Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Οι κινητές τεχνολογίες αποτελούν την «ατμομηχανή» της παγκόσμιας ανάπτυξης

Το 4,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα εισφέρουν το 2020 οι κινητές τεχνολογίες, ένα ποσό που μεταφράζεται σε 4,2 τρισ. δολάρια, κοντά στο ετήσιο ΑΕΠ της Ιαπωνίας, προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης όχι μόνο στις ώριμες οικονομίες αλλά πολύ περισσότερο στις αναπτυσσόμενες. 

Σε ένα ολοκληρωμένο, δυναμικό οικοσύστημα που περιλαμβάνει από κατασκευαστές hardware, developers εφαρμογών, τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και τελικά δισεκατομμύρια χρήστες, εξελίσσεται ο κλάδος των κινητών τεχνολογιών, όπως αποκαλύπτει η πρόσφατη έκθεση της GSMA (Global System Mobile Association). Ακριβώς, λοιπόν, λόγω της παγκόσμιας διάχυσης των κινητών επικοινωνιών, ο συγκεκριμένος κλάδος είναι και θα παραμείνει στιβαρός πυλώνας της παγκόσμιας ανάπτυξης αφήνοντας ξεκάθαρο αποτύπωμα όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της GSMA, ο κλάδος των κινητών τεχνολογιών εισέφερε το 2016 το 4,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ποσό που αντιστοιχεί σε 3,3 τρισ. δολάρια. Είναι ενδεικτικό ότι το 2015 συμμετοχή του κλάδου στο παγκόσμιο ΑΕΠ έφτασε στο 4,2% στο ΑΕΠ, 3,1 τρισ. δολάρια, ενώ το 2020 θα εισφέρει στην παγκόσμια οικονομία 4,2 τρισ. δολάρια, δηλαδή το 4,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ο GSMA υποστηρίζει εκτός από το προφανές, δηλαδή τη δυνατότητα επικοινωνίας οπουδήποτε, οι κινητές τεχνολογίες υιοθετούνται ταχύτατα καθώς προσφέρουν επιπλέον σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας.

Θέσεις εργασίας και φορολογικά έσοδα

Το 2016 οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αλλά και γενικότερα το οικοσύστημα των κινητών τεχνολογιών, υποστήριζε άμεσα 11 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Ωστόσο οι πραγματικές θέσεις εργασίας ανέρχονται στα 28,5 εκατομμύρια αν προστεθούν και οι έμμεσες, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ύπαρξη των κινητών τεχνολογιών. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 30,9 εκατομμύρια το 2020, καθιστώντας τις κινητές τεχνολογίες έναν σημαντικό παγκόσμιο εργοδότη.

Ο κλάδος, επίσης, συνεισέφερε 450 δισ. δολάρια σε φορολογικά έσοδα το 2016, τα οποία θα φτάσουν τα 500 δισ. έως στο 2020. Στις περισσότερες χώρες το ποσό αυτό περιλαμβάνει Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, Εταιρικούς Φόρους και κυρίως πολύτιμες Ασφαλιστικές Εισφορές, όπως επισημαίνει ο GSMA. Σε αυτό το ποσό δεν συνυπολογίζονται τα έσοδα των κρατικών προϋπολογισμών από τις δημοπρασίες φάσματος, το ύψος των οποίων έφτασε τα 19 δισ. δολάρια το 2016.

Ανάπτυξη για όλους

Όταν τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε το σχέδιο στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη των αδικιών και της ανισότητας, λίγοι συσχέτισαν την επίτευξη των εν λόγω στόχων με τις κινητές τεχνολογίες. Σύμφωνα, όμως, με την έκθεση του GSMA, ο κλάδος αποτελεί ισχυρό μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης, ειδικά για τις λιγότερο προνομιούχες κοινωνίες και κοινότητες.

Συγκεκριμένα, η ευρύτατη παρουσία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας αλλά και το προσιτό κόστος απόκτησης και χρήσης μιας mobile συσκευής, προσφέρουν πρόσβαση σε προηγμένα εργαλεία δουλειάς και επικοινωνίας στους κατοίκους περιοχών με ελλιπείς υποδομές και χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Το 2016 4,8 δισ. άνθρωποι ήταν συνδεδεμένοι σε κάποιο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, από τους οποίους τα 3,6 δισ. είναι κάτοικοι αναπτυσσόμενων χωρών. Οι αναλυτές του GSMA εκτιμούν ότι οι άνθρωποι αυτοί βρήκαν μέσω των κινητών επικοινωνιών ένα «παράθυρο» σε εφαρμογές και εργαλεία που ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη, την πρόσβαση σε λύσεις υγείας, την ισότητα των φύλων αλλά και την άμεση ανταπόκριση σε φυσικές καταστροφές, που συχνά πλήττουν τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Μάλιστα, ο GSMA εκτιμά ότι έως τα μέσα του 2017, 5 δισ. άνθρωποι θα είναι συνδεδεμένοι ασύρματα, ενώ το 2020 ο αριθμός αυτός θα φτάσει περίπου στα 5,9 δισ. ή το 73% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ευκαιρία αλλά και πρόκληση

Ενώ για τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι κινητές τεχνολογίες προσφέρουν σχεδόν αποκλειστικά ευκαιρίες, στις αναπτυγμένες αγορές προσθέτουν και μια σειρά σημαντικών προκλήσεων. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επανεφεύρουν την ταυτότητά τους, καθώς η γιγάντωση του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και η ανάδυση καινοφανών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (για παράδειγμα το Uber και το Airbnb) απειλούν να εκτοπίσουν καλά εδραιωμένους επιχειρηματικούς κλάδους. Έτσι, ενώ η υιοθέτηση του mobility ανοίγει νέα κανάλια και καινούριες πηγές εσόδων, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τα εκμεταλλευτούν εγκαίρως, ώστε να μην χάσουν το τρένο της ψηφιακής επανάστασης και καταστούν ξεπερασμένες από τον ανταγωνισμό.

5G, το επόμενο βήμα 

Ο GSMA εκτιμά ότι η τεχνολογία 5G, η οποία θα δώσει πρωτόγνωρες δυνατότητες στην ασύρματη επικοινωνία, έχει ήδη αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται, αλλά υιοθέτησή της θα γίνει σταδιακά. Τα πρώτα δίκτυα 5G θα εγκατασταθούν το 2019 (στη Νότια Κορέα) ενώ στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου – συμπεριλαμβανομένων των χωρών της ΕΕ – δεν θα κάνουν την εμφάνισή τους πριν το 2020, αρχικά σε λίγα, μεγάλα αστικά κέντρα.

Θα πρέπει να φτάσουμε έως το 2025 ώστε τα δίκτυα 5G να καλύψουν το 34% του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου 2,6 δισ. ανθρώπους. Ωστόσο ακόμα και τότε μόνο το 1,1 δισ. από αυτούς θα διαθέτουν σύνδεση τεχνολογίας 5G, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του GSMA.

Ολόκληρη η έκθεση του GSMA είναι διαθέσιμη 

 

 

Tags
Back to top button