O Βλαντίμιρ Πούτιν αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές της Κυριακής 18 Μαρτίου. Αυτό μεταφράζεται αυτόματα πως σε περίπτωση εκλογής του για τέταρτη θητεία, μπορεί να φτάσει τα 25 χρόνια στο «τιμόνι» της χώρας.
Εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2000 και διαδέχθηκε στην προεδρία των Μπόρις Γέλτσιν, που είχε παραιτηθεί έξι μήνες πριν από τη λήξη της δικής του θητείας.
Παρέμεινε πρόεδρος για δύο θητείες, δηλαδή μέχρι το 2008, αφού υπήρχε συνταγματικό όριο δύο διαδοχικών προεδρικών θητειών. Από το 2008 μέχρι το 2012 έγινε πρωθυπουργός της χώρας και ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ έγινε πρόεδρος της Ρωσίας.
Όμως, το 2012 ο Μεντβέντεφ έγινε πρωθυπουργός και ο Πούτιν εκλέχθηκε και πάλι πρόεδρος. Μάλιστα το 2012 οι Ρώσοι νομοθέτες άλλαξαν το σύνταγμα και η προεδρική θητεία από τέσσερα χρόνια έγινε έξι. Γι’ αυτό και οι εκλογές γίνονται το 2018. Αυτό σημαίνει ότι ο Πούτιν, αν εκλεγεί ξανά, θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2024.
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καταγράφει κάποιους από τους παγκόσμιους ηγέτες, οι οποίοι κατείχαν την εξουσία το μεγαλύτερο διάστημα (εξαιρούνται οι μονάρχες, οι οποίοι έχουν ισόβια εξουσία).
Πρώτος στη σχετική λίστα ο Φιντέλ Κάστρο
Στην κορυφή της λίστας με 49 χρόνια στην εξουσία είναι ο Φιντέλ Κάστρο της Κούβας, ο οποίος παρέδωσε την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ το 2008 όταν ήταν ογδοντάρης.
Ο πρώτος πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσιάνγκ Κάι-σεκ, ήταν επικεφαλής της νήσου και της ηπειρωτικής Κίνας συνολικά για 47 χρόνια μέχρι τον θάνατό του το 1975.
Ο ιδρυτής της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ Σουνγκ, βρισκόταν στο «τιμόνι» του απομονωμένου αυτού κράτους επί 46 χρόνια μέχρι τον θάνατό του το 1994. Οι Βορειοκορεάτες τον θεωρούν ακόμη «αιώνιο ηγέτη».
Ο κομμουνιστής δικτάτορας της Αλβανίας, Ενβέρ Χότζα, βρισκόταν στην εξουσία για 40 χρόνια μέχρι τον θάνατό του το 1985.
Ο Μουάμαρ Καντάφι κυβέρνησε την Λιβύη με σιδηρά πυγμή για περίπου 42 χρόνια πριν από την ανατροπή του και στη συνέχεια την εξόντωσή του από τους αντάρτες το 2011.
Ο Ομάρ Μπόνγκο Οντίμπα κυβέρνησε την πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου Γκαμπόν για πάνω από 41 χρόνια μέχρι τον θάνατό του το 2009.
Αυτοί που παραμένουν στην εξουσία
Επί του παρόντος ο μακροβιότερος εν ενεργεία πρόεδρος στον κόσμο είναι της Ισημερινής Γουινέας, ο Τεόντορο Ομπιάνγκ Νγκέμα, με 38 χρόνια στην εξουσία, από το 1979 που ανέτρεψε τον θείο του.
Άλλοι που ακόμη μετρούν χρόνια στην εξουσία είναι οι εξής:
Ο πρόεδρος του Καμερούν, Πολ Μπίγια: 35 χρόνια
Ο πρόεδρος του Κονγκό, Ντένις Σασού: 34 χρόνια, εξαιρουμένης μιας πενταετούς διακοπής
Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης, Χουν Σεν: 33 χρόνια
Ο πρόεδρος της Ουγκάντα, Γιογουέρι Μουσεβένι: 32 χρόνια
Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ: 29 χρόνια
Ο πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπεσίρ: 28 χρόνια
Ο πρόεδρος του Τσαντ, Ιντρίς Ντέμπι: 27 χρόνια
Ο πρόεδρος του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ: 28 χρόνια
Ο πρόεδρος του Τατζικιστάν, Εμομάλι Ραχμόν: 25 χρόνια
Ο πρόεδρος της Ερυθραίας, Ησαΐας Αφουέρκι: 24 χρόνια