Σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, όπως είναι αυτός της τεχνολογίας, υπάρχουν ορισμένες γυναίκες, που άλλαξαν τα δεδομένα και προσέφεραν πάρα πολλά στον τομέα αυτόν. Παρότι οι πρώτοι προγραμματιστές δεν ήταν άνδρες και οι πρώτοι υπολογιστές δεν ήταν μηχανές, αλλά και στις δύο περιπτώσεις ήταν γυναίκες, τα ονόματα και οι ιστορίες τους είναι λιγότερο γνωστές ή τελείως άγνωστες.
Ada Lovelace
Η Ada Lovelace θεωρείται η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών. Η Lovelace γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 10 Δεκεμβρίου 1815 και σε αντίθεση με τις περισσότερες γυναίκες της εποχής της, μεγάλωσε μελετώντας επιστημονικά κείμενα και μαθηματικά. Η μητέρα της, θέλοντας να την απομακρύνει από τις καλλιτεχνικές τάσεις του πρώην συζύγου της και πατέρα της Ada, Λόρδου Byron, την πίεζε να αφοσιωθεί στις επιστήμες. Ενώ ήταν έφηβη, συνεργαζόταν με τον Charles Babbage, επίσης γνωστό ως πατέρα των υπολογιστών. Στις σημειώσεις της, περιέγραψε τις λεπτομέρειες του πρώτου προγράμματος υπολογιστών καθώς και άλλες τεχνολογικές ιδέες, που ήταν πολύ μπροστά για την εποχή της. Δεν αναγνωρίστηκε για τις ιδέες της έως ότου οι σημειώσεις της ανακαλύφθηκαν στη δεκαετία του 1950, αλλά τώρα έχει καθιερωθεί ως σημαντική προσωπικότητα στην ιστορία των υπολογιστών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το 1980 το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ παρουσίασε μια γλώσσα προγραμματισμού, την οποία και ονόμασε Ada προς τιμή της. Επίσης, η Βρετανική Εταιρεία Πληροφορικής απονέμει κάθε χρόνο μετάλλιο με το όνομά της.
Grace Hopper
Η «μητέρα της πληροφορικής» ξεκίνησε την καριέρα της στο στρατό. Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, η Grace Hopper δούλεψε στο Harvard Computation Lab, προγραμματίζοντας τον υπολογιστή Mark 1 που προσέφερε ταχύτητα και ακρίβεια στις στρατιωτικές πρωτοβουλίες. Αργότερα, μεταφέρθηκε στο Eckert-Mauchly Computer Corp, όπου εργάστηκε ως μαθηματικός και βοήθησε στην κατασκευή του υπολογιστή UNIVAC I, του πρώτου μηχανογραφικού μηχανήματος. Εκεί ανέπτυξε και βελτίωσε ένα μεταγλωττιστή και στη συνέχεια ήταν ανάμεσα στα μέλη της ομάδας που ανέπτυξε τον μεταγλωττιστή «Flow-Matic», τον πρώτο γραμμένο σε Αγγλικά. Σύμφωνα με την ίδια, «δημιούργησε τον μεταγλωττιστή επειδή ήθελε να απαλλάξει τον προγραμματιστή από εργασίες ρουτίνας και να τον επαναφέρει στην ενασχόλησή του με τα Μαθηματικά».
Η λίστα με τα επιτεύγματά της είναι μεγάλη. H Hopper ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε διδακτορικό, στα μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Yale, κερδίζοντας και το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας το 1991. Τιμήθηκε από σχεδόν όλες τις Οργανώσεις των Η.Π.Α. που σχετίζονται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για τη μεγάλη της προσφορά.
Annie Easley
Η Annie Easley ήταν ένας από τους πρώτους «ανθρώπινους υπολογιστές», προτού οι υπολογιστές μπορέσουν να προγραμματιστούν ώστε να κάνουν υπολογισμούς. Ήταν μια από τους τέσσερις Αφρικανούς Αμερικανούς στους 2.500 υπαλλήλους στο The Lab, που μετονομάστηκε σε Κέντρο Ερευνών της NASA Glenn. Έκανε υπολογισμούς και πραγματοποίησε προσομοιώσεις και τελικά εργάστηκε με γλώσσες προγραμματισμού όπως η Fortran (Formula Translating System) και η SOAP (Simple Object Access Protocol). Στη διάρκεια της 34χρονης πορείας της, σύμφωνα με τη NASA, ανέπτυξε και εφάρμοσε κώδικα που οδήγησε στην ανάπτυξη της μπαταρίας που χρησιμοποιήθηκε στα πρώτα υβριδικά αυτοκίνητα. Ενώ είχε σημειώσει σπουδαία επιτεύγματα, παρέμεινε ταπεινή, εκφράζοντας πάντα την εκτίμησή της στην ομάδα της.
Έχοντας αντιμετωπίσει διακρίσεις στην καριέρα της, λόγω φύλου και χρώματος, η ίδια ήθελε να ενθαρρύνει γυναίκες και έγχρωμους ανθρώπους να ασχολούνται με τα πεδία STEM. Παρά τη σπουδαία συνεισφορά της στον τεχνολογικό χώρο, αποκόπηκε από τις διαφημιστικές φωτογραφίες της NASA.
