Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι χούλιγκαν που έγιναν βαρόνοι ναρκωτικών - Το πολυδαίδαλο δίκτυο, το αυστηρό modus operandi, οι κωδικοί

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες για τη δράση των εγκληματικών οργανώσεων που αποκόμιζαν τεράστια χρηματικά ποσά από τη διακίνηση ναρκωτικών, χασίς και κοκαΐνης, και στις οποίες συμμετείχαν χούλιγκαν της ΑΕΚ, όπως αποκάλυψε το in.

Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους εμπλέκονται και σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και ανθρωποκτονία.

Όπως είχε αποκαλύψει ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ», Βασίλης Λαμπρόπουλος, συνολικά 21 άτομα περιλαμβάνονται στη δικογραφία που έχει συντάξει η Δίωξη Ναρκωτικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεκάδες είναι τα μη ταυτοποιημένα άτομα που συμμετείχαν στις εγκληματικές οργανώσεις, έχοντας μεγαλύτερο ή μικρότερο ρόλο.

Στη δικογραφία τονίζεται ότι τα μέλη του πολυδαίδαλου δικτύου δρούσαν ορθολογικά και βάσει σχεδίου και όχι καιροσκοπικά, με τη μορφή εγκληματικού δικτύου – συνεργαζόμενων υποομάδων, εκμεταλλευόμενα την οποιαδήποτε πρόσφορη ευκαιρία και η δράση τους βασιζόταν στην κατανομή ρόλων, όπου κάθε μέλος ειδικευόταν σε συγκεκριμένες εκτελεστικές πράξεις, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi).

Το πολυδαίδαλο δίκτυο – Τέσσερις οι εγκληματικές οργανώσεις

Τέσσερις είναι οι εγκληματικές οργανώσεις που συμμετείχαν στο πολυδαίδαλο δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών, με μία από αυτές να είναι η βασική. Οι αρχηγοί της βασικής εγκληματικής οργάνωσης είναι χούλιγκαν της ΑΕΚ, όπως δείχνουν τα στοιχεία της δικογραφίας.

Η Δίωξη Ναρκωτικών διερευνούσε τη δράση των τεσσάρων οργανώσεων εδώ και μια τριετία.

Το πολυδαίδαλο εγκληματικό δίκτυο ασχολούνταν με αγοραπωλησίες σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης και κάνναβης, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Τα ναρκωτικά εισάγονταν κυρίως από Ισπανία και Αλβανία.

Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου είχαν την ευθύνη για την προμήθεια, μεταφορά και εισαγωγή των ναρκωτικών, ενώ προχωρούσαν στη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων τους, με την ίδρυση νόμιμων επιχειρήσεων, δια μέσω συγγενικών τους προσώπων, ώστε οι άμεσα εμπλεκόμενοι στις εγκληματικές δραστηριότητες να παραμένουν αφανείς.

Αρκετά από τα βασικά μέλη του εγκληματικού δικτύου έχουν πλούσιο ποινικό παρελθόν, ειδικά σε υποθέσεις με ναρκωτικά, ενώ ήταν πρωταγωνιστές σε επεισόδια οπαδικής βίας.

Έχουν κατηγορηθεί για τη δημιουργία και συμμετοχή σε επεισόδια εντός και εκτός γηπέδων και συνδέσμων φιλάθλων, αλλά και για ληστείες σε βάρος οπαδών αντίπαλων ομάδων.

Πώς επικοινωνούσαν – Τα κρυπτογραφημένα μηνύματα

Οι ελληνικές αστυνομικές αρχές αξιοποίησαν πληροφοριακό υλικό που αρχικά περιήλθε σε γνώση των αστυνομικών και δικαστικών Αρχών της Γαλλίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου.

Αυτές, με την υποστήριξη της Eurojust και της Europol, συνέστησαν ομάδες έρευνας και ανάλυσης και στη συνέχεια διαμοίραζαν πληροφορίες για εγκληματικές πράξεις που έλαβαν χώρα σε κάθε ευρωπαϊκό κράτος, προς υποβοήθηση της ταυτοποίησης των δραστών μέσω της πρόσβασης σε κρυπτογραφημένες συνομιλίες.

