Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Οι Ιρανοί Φρουροί μετακινούν στρατεύματα και βαλλιστικούς πυραύλους στα σύνορα με την Συρία με στόχο το Ισραήλ

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), το οποίο ελέγχει πραγματικά την εξουσία στο Ιράν, ενισχύει τις δυνάμεις του εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στη σύγκρουση Λιβάνου-Ισραήλ, αναφέρουν ρωσικές

Σύμφωνα με αναφορές από ιρανικές στρατιωτικές πηγές, χιλιάδες στρατιώτες του περιβόητου σώματος των Φρουρών της επανάστασης (IRGC), έχουν αρχίσει να κινούνται προς τα σύνορα με τη Συρία, γεγονός που μπορεί να δείχνει την ετοιμότητα της Τεχεράνης να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη σύγκρουση.

Εκτός από τη μεταφορά δυνάμεων, το σώμα IRGC άρχισε να προετοιμάζει τις μονάδες πυραύλων για μια πιθανή μαζική επίθεση σε ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους.

Αυτή η απάντηση σχεδιάζεται σε σχέση με την εκκαθάριση ενός από τους βασικούς ηγέτες του παλαιστινιακού κινήματος της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγιε, που αποδίδεται στο IDF (Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας).

Το Ιράν θεωρεί αυτή την κίνηση ως άκρως επιθετική όπως και την χερσαία εισβολή στον Λίβανο, προετοιμάζοντας σκληρή απάντηση, ενεργοποιώντας τις πυραυλικές δυνάμεις του από αυτή την άποψη.

Ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή την εκπαίδευση δίνεται στους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων βαλλιστικών πυραύλων (ARBM) τύπου Τζιχάντ.

Αυτοί οι πύραυλοι έχουν βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων και μπορούν να εξοπλιστούν με αποσπώμενη κατευθυνόμενη κεφαλή, καθιστώντας τους ιδιαίτερα επικίνδυνους για τις ισραηλινές υποδομές.

Αναμένεται ότι οι κύριοι στόχοι ενός πιθανού χτυπήματος θα είναι στρατηγικά σημαντικές εγκαταστάσεις των Ισραηλινών , όπως βάσεις, ραντάρ και θέσεις διοίκησης.

Η Χεζμπολάχ έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα της  ή έχουμε άλλη φιλοσοφία δράσης από τους  Ιρανούς Φρουρούς στην Τεχεράνη με πολεμικές κινήσεις κατά του Ισραήλ;

Αραβικό ΜΜΕ, αναφέρει ότι ο επικεφαλής της οργάνωσης Saydet el-Jabal, πρώην βουλευτής Fares Soaid, εξέφρασε τη λύπη του ότι το σενάριο που εκτυλίχθηκε στη Γάζα για σχεδόν ένα χρόνο επαναλαμβάνεται στον Λίβανο.

«Οι επόμενες ημέρες θα αποκαλύψουν εάν το Ιράν ηγείται του Άξονα Αντίστασης εναντίον του Ισραήλ ή αν πολεμά το Τελ Αβίβ μέσω των συμμάχων του, καθώς είναι πραγματικά επικεντρωμένο στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο ίδιος στο

«Μέρα με τη μέρα, γίνεται φανερό ότι μέλη των περιφερειακών πληρεξουσίων του Ιράν πεθαίνουν ενώ πολεμούν εναντίον του Ισραήλ για να βελτιώσουν τη διαπραγματευτική θέση της Τεχεράνης με την Ουάσιγκτον.

Ο λιβανέζικος λαός αισθάνεται ότι η Χεζμπολάχ, η οποία καυχιόταν για την υποστήριξή της από το Ιράν, τώρα διεξάγει τη μάχη μόνη της. Είναι σαν να έχει αφεθεί στη μοίρα της, ενώ το Ιράν τακτοποιεί τις υποθέσεις του με την Δύση», πρόσθεσε ο Αξιωματούχος.