Margaret Hamilton
H Margaret Hamilton ήταν η γυναίκα, πίσω από τα βήματα του Neil Armstrong στο φεγγάρι. Ανήκε στην ομάδα των διαστημικών προγραμματιστών, που ήταν υπεύθυνοι για τη σύνταξη του λογισμικού κώδικα πτήσης που ήταν απαραίτητος, ώστε το Apollo 11 να φτάσει στη Σελήνη. Κατά την προσγείωση, ο υπολογιστής έλαβε προειδοποιήσεις σφάλματος, όταν ένα ραντάρ είχε υπερφορτωθεί με πληροφορίες. Χάρη στο λογισμικό που είχε αναπτύξει η Hamilton, ο υπολογιστής έκρινε ότι η προσγείωση ήταν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες και έγινε ομαλά. Της απονεμήθηκε το Βραβείο Διαστημικού Νόμου της NASA για τις αμέτρητες ώρες εργασίας και την αφοσίωσή της στο Apollo 11. Συνέχισε να γράφει κώδικα για τον πρώτο φορητό υπολογιστή και ίδρυσε δύο εταιρείες λογισμικού – το Higher Order Software το 1976 και την Hamilton Technologies το 1986, και οι δύο στο Cambridge της Μασαχουσέτης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H Hamilton δημοσίευσε περισσότερες από 130 εργασίες και εκθέσεις και είναι ένα από τα άτομα που πιστώνεται η επινόηση του όρου «μηχανική λογισμικού». Στις 22 Νοεμβρίου 2016, έλαβε το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας από τον Πρόεδρο Barack Obama για το έργο της.
Susan Kare
Η Susan Kare βρίσκεται σε αυτή τη λίστα όχι για την ανάπτυξη λογισμικών και κατασκευή υπολογιστών, αλλά ως καλλιτέχνιδα και γραφίστρια, που δημιούργησε πολλά από τα στοιχεία διεπαφής και τις γραμματοσειρές για το Apple Macintosh στη δεκαετία του 1980. Υπήρξε δημιουργική διευθύντρια και μια από τις πρώτες υπαλλήλους της NeXT, της εταιρείας που ιδρύθηκε από τον Steve Jobs, μετά την αποχώρησή του από την Apple το 1985. Έχει εργαστεί για τη Microsoft και την IBM, και πιο πρόσφατα στο Pinterest και το Facebook.
Η Kare ήταν πρωτοπόρος της τέχνης των pixel. Τα πιο αναγνωρίσιμα έργα της είναι οι γραμματοσειρές Chicago, Geneva, το «Clarus the Dogcow», το εικονίδιο «Happy Mac», ο χαμογελαστός υπολογιστής που υποδεχόταν τους χρήστες Mac κατά την εκκίνηση των υπολογιστών τους και το σύμβολο του πλήκτρου εντολών στα πληκτρολόγια της Apple. Μετά την Apple, εργάστηκε για τη Microsoft και τα σχέδια της περιελάμβαναν την τράπουλα για το παιχνίδι πασιέντζας των Windows 3.0. Για την IBM, δημιούργησε εικονίδια και στοιχεία σχεδιασμού για το OS/2. Το 2015 ξεκίνησε να εργάζεται στην Pinterest ως επικεφαλής σχεδίασης προϊόντων. Για το σημαντικό έργο της στη σχεδίαση, η Kare τιμήθηκε με το American Institute of Graphic Arts medal τον Απρίλιο του 2018.
Karen Spärck Jones
Οι μηχανές αναζήτησης που χρησιμοποιούμε σήμερα δεν θα ήταν ίδιες – μπορεί να μην υπήρχαν και καθόλου – χωρίς τη συνεισφορά της Karen Spärck Jones. Η Jones ήταν Βρετανίδα επιστήμονας υπολογιστών, που εφηύρε την έννοια της αντίστροφης συχνότητας εγγράφων, μιας τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στις περισσότερες σύγχρονες μηχανές αναζήτησης. Η μελέτη της έθεσε τις βάσεις για το είδος της ανάκτησης πληροφοριών που χρησιμοποιούμε σήμερα. Εισήγαγε τη χρήση θησαυρών στην επεξεργασία γλωσσών, επιτρέποντας την υπολογιστική αναγνώριση παρόμοιων λέξεων, ενώ εισήγαγε και την ιδέα και τις μεθόδους «ζύγιση όρων» στην ανάκτηση πληροφοριών, οι οποίες βοήθησαν τα ερωτήματα να προσδιορίσουν ποιοι όροι ήταν οι πιο σχετικοί. Το 2019, οι The New York Times την αποκάλεσαν «πρωτοπόρο της επιστήμης των υπολογιστών και η εργασία της συνδυάζει την στατιστική και γλωσσολογία».
Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, μαχόταν για την επαγγελματική ενίσχυση των γυναικών.