Ο Εμμανουέλ Μακρόν ύστερα από αναμονή αρκετών ημερών, εγκαταστάθηκε με την σύζυγό του Μπριζίτ στο μεγαλοπρεπές προεδρικό μέγαρο, πρώην παλάτι του βασιλιά Λουδοβίκου το οποίο είχε χαρίσει σε ερωμένη του.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους της Γαλλίας είχε προειδοποιήσει από το 2016 ότι το προεδρικό μέγαρο χρειάζεται ανακαίνιση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στις διάφορες πτέρυγές του.
Είχε μάλιστα ανακοινώσει στον τότε πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ότι «υπάρχει κίνδυνος, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, ειδικά στα έπιπλα του μεγάρου, αφού υπάρχουν ζημίες και αν υπάρξει καθυστέρηση το κόστος θα είναι μεγαλύτερο».
Το κόστος που ενέκρινε το Γενικό Λογιστήριο ήταν 100 εκατομμύρια ευρώ, σε διάστημα 7 ετών.
Ο Εμανουέλ Μακρόν πήρε το μήνυμα. Με τη σύζυγό του Μπριζίτ καθυστέρησε να μετακομίσει στο προεδρικό μέγαρο, «για χυδαίους λόγους υδραυλικών εγκαταστάσεων», όπως έγραψε το γαλλικό περιοδικό Gala. «Και εκτός από προβλήματα διαρροών στα υδραυλικά, ο Μακρόν χρειάστηκε να περιμένει να του φέρουν και ένα καινούργιο στρώμα για το προεδρικό κρεβάτι», προσθέτει το περιοδικό.
Ο Ολάντ δεν είχε κάνει καμία εργασία ανακαίνισης στο προεδρικό μέγαρο τα πέντε χρόνια που έμεινε εκεί. Το ζεύγος Μακρόν βρήκε το παλάτι του Ελιζέ κάπως «φθαρμένο και κουρασμένο» και τα 300 τ.μ. χρειάζονται ανανέωση στη διακόσμηση.
Η Μπριζίτ Μακρόν εγκαταστάθηκε ήδη στο προεδρικό μέγαρο. Οπως πριν από αυτήν η Βαλερί Τριερβελέρ και η Κάρλα Μπρούνι, θα διαμένει στο λεγόμενο σαλόνι Fougères, το οποίο βρίσκεται στην «πτέρυγα της κυρίας». Ονομάζεται και «Γαλάζιο Σαλόνι», βρίσκεται στο ισόγειο και έχει έξοδο προς τον υπέροχο κήπο του παλατιού.
Η Μπριζίτ Μακρόν έχει μάλιστα επιλέξει και τον διευθυντή του γραφείου της: πρόκειται για τον Pierre-Olivier Costa, πρώην συνεργάτη του πρώην δημάρχου του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν στην προεκλογική εκστρατεία.
Αλλά μετά την εγκατάστασή του στο προεδρικό μέγαρο, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας θα πρέπει να ξεκινήσει τα σοβαρά έργα ανακαίνισης. Ο Ολάντ δεν είχε απορροφήσει τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί για τα έργα και ήταν προορισμένα για ανακαίνιση επίπλων και κάθε είδους αντίκας που υπάρχει στο τεράστιο προεδρικό παλάτι.
Αυτό που είναι εκπληκτικό στην αναφορά του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι ότι δεν έχουν βρεθεί πολλά αντικείμενα και έπιπλα που διατίθενται για τους εκάστοτε προέδρους. Περίπου 400 αντικείμενα έχουν εξαφανιστεί. Μόνο 14 από αυτά έχουν βρεθεί στον τελευταίο έλεγχο που έγινε. Η αναφορά σημειώνει ότι «362 αντικείμενα και έπιπλα χάθηκαν από προσώπου γης εδώ και χρόνια, μεταξύ 1950 και 2007».
Το προεδρικό μέγαρο ανοίγει κάθε χρόνο τις πύλες του στο κοινό, το οποίο μπορεί να επισκεφθεί και να θαυμάσει ορισμένους χώρους. Το 2016 ο Φρανσουά Ολάντ, αντίθετα με άλλους προέδρους που αποχωρούν από το μέγαρο εκείνη την ημέρα, είχε μείνει και είχε φωτογραφηθεί με επισκέπτες και έγινε στόχο σάτιρας από τα γαλλικά ΜΜΕ.