Ο γεωπολιτικός εμπειρογνώμονας Ziad al-Sayegh είπε ότι μπορεί έως τώρα το Ιράν, να μην έχει συμμετάσχει στην πιο σκληρή μάχη του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι έχει εγκαταλείψει τη Χεζμπολάχ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα ήταν αφελές να πιστεύει κανείς ότι ο δεσμός μεταξύ τους θα μπορούσε να σπάσει τόσο εύκολα, καθώς μοιράζονται βαθείς ιδεολογικούς και θρησκευτικούς δεσμούς.

Ο κόσμος στο Λίβανο πιστεύει ότι η αποτυχία του Ιράν να αντιδράσει στις τελευταίες επικίνδυνες εξελίξεις στον Λίβανο, ξεκινώντας με την επίθεση στις συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ και τη δολοφονία ανώτερων διοικητών μονάδων Ραντβάν την περασμένη εβδομάδα, σημαίνει ότι εγκατέλειψε το κόμμα και το άφησε στη μοίρα του.

Επιβίωση με έξοδα της Χεζμπολάχ

Ο Σοαΐντ τόνισε ότι η ιρανική ηγεσία προσπαθούσε «να επιβιώσει από αυτόν τον πόλεμο και ίσως να πετύχει μια συμφωνία σε βάρος της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, των Χούθι στην Υεμένη και των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης στο Ιράκ».

«Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα λιβανέζικο κόμμα συνδέει τη μοίρα του με ένα ξένο κόμμα και στοιχηματίζει λάθος», πρόσθεσε.

Θυμήθηκε πώς το Εθνικό Κίνημα του Λιβάνου «έδεσε τη μοίρα του» με τον ηγέτη του παλαιστινιακού κινήματος Φάταχ του Γιάσερ Αραφάτ τη δεκαετία του 1970.

«Ο πρόεδρος της Συρίας Χαφέζ αλ-Άσαντ αποφάσισε να εξαλείψει τη Φατάχ, ξεκινώντας τη διαδικασία δολοφονώντας τον Καμάλ Τζούμπλατ του Λιβάνου και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Μπασίρ αλ-Γκεμαγιέλ», σημείωσε ο Σοάιντ.

«Η κατάσταση σήμερα δείχνει ότι η Χεζμπολάχ ακολουθεί τις εντολές της Τεχεράνης και των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και όχι το αντίστροφο», πρόσθεσε ο ειδικός.

Το Ιράν δεν θα είχε αποκτήσει ποτέ τόση επιρροή στην περιοχή, αν η Δύση δεν του επέτρεπε να κυριαρχήσει.

Ο Sayegh είπε ότι η Δύση «παρείχε κάλυψη στο Ιράν εδώ και χρόνια και οι άνθρωποι της περιοχής έπαιξαν το τίμημα αυτής της βρώμικης δουλειάς.

Η Δύση δεν θα βγει αλώβητη από αυτή την κατάσταση». Έχουμε μπει στην εποχή της εξάλειψης του εξτρεμισμού που σχηματίζεται από εθνικιστική και θρησκευτική ιδεολογία και το Ισραήλ και το Ιράν είναι τα καλύτερα παραδείγματα αυτού.

Ο αραβικός κόσμος καλείται να ακολουθήσει την πορεία της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους. Η Χεζμπολάχ πρέπει να διαβάσει τις ιστορικές και γεωγραφικές αλήθειες μέσα από το πρίσμα της ταυτότητας του Λιβάνου”, ανέφερε ο ίδιος.

Πολλοί εκτιμούν ότι οι Ιρανοί έχουν το δικό τους σχέδιο στην περιοχή, ενώ υπάρχουν διαφωνίες στο ιρανικό εσωτερικό, με τον πρόεδρο να είναι μετριοπαθής, αλλά το σώμα των Φρουρών της επανάστασης να απαιτεί πολεμική δράση εδώ και τώρα. Το ποιος θα επικρατήσει είναι εύκολο, και αφορά τους σκληροπυρηνικούς που έχουν τα δικά τους σχέδια για την Μέση Ανατολή.   

Tags
Back to top button