Για επτά φρεγάτες κλάσης Constellation μέχρι το 2029 κάνει λόγω η » των ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα στον σχετικό πίνακα ο σχεδιασμός προβλέπει την έναρξη ναυπήγησης μιας φρεγάτας το 2025, δύο το 2026, μία το 2027, δύο το 2028 και μία το 2029.
Συνολικά ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του Πολεμικού Ναυτικού για το οικονομικό έτος 2025 απαιτεί 32,4 δισεκατομμύρια δολάρια για χρηματοδότηση ναυπηγήσεων.
Η Έκθεση αναφέρει πως αυτή η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για την απόκτηση το 2025 έξι νέων πλοίων, συμπεριλαμβανομένου ενός επιθετικού υποβρυχίου κλάσης Virginia, δύο αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke (DDG-51), μίας φρεγάτας κλάσης Constellation (FFG-62), ενός αμφίβιου πλοίου κλάσης LPD-17 Flight II και ενός πλοίου Medium Landing Ship (LSM). Ο αριθμός των έξι πλοίων που ζητήθηκαν είναι ένα λιγότερο από τα επτά πλοία που είχε προβλέψει η υποβολή του προϋπολογισμού του Πολεμικού Ναυτικού για το 2025 και λιγότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 10 ή 11 νέων επανδρωμένων πλοίων ανά έτος που θα έπρεπε να επιτευχθεί σε μια περίοδο περίπου 35 ετών για την επίτευξη και τη διατήρηση ενός στόλου περίπου ίσου σε μέγεθος με τους στόχους σε επίπεδο δύναμης 355 πλοίων ή 381 πλοίων.
Η Ελλάδα όπως είναι πλέον γνωστό ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα κατασκευής των συγκεκριμένων φρεγατών με συμμετοχή της χώρας μας στον σχεδιασμό των πλοίων που θα κατασκευαστούν για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε πει σχετικά πως στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εισηγήθηκε «την έναρξη διερεύνησης συμμετοχής στο πρόγραμμα ναυπήγησης, στην Ελλάδα, με προδιαγραφές ειδικές, της φρεγάτας Constellation, της νέας γενιάς φρεγάτας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Μιας φρεγάτας που εφόσον αποφασίσουμε την ναυπήγηση της, μετά από αυτό το αρχικό στάδιο θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό όπλο για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Θα είναι ένα δεύτερο μεγάλο όπλο μετά τις φρεγάτες ‘Belharra’, που θα μπορέσει να στηρίξει την πορεία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στον 21ο αιώνα».
Η Ελλάδα εάν και εφόσον μπει τελικά σε αυτό το πρόγραμμα το οποίο αναμφισβήτητα θα φέρει ακόμα πιο κοντά Αθήνα και Ουάσιγκτον καθώς θα είναι η πρώτη φορά που άλλη χώρα θα συμμετέχει σε ναυπηγικό πρόγραμμα για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, θα έχει ως στόχο την ναυπήγηση ακόμα και 7 πλοίων της κλάσης.
Βέβαια οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας δεν είναι τέτοιες που στην παρούσα φάση δεν δίνουν τεράστια περιθώρια, αλλά καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως το τελικό αποτέλεσμα θα είναι και η κατάληξη πολιτικών διαβουλεύσεων με την αμερικανική κυβέρνηση. Για αυτό ίσως στην Αθήνα όπως έχουμε ήδη αναφέρει, βιάζονται για να ολοκληρωθούν βασικά κομμάτια του συγκεκριμένου σχεδιασμού πριν την έλευση Τραμπ στο Λευκό Οίκο.