp εξηγεί στον αδελφό του ότι είχε επενδύσει σε "κάποια εταιρεία φρούτων" η οποία πήγε εξαιρετικά καλά. Η εταιρεία που εννοούσε, η Apple Computer, του γράφει στις 23 Σεπτεμβρίου του 1975 για να τον ευχαριστήσει για την επένδυση. Παρόλα αυτά, η Apple δημιουργήθηκε την 1η Απριλίου του 1976, συστάθηκε τον Ιανουάριο του 1977 και το 1980 δέχθηκε απέκτησε επενδυτές και μετόχους.
Dead Poets Society
Ο Knox, κατάφερε να κάψει πολλές καρδιές παίζοντας ένα λαϊκό ιρλανδικό κομμάτι στο σαξόφωνο σε κάποια από τις συγκεντρώσεις των χαμένων ποιητών. Το πρόβλημα είναι ότι η ταινία διαδραματίζεται το 1959 ενώ το κομμάτι γράφτηκε το 1979. Ουπς!
The Hurt Locker
Παρόλο που το The Hurt Locker διαδραματίζεται το 2004, τέσσερα μόλις χρόνια πριν τη χρονιά που κυκλοφόρησε έχει αρκετούς αναχρονισμούς και ανακρίβειες. Παραδείγματος χάρη ένας από τους στρατιώτες παρατηρεί ότι βιντεοσκοπείται και αναφέρεται στο YouTube, παρόλο που το site δημιουργήθηκε το 2005. Επίσης σε άλλο σημείο, ένας άλλος στρατιώτης παίζει Gears of War, που βγήκε το 2006 για το Xbox 360, το οποίο βγήκε στην αγορά το 2005.
The Shawshank Redemption
Η τρύπα από την οποία δραπετεύει ο Andy Dufresne (Tim Robbins) είναι καλυμμένη με πόστερ. Το τελευταίο είναι με την Raquel Welch, από την ταινία One Million Years B.C., η οποία βγήκε στις αίθουσες στην Αμερική το 1966, ένα χρόνο μετά τη δραπέτευση του Dufresne.
The Aviator
Ο Martin Scorsese έπεσε σε λάθη όσον αφορά τις εμμονές του θρυλικού Hughes. Σε μια σκηνή από το 1928, ο δισεκατομμυριούχος παραγγέλνει 10 chocolate chip cookies, τα οποία όμως εμφανίστηκαν στην αγορά τη δεκαετία του '30.
Ben-Hur
Το αμερικανικό σινεμά δεν χάνει ευκαιρία να κάνει αναφορά στην εβραϊκή κοινότητα. Έτσι ακριβώς συνέβη και με τον Ben-Hur ο οποίος φορά περήφανος το αστέρι του Δαβίδ τον 1ο αιώνα ενώ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον 7ο αιώνα.