Το πληροφοριακό υλικό αφορούσε σε δεδομένα ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, μέσω δύο τηλεφωνικών εφαρμογών, το οποίο βρισκόταν αποθηκευμένο σε servers που κατασχέθηκαν στη Γαλλία.

Οι πανάκριβες εφαρμογές EncroChat και Sky ECC

Οι κρυπτογραφημένες εφαρμογές είχαν τις εμπορικές ονομασίες EncroChat και Sky ECC και έδιναν τη δυνατότητα στα μέλη του εγκληματικού δικτύου τη δυνατότητα να επικοινωνούν χωρίς να χρησιμοποιούν συνηθισμένες εφαρμογές όπως Viber, WhatsApp, Telegram κ.ά.

Το EncroChat, ήταν η πρώτη εφαρμογή που κατασχέθηκε και από ανοικτές πηγές στο διαδίκτυο προκύπτει ότι το 90% των συνδρομητών – χρηστών της ήταν εγκληματίες. Πέραν από γραπτά μηνύματα, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούσαν να ανταλλάσσουν και φωτογραφίες.

Για να αποκτήσει κάποιος μια τροποποιημένη συσκευή τηλεφώνου έδινε 1.000 ευρώ, ενώ υπήρχε εξαμηνιαία συνδρομή της τάξης των 1.500 ευρώ.

Η εταιρεία Sky ECC, τροποποιούσε τις τηλεφωνικές συσκευές, εγκαθιστώντας σε αυτές την εφαρμογή. Κάθε συσκευή είχε μοναδικό κωδικό PIN. Η ύπαρξη της εφαρμογής μέσα στη συσκευή ήταν κρυφή (stealth mode) και τη γνώριζε μόνο ο χρήστης.

Μέσω της Sky ECC, οι χρήστες των τηλεφωνικών συσκευών είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν κρυπτογραφημένα μηνύματα, τα οποία «αυτοκαταστρέφονταν» μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που όριζε ο χρήστης, ενώ συνήθως για την είσοδο στην εφαρμογή απαιτούνταν συγκεκριμένη εξίσωση που όριζε ο χρήστης στην αριθμομηχανή της τηλεφωνικής συσκευής.

Οι χρήστες είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν μεταξύ τους γραπτά και ηχητικά μηνύματα, καθώς και φωτογραφίες, αλλά και να συμμετέχουν σε ομαδικές συνομιλίες (chatgoups), πέραν των δύο προσώπων. Το κόστος ανά συσκευή κυμαινόταν στα 1.000 – 1.500 ευρώ.

Τα ψευδώνυμα, τα παρατσούκλια και οι κωδικές λέξεις

Ακόμη και στις συνομιλίες τους στις δαπανηρές κρυπτογραφημένες εφαρμογές υψίστης ασφαλείας, οι οποίες δεν ήταν γνωστές στην καταναλωτική αγορά και στις οποίες κατείχαν λογαριασμούς με κωδικές ονομασίες, τα μέλη του εγκληματικού δικτύου χρησιμοποιούσαν δικά τους ψευδώνυμα ή παρατσούκλια.

Επίσης, σε αρκετά σημεία χρησιμοποιούσαν κωδικές λέξεις όπως ενδεικτικά «χαρτιά» εννοώντας χρήματα, «κο» ή «χιόνι» ή «άσπρο» εννοώντας κοκαΐνη, «hz» – «alb» – «sku» – «amnesia» – «μαύρο» εννοώντας ακατέργαστη κάνναβη haze-skung.

Η βασική εγκληματική οργάνωση – 7,2 εκατομμύρια ευρώ τα κέρδη σε έναν χρόνο

Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021 η βασική εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε τέσσερα επίπεδα οργάνωσης, προχώρησε σε 68 παράνομες πράξεις, ενώ υπολογίζεται ότι τα κέρδη της σε αυτό το διάστημα έφτασαν τα 7,2 εκατομμύρια ευρώ.

Οι δύο αρχηγοί της οργάνωσης – και χούλιγκαν της ΑΕΚ – ήταν αφανείς συνιδιοκτήτες εταιρείας ενοικιάσεων οχημάτων στη Συγγρού, για την οποία νόμιμοι ιδιοκτήτες είναι συγγενικά τους πρόσωπα.

