Οι δράκοι του Κομόντο είναι τα μεγαλύτερα ερπετά που ζουν στον πλανήτη και μοιάζουν να έρχονται κατευθείαν από την εποχή των δεινοσαύρων. Επίσης, είναι από τα πιο επικίνδυνα ζώα στη Γη και ένας από τους κορυφαίους θηρευτές.
Οι δράκοι του Κομόντο έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο να κυνηγούν: στήνουν ενέδρες στα θύματά τους και τα δαγκώνουν, κατά προτίμηση στο λαιμό. Στο σάλιο τους περιέχεται ένα ελαφρύ δηλητήριο και δεκάδες παθογόνα μικρόβια, έτσι, αν το θύμα δεν πεθάνει αμέσως, αφήνουν να περάσει λίγη ώρα και στη συνέχεια το βρίσκουν νεκρό και έτοιμο για φάγωμα.
Μέχρι σήμερα το δάγκωμα του δράκου του Κομόντο θεωρούταν ως εξαιρετικά επικίνδυνο, ωστόσο, νέα έρευνα ειδικών στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι τα μικρόβια αυτά μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετική βάση για την δημιουργία νέων ισχυρών αντιβιοτικών.
Όπως αναφέρει ο Economist, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στο αίμα του δράκου του Κομόντο βρίσκονται πανίσχυρες πρωτεΐνες, γνωστές ως Αντιμικροβιακά Πεπτίδια, οι οποίες επιτρέπουν στο ζώο να επιβιώσει ακόμα κι αν δαγκωθεί από άλλο δράκο. Όλα τα ζώα έχουν διαθέτουν αυτές τις πρωτεΐνες ως μέσο προφύλαξης από λοιμώξεις, ωστόσο, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι στους δράκους τα πεπτίδια αυτά θα πρέπει να είναι πολύ ισχυρά για να τους προστατεύουν από τα δαγκώματα ομοίων τους.
Η ερευνητική ομάδα εντόπισε, μετά από έρευνα στο αίμα του δράκου 48 τέτοιες πρωτεΐνες που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστές, ενώ παράλληλα, κάποια πρώτα τεστ έδειξαν ότι κάποια από τα πεπτίδια παρεμπόδισαν την ανάπτυξη ισχυρών παθογόνων, όπως η Pseudomonas aeruginosa και ο Staphylococcus aureus.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν μπορέσουν να αξιοποιήσουν αυτές τις αντιμικροβιακές πρωτεΐνες που βρίσκονται στο αίμα του δράκου του Κομόντο, τότε υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας αντιβιοτικών που θα μπορούν να καταπολεμήσουν βακτήρια που έχουν αναπτύξει αντοχές στα υπάρχοντα φάρμακα.
ΠΗΓΗ: Economist