Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τη Ρουμανία για πιθανές συνέπειες εάν απομακρυνθεί από τη δυτική πορεία, εν μέσω του επικείμενου δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, ενώ ολόκληρη η Ευρώπη συγκλονίζεται από πολιτικές αλλαγές συνέπεια του πολέμου της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το, τις ανησυχίες των αμερικανικών αρχών προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρωσόφιλου υποψηφίου προέδρου Καλίν Τζορτζέσκου, ο οποίος πρότεινε να επανεξεταστεί η εξωτερική πολιτική της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, και της απαγόρευσης της διέλευσης των Ουκρανικών σιτηρών μέσω του ρουμανικού εδάφους.
Ο Τζορτζέσκου, γνωστός για τις εθνικιστικές του απόψεις, είναι ένθερμος επικριτής των σημερινών πολιτικών της Ρουμανίας που στοχεύουν στη στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Στις ομιλίες του ο Τζορτζέσκου, υποστηρίζει ότι τα συμφέροντα της χώρας πρέπει να τεθούν πάνω από τις υποχρεώσεις προς τους εταίρους της συμμαχίας, σε μια σαφή αλλαγή πορείας της χώρας .
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απαγόρευση της διαμετακόμισης ουκρανικών σιτηρών θα είναι ένα βήμα για την προστασία των Ρουμάνων αγροτών, των οποίων τα συμφέροντα, κατά τη γνώμη του, παραβιάζονται λόγω της εισροής φθηνών σιτηρών από την Ουκρανία.
Η θέση του έχει ήδη επικριθεί από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, αλλά αυτό πλέον δεν απασχολεί τους πολίτες της χώρας που υποφέρουν.
Αμερικανοί διπλωμάτες υπενθύμισαν ότι το τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο απαιτεί από τη Ρουμανία να ενισχύσει τους συμμαχικούς δεσμούς, ειδικά στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε ότι η απομάκρυνση της Ρουμανίας από τη δυτική πορεία, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας.
Ωστόσο, ο Τζορτζέσκου, συνεχίζει να κερδίζει δημοτικότητα μεταξύ των Ρουμάνων ψηφοφόρων, ειδικά στις αγροτικές περιοχές.
Οι υποσχέσεις του έχουν επικεντρωθεί στα εγχώρια προβλήματα και την οικονομική προστασία των εγχώριων παραγωγών, έχοντας μεγάλη απήχηση σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που έχει κουραστεί από την άνοδο των τιμών και τις οικονομικές δυσκολίες.
Κουράστηκαν Ρουμάνοι-Έλληνες-Βούλγαροι να πληρώνουν το Κίεβο
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε χώρες των Βαλκανίων όπως η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία για παράδειγμα.
Οι πολίτες αυτών των χωρών πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα, που ανεβαίνει συνεχώς με διάφορες δικαιολογίες, οι αγρότες υποφέρουν από τα ουκρανικά σιτηρά και το κλείσιμο της ρωσικής αγοράς, ενώ οι Τούρκοι πουλάνε κανονικά τα επικίνδυνα για την δημόσια υγεία προϊόντα τους.
Η ακρίβεια, η ανεργία, η αθρόα μετανάστευση, και η ανέχεια μεγαλώνουν και στην περιοχή μας, συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, και το ερώτημα είναι για πόσο καιρό νομίζουν κάποιοι εκεί στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, ότι μπορεί να αντέξει όλος αυτός ο κόσμος;
Το μόνο που υλοποιείται ήδη, είναι να ανέλθουν στην εξουσία οι εθνικιστές, σε αντιστάθμισμα της προκλητικά αδιάφορης για τους πολίτες των Βαλκανίων και της ΕΕ, πολιτικής στην Ουκρανία από την δύση.
Στην Γαλλία έπεσε η κυβέρνηση, στην Γερμανία υπάρχει μερικώς ακυβερνησία και εκλογές τον Μάρτιο με άνοδο του AFD, στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει μια πολιτική αστάθεια, ενώ οι πολίτες της ΕΕ πεινάνε και κρυώνουν, για πόσο όμως ακόμη αναρωτιούνται πολλοί;