Χούλιγκανς έστησαν καρτέρι στα πούλμαν των οπαδών του ΠΑΟΚ

Η εταιρεία είχε στη διάθεσή της 50 αυτοκίνητα και 18 δίκυκλα. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τα χρησιμοποιούσαν στις παράνομες δραστηριότητές τους για να είναι καλυμμένοι.

Η συγκεκριμένη εταιρεία στη Συγγρού σχετίζεται και με παρόμοια εταιρεία στη Μύκονο.

Ο ένας από τους δύο αρχηγούς της βασικής εγκληματικής οργάνωσης ήταν αφανής ιδιοκτήτης και ψητοπωλείου στον Άγιο Δημήτριο.

Το ψητοπωλείο ανήκε νόμιμα στον αδερφό του και σε ένα άλλο άτομο, ο οποίος, σύμφωνα με τη δικογραφία, είναι επίσης οργανωμένος οπαδός της ΑΕΚ.

Η προνομιακή μεταχείριση στον Κορυδαλλό

Ο ένας από τους δύο αρχηγούς της βασικής εγκληματικής οργάνωσης είχε φυλακιστεί από το 2018 έως το 2020.

Τότε είχε κατηγορηθεί ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά σε Αττική και Μύκονο. Όμως, ο ίδιος δεν είχε σταματήσει την εγκληματική του δράση, καθώς μέχρι την αποφυλάκισή του συντόνιζε από το κελί του τις αγοραπωλησίες ναρκωτικών με τη χρήση των κρυπτογραφημένων εφαρμογών.

Σε μηνύματα που αντάλλασσε με άλλο μέλος του εγκληματικού δικτύου, ο οποίος ήταν φυλακισμένος στη Γαλλία, του περιέγραφε τα προνόμια που είχε εντός φυλακής.

Ο ίδιος είχε στη διάθεσή του κινητό, smart TV και ασύρματο ρούτερ για ίντερνετ.

Ο ένας εκ των αρχηγών της βασικής εγκληματικής οργάνωσης αναφερόταν στις καλές σχέσεις που είχε με τους υπαλλήλους των φυλακών και ότι με τη βοήθεια των φυλάκων έβαζε κινητά στο κατάστημα κράτησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, γνώριζε κάποιον αρχιφύλακα και κάποιον φύλακα από όταν δραστηριοποιούταν στη Μύκονο και πως κάποια βράδια στη διάρκεια της βάρδιας του, ο φύλακας εκείνος προέβη στη χρήση κοκαΐνης.

«Πίνει καμιά μυτιά», ήταν η χαρακτηριστική έκφραση.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, ο ίδιος γκρίνιαζε λέγοντας πως η κατάσταση στη φυλακή ήταν καλύτερη δύο χρόνια πριν, καθώς τότε οι κρατούμενοι έπιναν τα βράδια ποτά μέχρι αργά και κάποιοι είχαν ακόμη και τη συντροφιά γυναικών, τις οποίες έβαζε μέσα κάποιος αρχιφύλακας.

Ο πολυτελής βίος

Στη δικογραφία τονίζεται ότι από την έρευνα και την ανάλυση του αποδεικτικού υλικού με τα εκατοντάδες χιλιάδες κρυπτογραφημένα μηνύματα, εξακριβώθηκε πως τα βασικά μέλη του εγκληματικού δικτύου διεξήγαγαν πολυτελή βίο.

Οδηγούσαν ακριβά οχήματα, τα οποία συχνά άλλαζαν ή ενοικίαζαν, διαμένοντας σε ακριβές οικίες και διασκεδάζοντας σε πολύ συχνή βάση σε πολυτελή καταστήματα εστίασης, κυρίως των νοτίων προαστίων, χωρίς να εργάζονται πουθενά, ταξίδευαν σε ακριβούς προορισμούς της Ελλάδας, κυρίως στη Μύκονο, αλλά και στο εξωτερικό, με μοναδική πηγή εσόδων τους την εγκληματική δραστηριότητα τους, τη διακίνηση ναρκωτικών.

