Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Οι Ιωαννίτες επιστρέφουν στη Ρόδο για πρώτη φορά μετά την Συμφωνία των Πρεσπών - Οι Ιππότες που υπερασπίσθηκαν το νησί απέναντι στους Οθωμανούς

Με αφορμή τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Μουσείου του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Τάγματος του Αγίου Ιωάννου στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στις 19 Οκτωβρίου, οι Ιωαννίτες ιππότες επιστρέφουν για πέμπτη φορά στη Ρόδο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ίναι η πρώτη επίσκεψη μετά την σύναψη διπλωματικών σχέσεων, καθώς το «αγκάθι» ξεπεράστηκε με την Συμφωνία των Πρεσπών που έφερε με έμμεσο τρόπο την επίλυση του ζητήματος.

Τον Δεκέμβριο του 2021 η Ελλάδα και το Τάγμα των Ιπποτών της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας σύναψαν διπλωματικές σχέσεις με νομοθετική πρωτοβουλία του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που κύρωσε η ελληνική Βουλή. Ενώ μέσω σχετικής ανταλλαγής Ρηματικών Διακοινώσεων, εξασφαλίστηκε ότι δεν υπάρχει περίπτωση διεκδίκησης από την πλευρά του Τάγματος ακίνητης περιουσίας στην Ρόδο. Μετά την αναγνώριση του Τάγματος πρέσβης ανέλαβε ο κ. Λούκα Ροβάτι.
 

Πέμπτη επίσκεψη μετά το 1523

«Η Ελλάδα προχωρά στην αναγνώριση του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας, έναν οργανισμό με τον οποίο μας συνδέουν δεσμοί αιώνων και έχει σήμερα μεγάλη φιλανθρωπική δράση διεθνώς» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι ιστορικά συνδεδεμένη με το Τάγμα, το οποίο «έχει υπερασπιστεί τη Ρόδο απέναντι στις επιβουλές των Οθωμανών και Μουσουλμάνων κατακτητών».

Βεβαίως το διπλωματικό «αγκάθι» δεν πάγωσε καθόλου τις προσπάθειες που είχαν προηγηθεί από τον Δήμο Ρόδου (πιο έντονα από το 2014) για συνεργασία με εθνικά παραρτήματα, νοσηλευτές του Τάγματος που έφερναν στη Ρόδο, είτε άτομα με ειδικές ανάγκες, είτε ηλικιωμένους για διακοπές.

Ιστορικά μετά την αναχώρησή τους από τη Ρόδο -την Πρωτοχρονιά του 1523- οι Ιωαννίτες ιππότες, επέστρεψαν με «κόκκινο χαλί» τέσσερεις φορές στο νησί. Πρώτη φορά κατά την Ιταλική περίοδο το 1931 για την γιορτή των Ευχαριστιών το 1931, επί μεγάλου μαγίστρου- πρίγκιπα Τζίτζι Αλμπάνι Ντε λα Ρόβερε όπου είχαμε και την επιστροφή της εικόνας της Παναγίας της Φιλερήμου και τα εγκαίνια του Μουσείου του Τάγματος στο Ιταλικό Κατάλυμα, το 1999 επί μεγάλου μαΐστρου Άντριου Μπέρτι για τα εγκαίνια του Μουσείου σε τέσσερις ευρύχωρες αίθουσες στον άνω όροφο στο παλάτι που «βασίλεψαν» είκοσι Μεγάλοι Μάγιστροι και βεβαίως υπάρχει εντοιχισμένη και η αναθηματική πλάκα. Σημειώνεται ότι η απόφαση παραχώρησης των αιθουσών στο τάγμα υπεγράφη το 1992 από την τότε υπουργό Πολιτισμού Άννα Μπενάκη με τον πρέσβη Φελίτες Καταλάνο Ντι Μελίλι, τότε Μέγα Καγκελάριο του Τάγματος.

Το 2014 για το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε 14-16 Φεβρουαρίου με την συμμετοχή 480 εκπροσώπων και του τότε (είχε προηγηθεί επίσκεψη το 2009) μεγάλου μαΐστρου Μάθιου Φέστινγκ. Οι Ιωαννίτες εξέλεξαν τους εκπροσώπους του τάγματος -πλην του ισόβιου μεγάλου μαγίστρου- ενώ τέλεσαν λειτουργία στον καθολικό ναό του Αγίου Φραγκίσκου.

Ακολούθησαν δύσκολα χρόνια, καθώς μεγάλο σκάνδαλο, συγκλόνισε το τάγμα αναγκάζοντας τον Πάπα Φραγκίσκο να καθαιρέσει τον μεγάλο μαΐστρο και άλλους αξιωματούχους, ορίζοντας προσωρινή διοίκηση. Η κανονικότητα στο Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας επανήλθε το 2022 (Μάρκο Λουτσάγκο) και οι τυπικές διαδικασίες από τις 3 Μαΐου 2023 με την εκλογή του Τζον Ντάνλαπ, ως Μέγας Μάγιστρος.

Πλήθος μιμητικών Ταγμάτων

Η σύγχυση που επικρατεί οδήγησε με το Τάγμα, να αναρτήσει ειδικό κεφάλαιο για τα μιμητικά τάγματα στην κεντρική (www.orderofmalta.int) ιστοσελίδα. «Το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας επιθυμεί να επισημάνει τη διάδοση σε όλο τον κόσμο φορέων και ενώσεων που χρησιμοποιώντας σύμβολα και ονόματα, όμοια με αυτά του Τάγματος, προσπαθούν να εκπροσωπήσουν τον εαυτό της, ως νόμιμοι και αναγνωρισμένοι εντολείς του Αγίου Ιωάννη. Εκτός από τη δημιουργία παρεξήγησης και σύγχυσης, η εξέλιξη αυτή βλάπτει και την καλή θέληση του τάγματος που έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Οι οργανώσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με το «Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας», του οποίου η έδρα βρίσκεται στη Ρώμη, (Via Condotti 68) και το οποίο διατηρεί επίσημες διπλωματικές σχέσεις με πάνω από 100 μέλη και διεθνείς οργανισμούς.
Εκτός από το «Κυρίαρχο Τάγμα», υπάρχουν και άλλες τέσσερις εντολείς του Αγίου Ιωάννη, που αναγνωρίζονται ως φορείς της ιπποσύνης. Αυτά διακρίνονται από τη χριστιανική τους πίστη.

Οι τέσσερις εντολείς του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, που συνδέονται με τη «Συμμαχία των Ταγμάτων του Αγίου Ιωάννη», και αναγνωρίζονται από τις κυρίαρχες αρχές των χωρών τους και από το Κυρίαρχο Τάγμα της Μάλτας είναι τα εξής: Bailiwick του Βρανδεμβούργου, του Αγίου Ιωάννη και της Ιερουσαλήμ, το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ολλανδίας, το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Σουηδίας και το Σεβάσμιο Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της βρετανικής κοινοπολιτείας. Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2013, το τάγμα γιόρτασε στο Βατικανό τα 900 χρόνια από την ίδρυσή του από τον Πάπα Πασχάλη II, που αναγνώρισε επίσημα την κοινότητα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ και το τοποθέτησε κάτω από την προστασία της Αποστολικής Έδρας.



 Πηγή:

Tags
Back to top button