Το δολοφονημένο ηγετικό μέλος – Η απόπειρα ανθρωποκτονίας

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ένα από τα ηγετικά μέλη του εγκληματικού δικτύου και αρχηγός μίας από τις τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις δολοφονήθηκε στην Αλβανία το 2022 όταν τοποθετήθηκε βόμβα στο αυτοκίνητό του.

Ο ίδιος μαζί με έναν από τους αρχηγούς της εγκληματικής οργάνωσης είχαν ενεργό ρόλο σε απόπειρα ανθρωποκτονίας που έγινε το 2021 κατά Αλβανού υπηκόου για λόγους αντεκδίκησης.

Ο ένας εκ των αρχηγών της βασικής εγκληματικής οργάνωσης ήταν αυτός που παρείχε πληροφορίες στο δολοφονημένο ηγετικό μέλος για τις κινήσεις του Αλβανού υπηκόου και ήταν αυτός που παρέλαβε για λογαριασμό του, άγνωστο πώς, πολεμικό όπλο τύπου σνάιπερ με διόπτρα, στέλνοντάς του το φωτογραφία, το οποίο μάλιστα παρέδωσε στους εκτελεστές σε ξενοδοχείο που ετοίμαζαν το σχέδιό τους.

Το όπλο μάλιστα είχε στηθεί για εκτέλεση σε μπαλκόνι που έβλεπε σε πλατεία, όπου σύχναζε το θύμα και ρυθμίστηκε για απόσταση 100 μέτρων, πλην όμως δεν κατάφεραν να έχουν το θύμα σε απόσταση βολής.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, η προσπάθεια να δολοφονηθεί ο συγκεκριμένος Αλβανός υπήκοος συνεχίστηκε, με την πρόσληψη εκτελεστή.

Οι ληστείες των χούλιγκαν κατά οπαδών, οι επιθέσεις σε συνδέσμους, τα επεισόδια στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας στο Πανθεσσαλικό

Όπως προαναφέρθηκε, τα περισσότερα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων είχαν πλούσιο ποινικό παρελθόν – ειδικά τα ηγετικά.

Από τη μελέτη του ποινικού παρελθόντος τους φαίνεται ότι έχουν συλληφθεί και έχουν σχηματισθεί σε βάρος τους δικογραφίες συνήθως για τα ίδια αδικήματα (με κυριότερα την κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών, την παράνομη οπλοκατοχή-οπλοφορία, την παράβαση της νομοθεσίας περί αθλητισμού, κλοπές-ληστείες κ.ά.) από διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες.

Και οι δύο αρχηγοί της βασικής εγκληματικής οργάνωσης ήταν χούλιγκαν της ΑΕΚ.

Ο ένας συμμετείχε σε ληστείες οπαδών αντίπαλων ομάδων μετά από ποδοσφαιρικά παιχνίδια, με τη χρήση βίας, ενώ συχνά σε αυτά τα περιστατικά ήταν τα μαχαιρώματα των θυμάτων τους συνήθως στους γλουτούς τους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η δικογραφία.

Ο συγκεκριμένος ταυτοποιήθηκε ως δράστης της επίθεσης σε οπαδό του Ατρομήτου το 2016, τον οποίο μαχαίρωσε στην κοιλιά.

Ο άλλος αρχηγός της βασικής εγκληματικής οργάνωσης συμμετείχε στα διαβόητα επεισόδια στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο Πανθεσσαλικό Στάδιο Βόλου το 2017 με αντιπάλους την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ.

Άλλο ηγετικό μέλος του εγκληματικού δικτύου και αρχηγός μίας εκ των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων συνελήφθη μετά από επίθεση εναντίον οπαδών στα διόδια Κορωπίου το 2016.

Ο ίδιος, μαζί με άλλα δύο μέλη του εγκληματικού δικτύου, είχε συλληφθεί το 2018 για εισβολή και επίθεση κατά τριών ατόμων που βρίσκονταν σε διαμέρισμα στο Κιάτο και επρόκειτο να γίνει γραφεία συνδέσμου οπαδών του ΠΑΟΚ.

Tags
Back to top button